Tupu, Hupu ja Lupu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Tupu” ohjaa tänne. Tupu tarkoittaa myös Tuusulan puolesta -yhdistystä.
Tupu, Hupu ja Lupu Ankka
Don Rosan piirtämä kuva Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Ankanpojat ovat kuvassa järjestyksessä Lupu, Hupu ja Tupu.
Don Rosan piirtämä kuva Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Ankanpojat ovat kuvassa järjestyksessä Lupu, Hupu ja Tupu.
Luoja(t) Al Taliaferro ja Ted Osborne
Ensi-
esiintyminen
17. lokakuuta 1937 Sanomalehden stripissä
Kustantaja Disney (useilla kustantajilla lisenssi)
Henkilötiedot
Status koululaisia, sudenpentukenraaleja
Ikä yleensä noin 10 vuotta
Asuinpaikka Ankkalinna, Paratiisitie 13
Luonteenpiirteet identtisyys keskenään
Suhteet
Vanhemmat Della Ankka
nimeämätön isä (Don Rosan mukaan Iines Ankan veli)
Sisarukset Rupu Ankka
Isovanhemmat Hortensia MacAnkka (isoäiti)
Aaron Ankka (isoisä)
Mummo Ankka (isoisoäiti)
Hepsu Ankka (isoisoisä)
Tädit ja sedät Aku Ankka (tunnetaan Aku-setänä, mutta todellisuudessa on eno)
Roope Ankka (isoeno (tunnetaan Roope-setänä))

Tupu, Hupu ja Lupu (Dewey, Huey and Louie, lueteltuna englanniksi yleensä järjestyksessä Huey, Dewey and Louie) ovat sarjakuvahahmo Aku Ankan kolme holhokkia, koululaisia ja sudenpentukenraaleja.

Ankanpoikien luojat olivat piirtäjä Al Taliaferro ja käsikirjoittaja Ted Osborne, jotka tekivät Aku Ankka -sanomalehtisarjakuvaa. Heidän ensiesiintymisensä tapahtui 17. lokakuuta 1937[1], jolloin Aku sai kirjeen sisareltaan (alun perin kirjeessä luki allekirjoituksen yhteydessä cousin eli serkku) Della Ankalta, joka kertoi lähettävänsä kolme poikaansa Akun huostaan. Poikien vanhemmista ei tämän jälkeen kuultu, ja Akusta tuli heidän pysyvä huoltajansa.

Englannin sana nephew tarkoittaa sekä veljen- että sisarenpoikaa. Termi suomennettiin Aku Ankassa ensi alkuun veljenpojiksi, vaikka termi on Tupun, Hupun ja Lupun tapauksessa väärä. Aku onkin poikien eno vaikka tätä Aku-sedäksi sanotaankin. Virheellinen nimitys vakiintui Aku Ankka -sarjakuvissa käyttöön vuosikymmenien ajaksi, mutta nykyään suomalaisissa ankkajulkaisuissa puhutaan Tupusta, Hupusta ja Lupusta yleensä pelkästään ankanpoikina tai sukulaispoikina, ei veljen- tai sisarenpoikina.[1] Ankanpoikien isän nimi on hämärän peitossa, mutta hänen kerrotaan joutuneen sairaalaan, kun pojat räjäyttivät raketin hänen tuolinsa alla.[1]

Ulkonäkö ja luonne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupu, Hupu ja Lupu ovat täysin samannäköisiä, ja lukija erottaakin heidät ainoastaan eri värisistä lakeista, jotka vaihtelevat usein kolmikon välillä. Tupulla on yleensä sininen lakki, Hupulla taas useimmiten vihreä, Lupulla taas puolestaan punainen.[2] Tosin Aku kykenee erottamaan heidät usein myös ilman lakkeja ja Don Rosan piirtämässä tarinassa Valvova silmä (An Eye For Detail 1994) Aku pääsee tämän kyvyn ansiosta töihin Roope Ankan tehtaalle tuotekoodien lukijaksi Akun tunnistamisyrityksistä johtuvan näön herkkyyden ansiosta. Esimerkiksi Aku pystyy erottamaan, että Lupulla on silmässään pieni täplä, Tupun peukalossa on ylimääräinen kurttu ja Hupulla on käyrä pisama.

Vielä alkuvuosina yhdellä pojista oli yleensä keltainen lakki vihreän sijaan. Joskus ankanpojilla on myös samanväriset paidat ja lakit ja joissain harvoissa piirroksissa jopa eriväriset paidat ja lakit sekaisin. Tupu, Hupu ja Lupu ovat Aku Ankkaa ja muita aikuisiässä olevia ankkahahmoja noin yhden päänmitan lyhyempiä ja mittasuhteiltaan erilaisia kuin aikuiset. Lisäksi yleisesti Disney-sarjakuvissa nuorten ankkojen silmät eivät ulotu nokanjuureen asti kuten aikuisilla.

Luonteeltaan Tupu, Hupu ja Lupu olivat aluksi riiviöitä. Taliaferron ja Osbournen sanomalehtisarjakuvissa he keskittyivät lähinnä pahantekoon ja Aku-setänsä kiusaamiseen. Don Rosan tarinassa K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A. Aku muistelee sitä, kun Tupu, Hupu ja Lupu eivät olleet vielä liittyneet sudenpentuihin; he ärsyttävät Akua ja kun Aku suuttuu, he huutavat mm. "Jippii! Takaa-ajo! Aku-setä ei saa meitä ikinä kiinni!" Myöhemmin he kuitenkin muuttuivat kiltimmiksi ja rauhallisemmiksi. Suurin ansio tästä lankeaa Carl Barksille, joka kehitti ankanpoikien, kuten Akunkin, luonnetta sarjakuvissaan. Barks loi myös Sudenpennut-partiolippukunnan, johon liittymisen myötä ankanpojista tuli lopullisesti mallikelpoisia. Nykyään Tupu, Hupu ja Lupu esiintyvät usein perheensä järjen äänenä tuittupäisen Aku-setänsä rinnalla. He osallistuvat myös seikkailuihin ja aarteenetsintään isoenonsa Roope Ankan kanssa ja auttavat tätä ratkomaan ongelmia, mukanaan Sudenpentujen käsikirja, josta löytyy vastaus melkein kaikkeen.

Tupulla, Hupulla ja Lupulla on identtiset luonteet, eikä yksikään heistä ole toista taitavampi tai toista huonompi missään lajissa. Sarjat, joissa ankanpojat esiintyvät yksilöinä eivätkä ryhmänä, tai joissa heidän välilleen syntyy kilpailua tai erimielisyyksiä, ovat harvinaisia. Vanhoissa sarjakuvissa olikin yleistä, että Tupu aloitti lauseen, Hupu jatkoi sitä ja Lupu päätti sen (esimerkki Aku unissakävelijänä -sarjakuvasta: Tupu: "Tule takaisin..." Hupu: "...pukeutumaan. Muutoin sinut..." Lupu: "...vie poliisi!"). Tätä puhetapaa esiintyy vieläkin jonkin verran, mutta se on uudemmissa tarinoissa jäänyt vähemmälle.

Televisiopiirrossarjassa Nokkapokka Tupu, Hupu ja Lupu esiintyivät teini-ikäisinä. Lisäksi he ovat persooniltaan erilaisia ja pukeutuvat erilaisiin vaatteisiin. Tupu pukeutuu punaisiin, Hupu sinisiin ja Lupu vihreisiin vaatteisiin. Teini-ikäiset Tupu, Hupu ja Lupu ovat innoissaan sarjakuvista, autoista, tytöistä ja urheilusta. Sarjaa on esitetty muun muassa Disney Channelilla ja Toon Disneyllä. Vuoden 2017 uudistetussa Ankronikassa Tupu, Hupu ja Lupu ovat saaneet kaikki omat luonteensa, ja heidän ulkonäkönsäkin eroaa joissain määrin toisistaan. Lupu, veljeksistä vanhin, on järjestelmällinen ja kaikin puolin moitteeton. Tupu, toinen kolmosista, on seikkailunhaluinen ja aina valmis toimintaan. Hupu, veljeksistä nuorin, on rento, hiukan pelkuri ja esittää kovista, mutta monet arvelevat että hän on oikeasti kuoren alla pehmo.

Don Rosan epävirallisen aikajanan mukaan Tupu, Hupu ja Lupu olisivat mahdollisesti syntyneet joskus 1940-luvulla. Rosa on aikoinaan suunnitellut tarinaa, jossa ankanpojat etsisivät kadonneita vanhempiaan, mutta tuli sitten lopulta siihen tulokseen, ettei tarinan loppu olisi millään tavoin miellyttävä.

Tupun, Hupun ja Lupun äiti on Della Ankka ja isä tuntematon. Vaikka pojat kutsuvatkin Akua jatkuvasti "Aku-sedäksi", Aku Ankka on todellisuudessa heidän enonsa. Englannin kielessä uncle tarkoittaa sekä äidin että isän veljeä, joten tässä ristiriidassa kyse on todennäköisesti tekstien alkuperäisen suomentajan sanavalinnasta. Don Rosan laatiman Aku Ankan sukupuun mukaan poikien isovanhemmat (eli Dellan ja Akun vanhemmat) ovat Hortensia McAnkka ja Aaron Ankka. Roope Ankka on poikien isoeno, Mummo Ankka puolestaan isoisoäiti.[3]

Rupu Ankka
Rupu Ankka DuckTales-televisiosarjassa
Rupu Ankka DuckTales-televisiosarjassa
Ensi-
esiintyminen
Animaatiot:
DuckTales kausi 2. jakso 19. Painajainen Unimaailmassa!
Henkilötiedot
Status Mystinen neljäs veljes
Sukupuoli Mies
Ikä noin 10 vuotta
Suhteet
Sisarukset Tupu, Hupu ja Lupu (neloisveljet)

Rupu Ankka (engl. Phooey Duck (Phooey eli ”pyh”)) on harvinainen neljäs veljes, joka joskus yksittäisissä sarjakuvaruuduissa esiintyy yleensä vahingossa piirrettynä. Hän on Ankka-harrastajien keskuudessa saanut kutsumanimen Rupu.[4][5][6] Phooey Duckiksi hänet nimesi Disneyn sarjakuvaeditoija Bob Foster[7][8].

Rupu Ankka ensimmäisen animaatiodebyyttinsä vuoden 2017 DuckTales-televisiosarjassa toisen kauden 19. jaksossa "Painajainen Unimaailmassa!".

Muissa yhteyksissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen vuoden 1995 voitokkaassa MM-jääkiekkojoukkueessa pelannutta Saku Koivun, Ville Peltosen ja Jere Lehtisen muodostamaa ketjua kutsuttiin Tupu-Hupu-Lupu-ketjuksi.[9] Tupu, Hupu ja Lupu ovat päässeet myös Eduskuntatalon täysistuntosaliin: kansanedustajien retoriikassa veljenpojat ovat esiintyneet ainakin Tuija Braxin, Hannu Takkulan ja Pertti Virtasen puheissa.[10]

  1. a b c Aku Ankka -lehden sivuston kysyttyä-osio (arkistoitu)
  2. Huey, Dewey and Louie Disneyclips.com. Arkistoitu 1.9.2018. Viitattu 12.3.2019. (englanniksi)
  3. Aku Ankan sukupuu duckman.pettho.com. Arkistoitu 14.3.2014.
  4. Oma nurkka. Aku Ankka, 17.12.2008, nro 51, s. 2. Sanoma Magazines Finland Oy. ISSN 0355-2101.
  5. Tupu, Hupu ja Lupu Aku Ankka. 6.4.2012. Viitattu 24.7.2017.
  6. Disney Duck Enthusiast: Ready the Canon! : Who is Phooey Duck? 19.3.2016. www.youtube.com. Viitattu 24.7.2017.
  7. Mailing list entry from writer Lars Jensen, near bottom of entry nafsk.se. 27. tammikuuta 2006.
  8. Phooey ~ the 4th Nephew! sullivanet.com. Arkistoitu marraskuu 25, 2022. Viitattu marraskuu 25, 2022.
  9. Tupu-Hupu-Lupu-ketju näyttää todennäköiseltä Mtv3.fi 14.01.2010, viitattu 19.12.2010
  10. Hae: Tupu* AND Hupu* AND Lupu* (Valtiopäiväasioiden ja -asiakirjojen haku) www.eduskunta.fi. Viitattu 24.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]