Tupu, Hupu ja Lupu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Tupu” ohjaa tänne. Tupu tarkoittaa myös Tuusulan puolesta -yhdistystä.
Tupu, Hupu ja Lupu Ankka
Don Rosan piirtämä kuva Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Järjestyksessä vasemmalta oikealle: Lupu, Hupu ja Tupu[1]
Don Rosan piirtämä kuva Tupusta, Hupusta ja Lupusta. Järjestyksessä vasemmalta oikealle: Lupu, Hupu ja Tupu[1]
Luoja(t) Al Taliaferro ja Ted Osborne
Ensiesiintyminen 17. lokakuuta 1937 Sanomalehden stripissä
Kustantaja Disney (useilla kustantajilla lisenssi)
Henkilötiedot
Status koululaisia, sudenpentukenraaleja
Ikä Yleensä noin 10 vuotta.
Asuinpaikka Ankkalinna, Paratiisitie 13
Luonteenpiirteet identtisyys keskenään
Suhteet
Muut sukulaiset Aku Ankka, tunnetaan Aku-setänä, mutta todellisuudessa on eno
Roope Ankka, äidin eno
Della Ankka, äiti
Mummo Ankka, isoisoäiti
Hepsu Ankka, isoisoisä
Hortensia MacAnkka, isoäiti
Aaron Ankka, isoisä

Tupu, Hupu ja Lupu (Dewey, Huey and Louie, lueteltuna englanniksi yleensä järjestyksessä Huey, Dewey and Louie) ovat sarjakuvahahmo Aku Ankan kolme holhokkia, koululaisia ja sudenpentukenraaleja.

Ankanpoikien luojat olivat piirtäjä Al Taliaferro ja käsikirjoittaja Ted Osborne, jotka tekivät Aku Ankka -sanomalehtisarjakuvaa. Heidän ensiesiintymisensä tapahtui 17. lokakuuta 1937,[2] jolloin Aku sai kirjeen sisareltaan (alun perin kirjeessä luki allekirjoituksen yhteydessä cousin eli serkku) Della Ankalta, joka kertoi lähettävänsä kolme poikaansa Akun huostaan. Poikien vanhemmista ei tämän jälkeen kuultu, ja Akusta tuli heidän pysyvä huoltajansa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen sana ”nephew” tarkoittaa sekä veljen- että sisarenpoikaa. Termi suomennettiin Aku Ankassa ensi alkuun veljenpojiksi, vaikka termi on Tupun, Hupun ja Lupun tapauksessa väärä. Aku onkin poikien eno vaikka tätä Aku-sedäksi sanotaankin. Virheellinen nimitys vakiintui Aku Ankka -sarjakuvissa käyttöön vuosikymmenien ajaksi, mutta nykyään suomalaisissa ankkajulkaisuissa puhutaan Tupusta, Hupusta ja Lupusta yleensä pelkästään ankanpoikina tai sukulaispoikina, ei veljen- tai sisarenpoikina.[2] Ankanpoikien isän nimi on hämärän peitossa, mutta hänen kerrotaan joutuneen sairaalaan, kun pojat räjäyttivät raketin hänen tuolinsa alla.[2]

Joskus yksittäisissä sarjakuvaruuduissa esiintyy yleensä vahingossa piirretty harvinainen ”neljäs veljes”, joka on Ankka-harrastajien keskuudessa saanut kutsumanimen Rupu (engl. Phooey eli ”pyh”).[3][4][5][6]

Ulkonäkö ja luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupu, Hupu ja Lupu ovat täysin samannäköisiä, ja lukija erottaakin heidät ainoastaan eri värisistä lakeista, jotka vaihtelevat usein kolmikon välillä. Tupulla on yleensä sininen tai punainen lakki, Lupulla taas useimmiten punainen tai vihreä. Tosin Aku erottaa heidät usein myös ilman lakkeja. Eräässä Aku Ankka -lehden sarjassa Aku pääseekin Roope Ankalle töihin tuotekoodien lukijaksi Akun tunnistamisyrityksistä johtuvan näön herkkyyden ansiosta. Vielä alkuvuosina yhdellä pojista oli yleensä keltainen lakki vihreän sijaan. Joskus ankanpojilla on myös samanväriset paidat ja lakit ja joissain harvoissa piirroksissa jopa eriväriset paidat ja lakit sekaisin. Tupu, Hupu ja Lupu ovat Aku Ankkaa ja muita aikuisiässä olevia ankkahahmoja noin yhden päänmitan lyhyempiä ja mittasuhteiltaan erilaisia kuin aikuiset. Lisäksi yleisesti Disney-sarjakuvissa nuorten ankkojen silmät eivät ulotu nokanjuureen asti kuten aikuisilla.

Luonteeltaan Tupu, Hupu ja Lupu olivat aluksi riiviöitä. Taliaferron ja Osbournen sanomalehtisarjakuvissa he keskittyivät lähinnä pahantekoon ja Aku-setänsä kiusaamiseen. Don Rosan tarinassa K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A. Aku muistelee sitä, kun Tupu, Hupu ja Lupu eivät olleet vielä liittyneet sudenpentuihin; he ärsyttävät Akua ja kun Aku suuttuu, he huutavat mm. "Jippii! Takaa-ajo! Aku-setä ei saa meitä ikinä kiinni!" Myöhemmin he kuitenkin muuttuivat kiltimmiksi ja rauhallisemmiksi. Suurin ansio tästä lankeaa Carl Barksille, joka kehitti ankanpoikien, kuten Akunkin, luonnetta sarjakuvissaan. Barks loi myös Sudenpennut -partiolippukunnan, johon liittymisen myötä ankanpojista tuli lopullisesti mallikelpoisia. Nykyään Tupu, Hupu ja Lupu esiintyvät usein perheensä järjen äänenä tuittupäisen Aku-setänsä rinnalla. He osallistuvat myös seikkailuihin ja aarteenetsintään isoenonsa Roope Ankan kanssa ja auttavat tätä ratkomaan ongelmia, mukanaan Sudenpentujen käsikirja, josta löytyy vastaus melkein kaikkeen.

Tupulla, Hupulla ja Lupulla on identtiset luonteet, eikä yksikään heistä ole toista taitavampi tai toista huonompi missään lajissa. Sarjat, joissa ankanpojat esiintyvät yksilöinä eivätkä ryhmänä, tai joissa heidän välilleen syntyy kilpailua tai erimielisyyksiä, ovat harvinaisia. Vanhoissa sarjakuvissa olikin yleistä, että Tupu aloitti lauseen, Hupu jatkoi sitä ja Lupu päätti sen (esimerkki Aku unissakävelijänä -sarjakuvasta: Tupu: "Tule takaisin..." Hupu: "...pukeutumaan. Muutoin sinut..." Lupu: "...vie poliisi!"). Tätä puhetapaa esiintyy vieläkin jonkin verran.

Televisiopiirrossarjassa Nokkapokka Tupu, Hupu ja Lupu esiintyivät teini-ikäisinä. Lisäksi he ovat persooniltaan erilaisia ja pukeutuvat erilaisiin vaatteisiin. Tupu pukeutuu punaisiin, Hupu sinisiin ja Lupu vihreisiin vaatteisiin. Teini-ikäiset Tupu, Hupu ja Lupu ovat innoissaan sarjakuvista, autoista, tytöistä ja urheilusta. Sarjaa on esitetty muun muassa Disney Channelilla ja Toon Disneyllä. Kuitenkin vuoden 2017 uudistetussa Ankronikassa Tupu, Hupu ja Lupu ovat saaneet kaikki omat luonteensa, ja heidän ulkonäkönsäkin eroaa joissain määrin toisistaan. Lupu, veljeksistä vanhin, on järjestelmällinen ja kaikin puolin moitteeton. Tupu on toinen kolmosista, on seikkailunhaluinen ja aina valmis toimintaan. Hupu, veljeksistä nuorin on rento, hiukan pelkuri ja esittää kovista, mutta monet arvelevat että hän on oikeasti kuoren alla pehmo.

Sukulaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupun, Hupun ja Lupun äiti on Della Ankka ja isä tuntematon. Vaikka pojat kutsuvatkin Akua jatkuvasti "Aku-sedäksi", Aku Ankka on todellisuudessa heidän enonsa. Englanninkielessä ei tehdä eroa sanan "Uncle" sisällä tarkoittaako se äidin vai isän veljeä, joten tässä ristiriidassa kyse on todennäköisesti tekstien alkuperäisen suomentajan sanavalinnasta. Don Rosan laatiman Aku Ankan sukupuun mukaan poikien isovanhemmat (eli Dellan ja Akun vanhemmat) ovat Hortensia McAnkka ja Aaron Ankka. Roope Ankka on poikien isoeno, Mummo Ankka puolestaan isoisoäiti.[7]

Muissa yhteyksissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen vuoden 1995 voitokkaassa MM-jääkiekkojoukkueessa pelannutta Saku Koivun, Ville Peltosen ja Jere Lehtisen muodostamaa ketjua kutsuttiin Tupu-Hupu-Lupu-ketjuksi.[8] Tupu, Hupu ja Lupu ovat päässeet myös Eduskuntatalon täysistuntosaliin. Kansanedustajien retoriikassa veljenpojat ovat esiintyneet ainakin Tuija Braxin, Hannu Takkulan ja Pertti Virtasen puheissa.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Aku Ankka - Tupu, Hupu ja Lupu"[vanhentunut linkki]
  2. a b c Aku Ankka -lehden sivuston kysyttyä-osio[vanhentunut linkki]
  3. Oma nurkka. Aku Ankka, 17.12.2008, nro 51, s. 2. Sanoma Magazines Finland Oy. ISSN 0355-2101.
  4. Tupu, Hupu ja Lupu Aku Ankka. 6.4.2012. Viitattu 24.7.2017.
  5. Rupu Ankka Disney Wiki. Viitattu 24.7.2017.
  6. Disney Duck Enthusiast: Ready the Canon! : Who is Phooey Duck? 19.3.2016. www.youtube.com. Viitattu 24.7.2017.
  7. Aku Ankan sukupuu duckman.pettho.com.
  8. Tupu-Hupu-Lupu-ketju näyttää todennäköiseltä Mtv3.fi 14.01.2010, viitattu 19.12.2010
  9. Hae: Tupu* AND Hupu* AND Lupu* (Valtiopäiväasioiden ja -asiakirjojen haku) www.eduskunta.fi. Viitattu 24.7.2017.