Keksijä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Alva Edison vuonna 1901.

Keksijä on henkilö, joka ideoi keksintöjä kuten esimerkiksi mekaanisia tai elektronisia laitteita, ohjelmistoja tai menetelmiä. Monet keksijät ovat luonnontieteilijöitä tai insinöörejä, jotka soveltavat tieteellisistä tutkimuksista saatuja tuloksia tai yhdistelevät olemassa olevia ideoita uusiksi kokonaisuuksiksi.

Patenttijärjestelmä kehitettiin rohkaisemaan uusien keksintöjen julkistamista. Patentti suo keksijälle keksintönsä hyödyntämiseen suojatun yksinoikeuden rajoitetuksi ajaksi.

Keksimisen historiaa ovat tutkineet esimerkiksi Jared Diamond ja Thomas P. Hughes.

Huomattavimpia keksijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisa filmitähti Hedy Lamarr kehitti öisin keksintöjä, joihin langattomat Wi-Fi-verkot ja matkapuhelinverkkojen CDMA-tekniikka perustuvat. Toisen maailmansodan alettua hän kehitti ja patentoi muuttuvataajuuksisen radiolaitteen torpedojen ohjaamiseen ohi vihollisen radiohäirinnän. [1]

Suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. I. Virtasen AIV-rehu on kuuluisimpia suomalaiskeksintöjä, samoin Maiju Gebhardin astiankuivauskaappi (1945), jossa vesi valuu astioista suoraan tiskialtaaseen[2] ja näin astioita ei tarvitse kuivata.

TkT Liisa Viikari on huomattava biotekniikan kehittäjä ja kemian tohtori Salme Koskimies on keksinyt Neste Oy:lle synteettisen voiteluaineen. Insinööri Aino Heikkinen on kehittänyt ekobetonin. Heillä ja TkT Marja-Liisa Siikosella on suomalaisista naiskeksijöistä eniten patentteja. [2]

Fiktiivisistä keksijöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laitala, Marko: Päivisin hän oli maailman kaunein nainen – ja öisin hän kehitti perustan tämän päivän laajakaistayhteyksille 29.11.2011. Tekniikka & Talous. Viitattu 1.12.2011.
  2. a b Naisten keksimät, Helsingin Sanomat 29.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.