Nikola Tesla

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikola Tesla
Tesla Sarony.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 10. heinäkuuta 1856
Smiljan, Lika, Itävallan keisarikunta (nyk. Kroatia)
Kuollut 7. tammikuuta 1943 (86 vuotta)
New York, New York, Yhdysvallat
Tieteilijä
Tutkimusalue Fysiikka (sähkö), keksiminen
Tunnetut työt Useat keksinnöt. Esim. vaihtovirta, monivaihejärjestelmä
Palkinnot Edison-mitali (1916)
Allekirjoitus
Allekirjoitus

Nikola Tesla (serb. Никола Тесла; 10. heinäkuuta 18567. tammikuuta 1943) oli serbialais-yhdysvaltalainen[1] fyysikko ja keksijä.[2] Häntä pidetään yhtenä nykyhistorian merkittävimmistä keksijöistä. Hän osallistui muun muassa nykyaikaisen sähköenergian jakelulle ja käytölle keskeisten vaihtovirran, monivaihejärjestelmän ja induktiomoottorin kehittämiseen. Useiden Teslan patenttien hyödyntäminen onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen.[3]

Tesla on myös yksi radiotekniikan varhaisista kehittäjistä. Myöhemmin hänelle myönnettiin siitä patentti. Guglielmo Marconin ensimmäisessä Atlantin ylittäneessä radiolähetyksessä käytettiin 17:ää Teslan patenttia. Tästä aiheutui pitkäaikainen kiista, jonka oikeusistuin ratkaisi vasta Teslan kuoleman jälkeen. Tosin ratkaisuakin on kritisoitu Yhdysvaltojen etujen mukaiseksi.[4] Hänen mukaansa on nimetty magneettivuon tiheyden yksikkö tesla, henkilöautojen valmistaja Tesla Motors sekä Belgradin Nikola Teslan lentoasema.

Hän oli myös erittäin kielitaitoinen. Äidinkielensä serbokroaatin lisäksi hän puhui sujuvasti saksaa, latinaa, tsekkiä, italiaa, unkaria, ranskaa ja englantia. Tesla sanoi, että valokuvamuisti auttoi häntä oppimaan kieliä ja näkemään suunnitelmansa valmiina kuvina mielessään. Tämän vuoksi hän ei tehnyt piirroksia keksinnöistään.[5]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan isä oli pappi Milutin Tesla. Milutin oli syntynyt 19. helmikuuta vuonna 1819 Meducissa, Likassa. Milutinin isä oli myös nimeltään Nikola Tesla (s. 1789), ja äiti oli Ana Kalinić, joka kuului tunnettuun Kalinićin sukuun. Tesla-nimi annettiin heille vasta, kun suku oli asettunut asumaan Likaan. Isän puoleisen suvun alkuperä on Tara-joen laaksossa, nykyisen Montenegron alueella eläneessä Draganić-suvussa.

Vanhemman Teslan äiti oli Đuka Mandić. Hän oli serbialaisen papin tytär. Äidinpuoleisen suvun kotipaikka oli isänpuoleisen suvun tapaan Likassa ja myös Banovinassa. Đuka oli lahjakas tekemään työkaluja. Hän muisti useita serbialaisia eeppisiä runoja, muttei koskaan oppinut lukemaan.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan ja hänen vanhempiensa lisäksi perheeseen kuului neljä muuta lasta. Teslan ainoa veli Dane kuoli ratsastusonnettomuudessa, kun Tesla oli viisivuotias. Veljensä lisäksi hänellä oli kolme siskoa: Milka, Angelina ja Marica. Perhe muutti vuonna 1862 Gospićiin. Koulunkäynnin Tesla aloitti 28. kesäkuuta (10. heinäkuuta). Hänet kastoi Serbian patriarkaattiin kuulunut pappi Toma Oklobdžija.

Koulunkäynnin Tesla aloitti 1862 Karlovacissa. Neljän opintovuoden pituiseksi suunnitellun lukio-opintojakson Gimnazije Karlovacissa hän suoritti kolmessa vuodessa.[6] Vuosina 1873-1874 Tesla sairasti pitkään koleraa ja oli toipilaana.

Opinnot ja ensimmäiset työpaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grazin Polyteknillisessä Korkeakoulussa Itävallassa Tesla opiskeli 1875 lähtien.[7] Vuonna 1878 Tesla sai työn piirtäjänä insinööritoimistossa Sloveniassa Mariborissa ja vietti epäsäännöllistä elämää. Vuonna 1880 hän lähti sukulaisten avustamana opiskelemaan Prahaan ja osallistui Karl-Ferdinand Yliopiston luennoille.[8]

Vuonna 1881 Tesla sai työpaikan Unkarissa Budapestin Lennätinlaitoksessa ja upouudessa Puhelinlaitoksessa. Hän paransi puhelinjärjestelmää niin, että hänestä tuli yhtiön johtava sähköasentaja. Hän oppi puhumaan unkaria.[9] Vuonna 1882 Tesla työskenteli Pariisissa Continental Edison Companyssä ensin uusien hehkulamppu valaistusasennusten ja sitten mm. moottoreiden sähkösuunnittelun parissa. Hän oppi puhumaan ranskaa ja matkusti 1883 ympäri Ranskaa ja Saksaa Edisonin asiantuntijana.[10]

Muutto Yhdysvaltoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikola Teslan ystävä kirjailija Mark Twain Teslan laboratoriossa 1894

Teslan lapsuuden haaveena oli valjastaa Niagaran putoukset sähköntuotannolle. Vuonna 1884 Tesla muutti Yhdysvaltoihin ja sai maan kansalaisuuden 1891. Hänet palkattiin heti Thomas Edisonin tutkimuslaboratorioon New Yorkiin.[11] Tesla puolusti vaihtovirtaa, kun Edison kannatti tasavirtaa sähkönsiirron menetelmänä. Teslan vaihtovirtajärjestelmät olivat ylivoimaisia Edisonin tekniikkaan nähden, ja niinpä niistä tuli vähitellen hallitseva tekniikka markkinoilla. Myöhemmin Teslasta ja Edisonista tuli kilpailijoita.[12]

Tesla perusti 1886 oman laboratorion, joka tuhoutui myöhemmin tulipalossa. Hän perusti uuden laboratorion Manhattanille ja jatkoi siellä muun muassa dynamoiden kehitystyötä.

Vuonna 1899 Tesla päätti muuttaa Coloradoon kehittääkseen korkean jännitteen ja taajuuden sähkölaitteita. Hänen aikomuksenaan oli kehittää laite, joka jakaisi sähköä ilman johtoja jokaiseen talouteen. Coloradossa olevassa tutkimuskeskuksessaan hän rakensi suurimman niin kutsutun teslamuuntajansa. Sillä hän pystyi tuottamaan yli kymmenmetrisiä kipinäpurkauksia.

Tesla palasi New Yorkiin ja sai rahoituksen hankkeelleen rakentaa suurikokoinen, 56-metrinen sähkövirran lähetin (Wardenclyffe Tower). Rahoittajat kuitenkin vetäytyivät projektista myöhemmässä vaiheessa, jolloin lehdistö alkoi kutsua tornia "miljoonan dollarin hullutukseksi".[13]

Keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinaikanaan Tesla patentoi noin 300 keksintöä maailmanlaajuisesti. Teslalle on todistetusti myönnetty ainakin 278 patenttia 26:ssa maassa. Suurin osa Teslan patenteista oli Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa, mutta monet ympäri maailmaa. Useita Teslan keksintöjä ei koskaan patentoitu.lähde?

Wardenclyffen laboratorio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan Long Islandilla sijaitsevaan Wardenclyffen laboratorioon suunnitellaan tiedekeskusta. Keskuksen perustamiseksi on järjestetty kampanja, jonka tuotolla rakennus ostetaan Agfa-konsernilta. Idea keskuksesta on ollut vireillä parikymmentä vuotta.[12]

Nikola Tesla populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Teslan elämäkertaelokuvassa Tajna Nikole Tesle (1980) Teslaa näyttelee Petar Bozovic.
 • Elokuvassa The Prestige (2006) Teslaa näyttelee David Bowie.
 • Televisiosarjassa Sanctuary Teslaa näyttelee Jonathon Young.
 • Murdoch Mysteries -tv-sarjan jaksossa "Power" (2008) ja saman sarjan jaksossa "The Tesla Effect" (2010) Teslaa näyttelee Dmitry Chepovetsky.lähde?
 • Tesla kummittelee taustahahmona Clive Cusslerin jännitysromaanissa Nollapiste[14].
 • Tesla Motors on nimetty Teslan mukaan, koska autonvalmistajan sähkömoottorien teknologia perustuu Teslan keksintöön.
 • Rillit huurussa-sarjan 8. kauden 9. jaksossa Amy ja Sheldon pelaavat peliä nimeltä Head's Up, jossa Sheldon yrittää arvata kuka henkilö hän on, Amyn antaessa vihjeitä. Sheldon on Nikola Tesla.
 • Amerikkalainen 1980-luvulta alkaen vaikuttanut heavyrock-bändi Tesla.

Persoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan sanotaan kärsineen pakko-oireisesta häiriöstä ja pakkomielteistä. Hän ei mennyt koskaan naimisiin eikä hänellä ollut jälkeläisiä. Tesla sanoi selibaatin ja naimattomuuden olevan luovuutensa ja energiansa lähde.[15] Hän kärsi bakteerikammosta ja pelkäsi helmikoruja käyttäviä naisia. Elämänsä loppupuolella hän vietti mielellään aikaa pulujen kanssa. Teslan tiedetään rakastaneen pelastamaansa loukkaantunutta pulua eli kesykyyhkyä koko sydämestään niin, että hän nimesi sen vaimokseen ja sanoi neroutensa kadonneen linnun kuollessa.[16] Omaelämäkerrassaan Elämäni keksinnöt Tesla kertoo pystyneensä lapsena kuulemaan kärpäsen laskeutuvan pöydälle ja aistineensa pimeässä esineitä lepakon tavoin.[17]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tesla, Nikola Encyclopaedia Britannica. Viitattu 7.1.2008. (englanniksi)
 2. Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 356–357. 3. painos. Helsinki: Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0.
 3. Eronen, Milla: Nikola Tesla – The Man Who Lit Up the World -näyttely Otaniemessä (Niistä moni oli niin kehittynyt, että niiden käytännön toteutus onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen) TKK-Uutiset. 23.3.2010. Espoo: Aalto-yliopisto, Teknillinen korkeakoulu. Viitattu 8.10.2010.
 4. Jean-Michel Redouté, Michiel Steyaert: EMC of Analog Integrated Circuits. s. 2 (Google Booksissa)
 5. Nikola Tesla's extraordinary impact still felt decades later cbsnews.com. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 6. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe Tesla Universe. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 7. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe Tesla Universe. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 8. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe Tesla Universe. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 9. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe Tesla Universe. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 10. Nikola Tesla Timeline from Tesla Universe Tesla Universe. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 11. Vujovic, Dr. Ljubo: Tesla Biography 1998. Tesla Society. Viitattu 24.9.2007.
 12. a b Yle, uutiset viitattu 27.8.2012
 13. Tower, Tesla (myös valokuvia) Tesla Society. Viitattu 25.9.2007.
 14. Cooper, Elise: Book Review myshelf.com. Viitattu 7.1.2014. (englanniksi)
 15. This Rare Nikola Tesla Interview Reveals His Extraordinary Personality Educate Inspire Change. 20.7.2015. Viitattu 8.5.2018. (englanniksi)
 16. Filipin, Renato: Nikola Tesla – an inventor with a view in future 7.7.2006. www.nikolatesla.hr. Viitattu 19.6.2007. (englanniksi) (Linkki ei toimi enää)
 17. Nikola Tesla: Elämäni keksinnöt. Oppian, 2018. ISBN 978-951-877-002-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]