Niagaran putoukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Skylon Towerista Niagaran putouksille

Niagaran putoukset (engl. Niagara Falls) on kolmen vesiputouksen muodostama ryhmä Niagarajoessa, Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla itäisessä Pohjois-Amerikassa. Putouksista suurin eli Horseshoe Falls on jaettu maiden kesken, kaksi muuta ovat Yhdysvaltain puolella.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliittikuva alueesta.

Niagaran putoukset sijaitsevat Niagarajoessa, joka virtaa Suuriin järviin kuuluvien Erie- ja Ontariojärven välillä. Järvien välinen kannas on noin 45 kilometrin levyinen. Kanadan ja Yhdysvaltojen välinen raja kulkee joessa. Itse putousten kohdalla on kaksi Niagara Falls -nimistä kaupunkia, joista toinen on Kanadan, toinen Yhdysvaltojen puolella. Kanadan puolella lähin suurkaupunki on Toronto noin 120 kilometrin ajomatkan päässä. Toronton keskustan pilvenpiirtäjät ovat hyvällä säällä nähtävissä Niagarajoen alajuoksun kukkuloilta, läheltä Ontariojärven rantaa. Etäisyys järven yli on linnuntietä noin 50 kilometriä. Yhdysvaltojen puolella Buffalo on vain 30 kilometrin päässä.

Niagaran putousten alueella pinnan maakerros on kalliota ja sen alla oleva kerros pehmeämpää maa-ainesta. Virtaava vesi on kuluttanut kovan maakerroksen reunaa pikkuhiljaa syövyttäen samalla pehmeää maa-ainesta kallion alapuolelta. Joen yläjuoksu on siis suunnilleen maanpinnan tasolla, mutta alajuoksu syvässä kanjonissa. Aikoinaan putoukset ovat olleet 23 kilometriä nykyistä paikkaa pohjoisempana Ontariojärven rannalla. Putousten paikka on siirtynyt noin 865 metriä viimeisen 250 vuoden aikana.[1] Nykyään Yhdysvallat ja Kanada ottavat joen virtauksesta huomattavan paljon vesivoimaa, minkä takia veden virtaus putouksilla on pienentynyt. Voimalaitosten kapasiteetti on yli 4,5 GW, joka jakaantuu melko tasan maiden välillä.[2] Kun kaksi kolmasosaa joen virtauksesta johdetaan voimalaitoksiin, veden eroosionopeus on pudonnut kymmenesosaan.

Niagaran vesiputous vuonna 2006.

Putoukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Horseshoe Falls (”Hevosenkenkäputous”), jota joskus kutsutaan myös nimellä Canadian Falls (”Kanadalainen putous”), leveys 792 metriä, korkeus 51 metriä.
  • American Falls (”Amerikkalainen putous”), yhdessä Bridal Veil Fallsin kanssa 323 metriä, korkeus keskimäärin 54 metriä.
  • Bridal Veil Falls (”Morsiushuntuputous”), yhdessä American Fallsin kanssa 323 metriä, korkeus keskimäärin 54 metriä.

Niagaran putouksissa virtaa noin 2,8 miljoonaa litraa vettä sekunnissa.[3]

Niagara nähtävyytenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niagaran putoukset ovat yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Niitä käy katsomassa joka vuosi noin 10 miljoonaa matkailijaa ympäri maailman.lähde? Putoukset juhlavalaistiin sini-valkoisiksi Suomen täyttäessä 100 vuotta 6. joulukuuta 2017.[4]

Putouksiin liittyviä ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen onnistunut:

  • sukellus putoukseen: 7. lokakuuta 1829 – Sam Patch sukelsi pää edellä Niagaraan pääputousten välissä sijaitsevan Goat Islandin reunalle rakennetulta, 26 metriä korkealta hyppytornilta. Kymmenen päivää myöhemmin hän toisti temppunsa onnistuneesti, tällä kertaa 40 metriä korkeasta tornista.
  • ylitys nuoralla kävellen: 30. kesäkuu 1859 – Charles Blondin kulki 335 metriä − läpimitaltaan alle yhdeksän senttimetriä leveää − köyttä yli putousten. Lyhyen levähdyksen jälkeen hän palasi köyttä pitkin takaisin.
  • uinti Whirlpool Rapids -kosken läpi: 22. elokuu 1886 – William J. Kendall ui korkki(pelastus)liiviin pukeutuneena kosken läpi kärsien vain muutamia mustelmia.
  • veneily Whirlpool Rapids -kosken läpi: 28. elokuu 1887 – Charles A. Percy ohjasi venettä.
  • lasku putouksesta tynnyrillä: 11. heinäkuuta 1886 – Carlisle Graham suoritti temppunsa itse rakentamallaan tynnyrillä.[3][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]