Pelle Peloton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelle Peloton
Pelle Peloton Don Rosan taiteilemana
Pelle Peloton Don Rosan taiteilemana
Luoja(t) Carl Barks
Näyttelijä(t) Hal Smith (1987–1990)
Ensi-
esiintyminen
"Onnen kantamoinen" 1952
Kustantaja Disney (useampiakin)
Henkilötiedot
Koko nimi Pelle Peloton
Ammatti keksijä
Kotipaikka Ankkalinna
Luonteenpiirteet Uskomattoman pitkälle kehittyneet aivot, päättelykyky ja ennen kaikkea keksimisen kyky. Periaatteessa Peloton voi keksiä mitä tahansa mieleen tulevaa.
Suhteet
Vanhemmat Pietari Peloton (isä)
Isovanhemmat Petteri Peloton (isoisä)
Muut sukulaiset Tarmo (veljenpoika)
Tutut Pikku apulainen, Aku Ankka, Roope Ankka, Tupu, Hupu ja Lupu, Hannu Hanhi ja muita Ankan suvun jäseniä

Pelle Peloton (engl. Gyro Gearloose) on sarjakuvataiteilija Carl Barksin luoma Disneyn eläinmaailman sarjakuva- ja animaatiohahmo, joka asuu Ankkalinnassa. Pelle Peloton on ammatiltaan keksijä ja hän pystyy keksimään lähes mitä tahansa. Tarinoissa Pelotonta auttaa Pikku apulainen, pieni robotti, jolla on päänään hehkulamppu.

Pellen ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1952 Walt Disney’s Comics and Stories -lehden tarinassa "Onnen kantamoinen" (Gladstone's Terrible Secret), jossa hän pomppii hyppy­kepillä Hannu Hanhen talon ohi. Peloton kertoo Hannulle yrittäneensä kehittää Mummo Ankalle uuden tavan kirnuta voita, mutta keksintö ei toiminut. Tästä turhautuneena Peloton lahjoittaa hyppykepin Hannulle. Suomessa "Onnen kantamoinen" julkaistiin ensimmäisen kerran Aku Ankan numerossa 6/1953.

Carl Barks lakkasi piirtämästä Pelle Pelotonta vuonna 1964, minkä jälkeen muiden sarjakuvataiteilijoiden Peloton-tarinoita alkoi ilmestyi Uncle Scrooge -lehden sivuilla.[1]

Pelle Peloton esiintyi ensimmäisen kerran animoituna piirrossarjassa Ankronikka vuonna 1987, jolloin hänen ääninäyttelijään toimi Hal Smith.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelottomalla on tyypillisesti päällään ruskeat housut ja kengät, sininen tai keltainen kauluspaita, vihermustat liivit sekä hihnallinen, yleensä keltainen, hattu. Hänellä on myös sangattomat silmälasit nokallaan. Joissain varhaisemmissa tarinoissa hän ei käytä liivejä ja on nyky-Pelleä tukevampi. Pelle on luonteeltaan hyvin ystävällinen, eikä osaa kieltäytyä juuri mistään.

Pelle yleensä keksii nopeasti halutun laitteen, mutta jos ideaa ei tule, hän kolauttaa itseään vasaralla päähän ajatuksen esiin saamiseksi. Hän käyttää myös mietintämyssyä, katonharjan muotoista päähinettä, jossa istuu kolme lintua. Linnut eivät ole maan päältä, eräässä suomeksi 1960-luvulla ilmestyneessä tarinassa kävi ilmi, mistä niitä saa: ne ovat toisella planeetalla elävä lintulaji, ja Pelle kävi hankkimassa sieltä uudet. Planeetan pinnalla hän joutui käyttämään pyöreää hengityskypärää ja kun yksi linnuista rikkoi sen, hän pidätti hengitystään kunnes pääsi alukseensa. Mietintämyssy on sittemmin jäänyt pois tarinoista.

Sukulaiset ja ystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Don Rosan mukaan Pelottoman isä Pietari Peloton toimi ennen eläköitymistään korjauspajan pitäjänä ja isoisä Petteri Peloton mekaanikkona.[2] Hänellä on myös sukulaispoika Tarmo (Newton), joka on suomennettu veljenpojaksi.[3] Ei ole täysin varmaa, onko Tarmo Pellen veljenpoika, sillä englanninkielinen sana ”nephew” tarkoittaa sekä veljen- että sisaren- ja jopa serkunpoikaa. Tarinassa "Rasittava vierailu" esiintyi Pellen Tunari-setä (tai eno; englannin sana "uncle" on yhtä ongelmallinen kuin "nephew"); nimensä mukaisesti Tunari-setä teki epäonnistuneita keksintöjä. Samassa tarinassa mainitaan myös Pellen isoisä, joka on joko Pellen äidin isä tai sitten tarinan tekijät eivät ole olleet selvillä kaikista sukulaisuussuhteista. Tämän sarjan isoisä nähdään vain muotokuvana seinällä, ja hän oli ollut ensin postivaunujen kuljettaja ja sitten junailija.[4] Pellen sisaruksia tai äitiä ei ole koskaan mainittu sarjakuvissa.

Pelottoman ystäviä ovat Aku Ankka ja muut Ankan perheen jäsenet. Roope Ankka vaatii yleensä Pelottoman töihin itselleen palkatta. Häneltä apua on myös saanut Taikaviitta, jolle Peloton suunnittelee ja valmistaa sekä aseita että varusteita.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelottoman vihollisena esiintyy pahaksi, joskaan ei yhtä lahjakkaaksi keksijäksi kuvattu Velmu Viurusilmä, joka toistuvasti yrittää varastaa Pelottoman keksintöjä. Myös Karhukopla pyrkii anastamaan Pelottoman keksintöjä päästäkseen käsiksi Roope Ankan rahoihin. Toisinaan Karhukopla myös liittoutuu Viurusilmän kanssa.

Tunnetuimmat keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Peloton on yleismies, joka saa aikaan useita mahdollisia ja mahdottomia kojeita ja laitteita. Useat hänen keksinnöistään toistuvat sarjassa, joko sellaisinaan tai eri olomuodossa. Listalta löytyy muun muassa:

 • Pikku apulainen
 • ajatuslaatikot, jotka saivat eläimet ajattelemaan
 • useita aikakoneita
 • kutistussäde
 • Kertalaaki™-liuotin. Roope Ankan tilauksesta kehitetty tervaa muistuttava liuotin, joka liuottaa mitä tahansa paitsi timantteja. Kehitettiin helpottamaan timanttien louhintaa.
 • Roope Ankan rahasäiliön erinäiset turvajärjestelmät
 • Rahapuu
 • kestokaramellit
 • mietintämyssy, joka on käsitteenä siirtynyt jopa suomalaiseen yleiskieleen
 • Impervium, metalli joka kovenee joka sekunti, vain kengännarina sai Imperviumin murtumaan.
 • Jatko-osa-kone, kun koneeseen työntää esimerkiksi sanomalehden, kone tulostaa seuraavan päivän lehden ulos.
 • Kaikkien otusten pilli, jolla voi kutsua eläintä kuin eläintä vihellyksen voimasta ja pituudesta riippuen.
 • UhKa-pillerit eli UnoHda Kaikki, ovat Pellen tekemät pillerit Taikaviitalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.toonopedia.com/gyro.htm
 2. Don Rosa: Ensimmäinen keksintö. Aku Ankka, 2002, nro 19, s. 24.
 3. Pisara meressä. Aku Ankka, 1969, nro 29, s. 20.
 4. Rasittava vierailu. Aku Ankka, 1968, nro 47, s. 24–25.