Tiku ja Taku

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoja. Muita on täsmennyssivulla Tiku ja Taku.
Tiku ja Taku
Maaoravat esiintyivät ensi kerran piirroselokuvassa Pluto vartiossa (Private Pluto, 1943).
Maaoravat esiintyivät ensi kerran piirroselokuvassa Pluto vartiossa (Private Pluto, 1943).
Ensiesiintyminen Pluto vartiossa (Private Pluto, 1943)
Kustantaja Walt Disney Company
Henkilötiedot
Sukupuoli Uros
Asuinpaikka Useimmiten Ankkalinnan takametsä, Pelastuspartiossa suuri tammi puistossa
Suhteet
Tutut Aku Ankka ja Pluto, Pelastuspartiossa: Vinkki Vääntölä, Jaakko Juustola ja Pörri

Tiku ja Taku (engl. Chip 'n' Dale, johdannos sanasta Chippendale) ovat The Walt Disney Companyn piirroselokuvissa ja -sarjoissa sekä sarjakuvissa esiintyvät kaksi maaoravaa, jotka aiheuttavat kaikenlaista harmia Aku Ankalle, Mikki Hiirelle ja Plutolle. Ensimmäisen kerran maaoravat esiintyivät sotapropagandapiirroselokuvassa Pluto vartiossa (1943), tuolloin vielä nimettöminä mutta valmiiksi kehiteltyinä hahmoina.

Monet Tiku ja Taku -piirroselokuvat ovat vauhdikkaita ja ilkikurisia, täynnä koomista toimintaa. Esimerkiksi voi mainita elokuvan, jossa Aku viettää rauhallista joulua ja oravat ilmestyvät taloon vohkimaan pähkinöitä ja makeisia. Aku yrittää puolustaa kotirauhaansa ja pysäyttää ryövärit, mutta maaoravat onnistuvat voittamaan ankan ja poistuvat talosta mukanaan paljon Akun herkkuja. Vuonna 1989 Tiku ja Taku pääsivät päätähdiksi sarjaan Tikun ja Takun pelastuspartio.

Tikun (engl. Chip) tunnistaa mustasta nenästä, kun taas Takun (engl. Dale) nenä on punainen ja hänellä on myös pieni hiustupsu päälaella. Monissa jaksoissa Tiku näytetään enemmän järkeä käyttävänä kuin Taku.

Maailman nisäkkäille suomenkielisiä nimiä laatineen toimikunnan ehdotus maaoravien uudeksi suomenkieliseksi nimeksi on tikutakut.[1] Suomen kielen lautakunta piti muun muassa tätä nimiehdotusta kuitenkin "tyylilajiltaan häiritsevän poikkeavana".[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nisäkäsnimistötoimikunta: Nisäkkäiden suomenkieliset nimet: Tamias (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) luomus.fi.
  2. Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet: suomen kielen lautakunnan kannanotto.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.