Ohjelmisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ohjelmisto tai tietokoneohjelmisto on useista tietokoneohjelmista, niiden käyttämistä tiedostoista ja niihin liittyvästä dokumentaatiosta muodostuva kokonaisuus. Ohjelmistoja ovat esimerkiksi niin tavalliset toimisto-ohjelmistot ja videopelit kuin kokonaiset käyttöjärjestelmätkin. Usein termejä ohjelma ja ohjelmisto käytetään sekaisin sekä toistensa synonyymeina.

Erityisesti sulautetuissa järjestelmissä, mutta myös yleisesti tietokoneista puhuttaessa, ohjelmistoksi kutsutaan usein kaikesta laitteen sisältämästä ohjelmakoodista muodostuvaa kokonaisuutta. Ohjelmistoa voidaankin pitää eräänlaisena vastakohtana laitteistolle.

Ohjelmistoja voi ohjelmoida itse tai niitä voi hankkia valmisohjelmistoina. Valmisohjelmistot hinnoitellaan usein vielä lisenssipohjaisesti, lisenssi per käyttäjä. Nykyään on yleistymässä niin kutsuttu SaaS-ohjelmistotyyppi, jossa ohjelmistoa vuokrataan. SaaS-mallissa hinnoittelu perustuu käytön laajuuteen, esim. projektinhallintatyökalussa hallittavien projektien määrään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]