Nikola Tesla

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nikola Tesla
Tesla Sarony.jpg
Syntynyt 10. heinäkuuta 1856
Smiljan, Lika, Itävallan keisarikunta (nyk. Kroatia)
Kuollut 7. tammikuuta 1943 (86 vuotta)
New York, New York, Yhdysvallat
Asuinpaikka Flag of the Habsburg Monarchy.svg Itävallan keisarikunta/Itävalta-Unkari
Ranskan lippu Ranska
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Sukujuuret serbi (Kroatian Krajina)
Tutkimusala Fysiikka (sähkö), keksiminen
Tunnetuimmat työt Useat keksinnöt. Esim. vaihtovirta, monivaihejärjestelmä
Tunnustukset Edison-mitali (1916)
Allekirjoitus Allekirjoitus

Nikola Tesla (serb. Никола Тесла; 10. heinäkuuta 18567. tammikuuta 1943) oli serbialais-yhdysvaltalainen[1] fyysikko ja keksijä.[2] Häntä pidetään yhtenä nykyhistorian merkittävimmistä keksijöistä. Hän osallistui muun muassa nykyaikaisen sähköenergian jakelulle ja käytölle keskeisten vaihtovirran, monivaihejärjestelmän ja induktiomoottorin kehittämiseen. Useiden Teslan patenttien hyödyntäminen onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen.[3]

Tesla on myös yksi radiotekniikan varhaisista kehittäjistä. Myöhemmin hänelle myönnettiin siitä patentti. Guglielmo Marconin ensimmäisessä Atlantin ylittäneessä radiolähetyksessä käytettiin 17:ää Teslan patenttia. Tästä aiheutui pitkäaikainen kiista, jonka oikeusistuin ratkaisi vasta Teslan kuoleman jälkeen. Tosin ratkaisuakin on kritisoitu Yhdysvaltojen etujen mukaiseksi.[4] Hänen mukaansa on nimetty magneettivuon tiheyden yksikkö tesla, henkilöautojen valmistaja Tesla Motors sekä Belgradin Nikola Teslan lentoasema.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan isä oli pappi Milutin Tesla. Milutin oli syntynyt 19. helmikuuta vuonna 1819 Meducissa, Likassa. Milutinin isä oli myös nimeltään Nikola Tesla (s. 1789), ja äiti oli Ana Kalinić, joka kuului tunnettuun Kalinićin sukuun. Tesla-nimi annettiin heille vasta, kun suku oli asettunut asumaan Likaan. Isän puoleisen suvun alkuperä on Tara-joen laaksossa, nykyisen Montenegron alueella eläneessä Draganić-suvussa.

Vanhemman Teslan äiti oli Đuka Mandić. Hän oli serbialaisen papin tytär. Äidinpuoleisen suvun kotipaikka oli isänpuoleisen suvun tapaan Likassa ja myös Banovinassa. Đuka oli lahjakas tekemään työkaluja. Hän muisti useita serbialaisia eeppisiä runoja, muttei koskaan oppinut lukemaan.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan mukaan Tesla syntyi ukkosmyrskyn aikaan keskiyöllä 9.–10. heinäkuuta vuonna 1856 Smiljanin kylässä Itävallan keisarikunnassa. Tuolloin käytössä oli juliaaninen kalenteri, jonka mukaan hänen syntymäpäivänsä oli 27.–28. kesäkuuta. Teslan syntymätodistukseen on syntymäpäiväksi merkitty 28. kesäkuuta (10. heinäkuuta). Hänet kastoi Serbian patriarkaattiin kuulunut pappi Toma Oklobdžija.

Teslan ja hänen vanhempiensa lisäksi perheeseen kuului neljä muuta lasta. Teslan ainoa veli Dane kuoli ratsastusonnettomuudessa, kun Tesla oli viisivuotias. Veljensä lisäksi hänellä oli kolme siskoa: Milka, Angelina ja Marica. Perhe muutti vuonna 1862 Gospićiin. Koulunkäynnin Tesla aloitti Karlovacissa. Neljän opintovuoden pituiseksi suunnitellun opintojakson hän suoritti kolmessa vuodessa.

Muutto Yhdysvaltoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikola Teslan ystävä kirjailija Mark Twain Teslan laboratoriossa 1894

Teslan lapsuuden haaveena oli valjastaa Niagaran putoukset sähköntuotannolle. Vuonna 1884 Tesla muutti Yhdysvaltoihin ja sai maan kansalaisuuden 1891. Hänet palkattiin heti Thomas Edisonin tutkimuslaboratorioon New Yorkiin.[5] Tesla puolusti vaihtovirtaa, kun Edison kannatti tasavirtaa sähkönsiirron menetelmänä. Teslan vaihtovirtajärjestelmät olivat ylivoimaisia Edisonin tekniikkaan nähden, ja niinpä niistä tuli vähitellen hallitseva tekniikka markkinoilla. Myöhemmin Teslasta ja Edisonista tuli kilpailijoita.[6]

Tesla perusti 1886 oman laboratorion, joka tuhoutui myöhemmin tulipalossa. Hän perusti uuden laboratorion Manhattanille ja jatkoi siellä muun muassa dynamoiden kehitystyötä.

Vuonna 1899 Tesla päätti muuttaa Coloradoon kehittääkseen korkean jännitteen ja taajuuden sähkölaitteita. Hänen aikomuksenaan oli kehittää laite, joka jakaisi sähköä ilman johtoja jokaiseen talouteen. Coloradossa olevassa tutkimuskeskuksessaan hän rakensi suurimman niin kutsutun teslamuuntajansa. Sillä hän pystyi tuottamaan yli kymmenmetrisiä kipinäpurkauksia.

Tesla palasi New Yorkiin ja sai rahoituksen hankkeelleen rakentaa suurikokoinen, 56-metrinen sähkövirran lähetin (Wardenclyffe Tower). Rahoittajat kuitenkin vetäytyivät projektista myöhemmässä vaiheessa, jolloin lehdistö alkoi kutsua tornia "miljoonan dollarin hullutukseksi".[7]

Keksinnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinaikanaan Tesla patentoi noin 300 keksintöä maailmanlaajuisesti. Teslalle on todistetusti myönnetty ainakin 278 patenttia 26:ssa maassa. Suurin osa Teslan patenteista oli Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa, mutta monet ympäri maailmaa. Useita Teslan keksintöjä ei koskaan patentoitu.lähde?

Wardenclyffen laboratorio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan Long Islandilla sijaitsevaan Wardenclyffen laboratorioon suunnitellaan tiedekeskusta. Keskuksen perustamiseksi on järjestetty kampanja, jonka tuotolla rakennus ostetaan Agfa-konsernilta. Idea keskuksesta on ollut vireillä parikymmentä vuotta.[6]

Nikola Tesla populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Teslan elämäkertaelokuvassa Tajna Nikole Tesle (1980) Teslaa näyttelee Petar Bozovic.
 • Elokuvassa The Prestige (2006) Teslaa näyttelee David Bowie.
 • Televisiosarjassa Sanctuary Teslaa näyttelee Jonathon Young.
 • Murdoch Mysteries -tv-sarjan jaksossa "Power" (2008) ja saman sarjan jaksossa "The Tesla Effect" (2010) Teslaa näyttelee Dmitry Chepovetsky.lähde?
 • Tesla kummittelee taustahahmona Clive Cusslerin jännitysromaanissa Nollapiste[8].
 • Tesla Motors on nimetty Teslan mukaan, koska autonvalmistajan sähkömoottorien teknologia perustuu Teslan keksintöön.
 • Rillit huurussa-sarjan 8. kauden 9. jaksossa Amy ja Sheldon pelaavat peliä nimeltä Head's Up, jossa Sheldon yrittää arvata kuka henkilö hän on, Amyn antaessa vihjeitä. Sheldon on Nikola Tesla.
 • Amerikkalainen 1980-luvulta alkaen vaikuttanut heavyrock-bändi Tesla, joiden levyillä viittauksia sähköön kansissa jne.

Persoona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teslan sanotaan kärsineen pakko-oireisesta häiriöstä ja pakkomielteistä. Hän ei mennyt koskaan naimisiin eikä hänellä ollut jälkeläisiä. Teslalla oli joidenkin lähteiden mukaan hiuksiin, persikoihin ja bakteereihin kohdistuneita fobioita sekä puhtauteen ja numeroon kolme liittyviä pakkomielteitä. Elämänsä loppupuolella hän vietti mielellään aikaa pulujen kanssa. Teslan fobioihin sanotaan kuuluneen myös naisten lävistetyt korvat sekä erityisesti helmikorvakorut. Teslan tiedetään rakastaneen puluja eli kesykyyhkyjä koko sydämestään niin, että hän nimesi yhden vaimokseen ja sanoi neroutensa kadonneen tämän kuollessa.[9] Omaelämäkerrassaan Elämäni keksinnöt Tesla kertoo pystyneensä lapsena kuulemaan kärpäsen laskeutuvan pöydälle ja aistineensa pimeässä esineitä lepakon tavoin.[10]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tesla, Nikola Encyclopaedia Britannica. Viitattu 7.1.2008. (englanniksi)
 2. Lindell, Ismo: Sähkön pitkä historia, s. 356–357. 3. painos. Helsinki: Otatieto, 2009. ISBN 978-951-672-358-0.
 3. Eronen, Milla: Nikola Tesla – The Man Who Lit Up the World -näyttely Otaniemessä (Niistä moni oli niin kehittynyt, että niiden käytännön toteutus onnistui vasta hänen kuolemansa jälkeen) TKK-Uutiset. 23.3.2010. Espoo: Aalto-yliopisto, Teknillinen korkeakoulu. Viitattu 8.10.2010.
 4. Jean-Michel Redouté, Michiel Steyaert: EMC of Analog Integrated Circuits. s. 2 (Google Booksissa)
 5. Vujovic, Dr. Ljubo: Tesla Biography 1998. Tesla Society. Viitattu 24.9.2007.
 6. a b Yle, uutiset viitattu 27.8.2012
 7. Tower, Tesla (myös valokuvia) Tesla Society. Viitattu 25.9.2007.
 8. Cooper, Elise: Book Review Viitattu 7.1.2014. (englanniksi)
 9. Filipin, Renato: Nikola Tesla – an inventor with a view in future 7.7.2006. www.nikolatesla.hr. Viitattu 19.6.2007. (englanniksi) (Linkki ei toimi enää)
 10. Nikola Tesla: Elämäni keksinnöt. Oppian, 2018. ISBN 978-951-877-002-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]