Tiku ja Taku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiku ja Taku
Maaoravat esiintyivät ensi kerran piirroselokuvassa Pluto vartiossa (Private Pluto, 1943).
Maaoravat esiintyivät ensi kerran piirroselokuvassa Pluto vartiossa (Private Pluto, 1943).
Kustantaja Walt Disney Company
Henkilötiedot
Sukupuoli Uros
Asuinpaikka Useimmiten Ankkalinnan takametsä
Suhteet
Tutut Aku Ankka ja Pluto

Tiku ja Taku (engl. Chip 'n' Dale, johdannos sanasta Chippendale) ovat The Walt Disney Companyn piirroselokuvissa ja -sarjoissa sekä sarjakuvissa esiintyvät kaksi maaoravaa, jotka aiheuttavat kaikenlaista harmia Aku Ankalle, Mikki Hiirelle ja Plutolle. Ensimmäisen kerran maaoravat esiintyivät sotapropagandapiirroselokuvassa Pluto vartiossa (1943), tuolloin vielä nimettöminä mutta valmiiksi kehiteltyinä hahmoina.

Monet Tiku ja Taku -piirroselokuvat ovat vauhdikkaita ja ilkikurisia, täynnä koomista toimintaa. Esimerkiksi voi mainita elokuvan, jossa Aku viettää rauhallista joulua ja oravat ilmestyvät taloon vohkimaan pähkinöitä ja makeisia. Aku yrittää puolustaa kotirauhaansa ja pysäyttää ryövärit, mutta maaoravat onnistuvat voittamaan ankan ja poistuvat talosta mukanaan paljon Akun herkkuja.

Tikun (engl. Chip) tunnistaa mustasta nenästä. Takun (engl. Dale) nenä on punainen. Monissa jaksoissa Tiku näytetään enemmän järkeä käyttävänä, kuin Taku.

Maailman nisäkkäille suomenkielisiä nimiä laatineen toimikunnan ehdotus maaoravien uudeksi suomenkieliseksi nimeksi on tikutakut.[1] Suomen kielen lautakunta piti muun muassa tätä nimiehdotusta kuitenkin "tyylilajiltaan häiritsevän poikkeavana".[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.