Karhukopla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Disneyn sarjakuvahahmoja. Karhukopla on myös Suomen poliisin valmiusyksikön Karhu-ryhmän lempinimi.
Karhuveljekset suunnittelemassa Roope-sedän rahasäiliön ryöstämistä (Aku Ankka -lehden 26/2001 kannessa).

Karhukopla (engl. The Beagle Boys) on Carl Barksin luoma Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvä konnajoukko, joka toistuvasti pyrkii ryöstämään Roope Ankan rahat, mutta epäonnistuu yrityksissään ja joutuu vankilaan. Karhukopla esiintyi ensimmäisen kerran tarinassa Ankkalinnan pamaus (Terror of the Beagle Boys) vuonna 1951.[1]

Karhuveikot pukeutuvat yleensä mustaan silmänaamioon, sinisiin housuihin ja punaisiin paitoihin, joissa on numeroista 1, 7 ja 6 koostuvat sarjanumerot. Lakit voivat olla joko sinisiä (Aku Ankka -lehdessä) tai vihreitä (Aku Ankan taskukirjan ja Roope-setä-lehden italialaisissa tarinoissa).

Karhukopla Carl Barksin ja Don Rosan tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukopla koostui varhaisemmissa tarinoissa kuudesta veljeksestä. Karhukoplan jäsenillä on myös nimet, mutta niitä ei koskaan mainita, eivätkä he käytä niitä itsekään. Niminä käytetään ensimmäiseltä vankilareissulta saatuja vankinumeroita. Kaikkien kuuden karhuveikon numero koostuu alkunumerosta 176 ja tämän jälkeen tulevasta numerosta, jossa on numerot 1, 7 ja 6 eri järjestyksissä: 176–167, 176–176, 176–617, 176–671, 176–716 ja 176–761.

Don Rosa toi Karhukoplaan erään lisäyksen: hänen tarinoissaan Karhuveikkoja on seitsemän. Myös seitsemännen Karhuveikon numero alkaa luvulla 176, mutta loppuosa on aina peitossa eikä sitä koskaan paljasteta. Tämä johtuu siitä, että kolme numeromerkkiä voi järjestää vain kuudella eri tavalla.

Karhuvaari (Kivisyömmi Karhula) Don Rosan taiteilemana.

Joissain tarinoissa karhukoplaa johtaa karhuveljesten isoisä Karhuvaari, oikealta nimeltään Kivisyömmi Karhula. Hahmo on yhdistelmä kahdesta Barksin luomasta hahmosta, jotka Don Rosa on tulkinnut samaksi henkilöksi. Eniten tätä hahmoa ovat käyttäneet italialaiset piirtäjät.

Karhukopla muissa tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa Don Rosan ja Carl Barksin mukaan Karhukopla koostuu ainoastaan pienestä joukosta veljeksiä ja serkuksia, mutta jotkut piirtäjät ovat luoneet heistä maailmanlaajuisen verkoston. Eräässä Aku Ankka -lehdessä julkaistussa tarinassa kerrotaan 176-alkuliitteen koskevan vain Ankkalinnan Karhukoplaa. Akun tapaan koplalla on myös kolme veljenpoikaa: Karhukakarat tai Karhunpennut. Tarinoissa esiintyy toisinaan myös Karhuveikkojen äiti Konnamuori sekä isoäiti Karhumuori. Jälkimmäinen teki ensiesiintymisensä Tony Stroblin sarjassa vuonna 1967, jossa hän saapui tervehtimään pojanpoikiaan vankilan seinän läpi.

Monissa tarinoissa koplana esiintyy vain kolmikko numeroiltaan 176–167, 176–671 ja 176–761. Tällä kolmikolla on myös selkeimmät erot keskenään. 176–167 esiintyy koplan selvänä pomona ja muutkin veljet kutsuvat häntä koplan aivoiksi. 176–761 esitetään usein syöpöttelyyn taipuvaisena. 176–671 on joissain tarinoissa kuvattu hyvin uneliaaksi, mutta tämä ominaisuus on jäänyt vain muutamaan tarinaan. 176–176 on useimmiten koplan tietotekniikkavelho.

Vuonna 1987 valmistuneessa Ankronikka-piirrossarjassa koplalaisia kutsuttiin nimillä Kovanaama, Koljatti, Kepuli, Keksi-Keijo, Maitoparta, Kaappi-Kake sekä Megatavu.

Karhukopla Ankronikka-tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karhukopla esiintyy myös Ankronikka-animaatiosarjassa. Sarjassa jokainen hahmo eroaa huomattavasti toisista joko ulkonäkönsä tai persoonallisuutensa puolesta.

Kovanaama (suomalaisena äänenä Joonas Myllyveräjä) on pienin karhukonna Ankronikka-sarjassa. Hän on yksi älykkäimmistä karhukonnista Megatavun ohella. Sarjassa hänen rintakyltissään olivat numerot 167–671 mutta vastaava sarjakuvaversio olisi luultavasti 176–167.

Keksi-Keijo (Aarre Karén) on perso ruualle ja etenkin makealle. Keksi-Keijo ei ole kovin älykäs verrattuna esimerkiksi Kovanaamaan. Hänen rintakyltissään ovat numerot 761–167, sarjakuvavastine olisi 176–761.

Koljatti (Veikko Honkanen) on toiseksi suurin karhukonna Ankronikka-sarjassa. Hänet tunnistaa siitä, että yksi hänen etuhampaistaan puuttuu, kun hän hymyilee. Koljatti nähdään tavallisesti Kovanaaman ja Keksi-Keijon seurassa. Hän esiintyi harvoin toisella tuotantokaudella (Konnamuori mainitsi hänen olevan vankilassa). Koljatin rintakyltissä ovat numerot 716–167, sarjakuvavastine on 176–716.

Kepuli (Petri Liski) on vähä-älyisin karhukonna Ankronikka-sarjoissa. Hänet tunnistaa väljistä ylisuurista vaatteista. Kepuli ”korvasi” Koljatin toisella tuotantokaudella, jolloin Koljatti oli vankilassa. Hänen rintakyltissään ovat numerot 617–761, sarjakuvavastine on 176–617.

Maitoparta (Mikko Kivinen) on toiseksi lyhyin karhukonna Kovanaaman jälkeen. Hän on ainut, jolle ei ole kasvanut sänkipartaa ja hänellä on propelli hattunsa päällä. Maitoparran rintakyltissä ovat numerot 176–167 (jotka ovat samat kuin Kovanaaman sarjakuvavastineella).

Kaappi-Kake (Pertti Nieminen) on suurikokoisin ja vahvin karhuveljeksistä. Hänellä on pitkä leuka ja vahvat sekä voimakkaat käsivarret. Hän johtaa usein Karhukoplaa jaksoissa joissa Kovanaama ei esiinny. Kaappi-Kaken rintakyltissä ovat numerot 671–167, sarjakuvavastine on 176–?.

Bebop / Bugle (hahmon nimeä ei ole suomennettu) on jazz-tyylisiin vaatteisiin pukeutuva karhukonna. Hänen on joskus nähty kuuntelemassa musiikkia kuulokkeet korvilla. Bebop ei käytä tavallisia kenkiä kuten muut koplan jäsenet, vaan hänellä on usein sandaalit. Hänen rintakyltissään ovat numerot 671–761, sarjakuvavastine on luultavasti 176–671.

Megatavu on karhukoplan nerokkain ja älykkäin jäsen Ankronikassa. Hän on erikoistunut tietokoneisiin, mutta hän esiintyy sarjassa vain muutaman kerran toisella tuotantokaudella. Erään jakson mukaan Konnamuori olisi maksanut Megatavun opiskelurahat, mikä onkin todennäköistä. Hänen rintakyltissään on luvun 716 neliöjuuri, hänen sarjakuvavastineensa on 176–176. Vuoden 2013 käännöksissä Megatavua kutsuttiin nimellä Neropatti.lähde?

Pommi-Paavo esiintyy vain yhdessä jaksossa (Lentäjä-Ässä). Hän on suurin piirtein samankokoinen kuin Koljatti, sekä hyvä lentämään lentokoneella. Koska Kovanaama ja Kaappi-Kake eivät esiinny kyseisessä jaksossa, ryhmän johtaminen jää Pommi-Paavon harteille. Hänen rintakyltissään ovat numerot 117–671.

Lukutoukka esiintyy eräässä Ankronikka-sarjakuvassa (Melskettä mikroista). Kuten Megatavu, hänkin on haka tietokoneiden kanssa. Erona on, että tarinan lopussa Lukutoukka jää kiinni. Hänen rintakyltissään ovat numerot 167–167, sarjakuvavastine on I–176.

Konnamuori (Ulla Ollikainen) on karhukonnien äiti ja myös johtaa usein heitä. Jos Karhukopla joutuu vankilaan, hän auttaa yleensä heidät pakoon jollain tavalla. Konnamuorin suosikki on todennäköisesti Megatavu, koska tämä on ainoa, jolle muori ei koskaan huuda. Konnamuoria ei pidä sekoittaa Karhumuoriin, joka on Karhuveljien isänäiti.

Muut karhukonnat Ankronikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Karjapaimen
 • Napakymppi
 • Kupperi
 • Kalteri-Kake
 • Paukku-Pete
 • Ketku
 • Bonsai
 • Voipallo
 • Liskilude
 • Ketale
 • Pekoni (lemmikkipossu)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sankarit: Karhukopla Akuankka.fi. Viitattu 21.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]