Julle Ankanpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julle Ankanpää Don Rosan piirtämänä.

Julle Ankanpää (engl. Cornelius Coot) on kuvitteellinen henkilö Disneyn Ankka-maailmassa.[1] Hän on Ankkalinnan kaupungin perustaja[1] ja Aku Ankan iso-iso-isoisä. Julle Ankanpää mainitaan ensimmäisen kerran Carl Barksin vuonna 1952 julkaistussa tarinassa Statuesque Spendthrifts, jossa Roope Ankka ja Junttapurin maharadža kilpailevat rakennuttamalla Ankkalinnaan hänelle omistettuja patsaita.[1] Julle Ankanpään patsas kuuluu myöhemmissä sarjakuvissa Ankkalinnan käytetyimpiin maamerkkeihin heti Rahasäiliön jälkeen.[1]

Don Rosan mukaan Julle Ankanpää syntyi 1790 tuntemattomalla paikkakunnalla Yhdysvalloissa. Hänen esi-isänsä olivat tulleet Euroopasta jo aiemmin, ja hänen sukujuurensa Pohjois-Amerikassa juontavat aina Jamestownin siirtokunnan perustamiseen 1607 sekä Mayflowerin matkaan 1620. Nuoruudessaan hän matkusti Yhdysvaltain itärannikolta länsirannikolle ja asettui nykyisen Ankkalinnan seudulle.

Vuonna 1818 hän saapui Calisotan osavaltioon brittien hallussa olevan Vankkalinnakkeeseen. Hänen suunnitelmissaan oli vain kaupankäynti, mutta juuri tuolloin Espanjan Pohjois-Kalifornian joukot hyökkäsivät brittilinnakkeeseen. Pieni brittijoukko ei kyennyt puolustamaan linnaketta ja päätti vetäytyä. Komentaja päätti myydä linnakkeen Ankanpäälle, jotta hän ja muut britit pääsisivät pakoon. Ankanpää suostui, ja kun britit olivat paenneet, espanjalaiset joukot tunkeutuivat linnakkeeseen. Heidät saatiin kuitenkin karkoitettua sen jälkeen kun Ankanpää oli tarjoillut heille popcornia. Linnake jäi ja pysyi Ankanpään omistuksessa.

Julle Ankanpää nimesi Vankkalinnakkeen Ankkalinnakkeeksi (engl. Fort Duckburg) ja muutti sen metsästäjien kauppapaikaksi. Pian alueelle saapuvat metsästäjät sekä uudisasukkaat asettuivat asumaan seudulle ja perustivat perheitä. Tästä sai alkunsa Ankkalinnan kylä. Ankanpää aloitti maanviljelyn ja toimi alueen johtajahahmona.

Vuonna 1821 Calisotan osavaltio liitettiin Meksikoon, ja se säilyi itsehallintoalueena. Ankkalinna kuitenkin säilyi omana kaupunkivaltiona omine lakeineen ja omine johtajineen. Ankanpään ansiosta kaupunkivaltiolla oli myös omat puolustusvoimat. Ankanpää organisoi kansalaisarmeijan, nimeltään Susikaarti, joka puolusti kaupunkia hyökkäyksiltä. Ankkalinnake toimi armeijan päämajana, ja linnakkeen korjaustöiden yhteydessä kaivettiin salakäytävä, jota pitkin linnakkeen ruoka- ja asetarvikehuolto voisi toimia myös piirityksen aikana. Tunnelin kaivutöiden aikana löydettiin myös toinen, vuonna 1579 linnakkeen perustamisen yhteydessä kaivettu tunneli. Tunnelista löytyi sen kaivauttajan, Fenton Penworthyn, ruumis sekä tietoa Kadonneen Kirjaston Vartijoista. Ankanpää piti Penwortin kirjoittaman Vartijoiden salaisen tietokirjan, ja tiettävästi nimitti itsensä Kirjaston Vartijaksi.

Koko loppuelämänsä ajan Ankanpää toimi Ankkalinnan epävirallisena johtajana. Hän rakennutti vesijohdon vuoristosta Ankkalinnaan. Hän onnistui parantamaan intiaanien ja uudisasukkaiden välisiä suhteita ja meni myöhemmin naimisiin intiaaninaisen kanssa. He saivat tiettävästi vain yhden lapsen, Kornelius Ankanpään.

Vuonna 1848 Calisota liittyi Yhdysvaltojen liittovaltioon yhdessä naapuriosavaltio Kalifornian kanssa, mutta Ankkalinnassa tämä ei muuttanut mitenkään normaalia elämänmenoa.

Julle Ankanpää menehtyi 90 vuoden iässä vuonna 1880. Ankkalinnalaiset pitivät häntä kaupungin "isänä".

Ankanpää on Don Rosan sukupuussa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Julle Ankanpää Aku Ankka. Viitattu 5.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]