Keskustelu:Nikola Tesla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan poistettavaksi seuraavaa osaa:

"Tesla kärsi elämänsä aikana useista pakkomielteistä. Näistä keskeisin oli luvun kolme korostaminen. Hänen oli kierrettävä talot kolmeen kertaan ennen sisään astumista. Sama vaatimus koski myös pöydässä olevien ruokailuvälineiden määrää ja hotellihuoneen numeroita. Hän uskoi myös vastaanottaneensa signaaleja ulkoavaruudesta ja yritti elämänsä jälkipuoliskolla saada yhteyden marsilaisten kanssa valmistamallaan radiolla. Hän myös pelkäsi korvakoruja käyttäviä naisia."

En ole koskaan aiemmin törmännyt tällaisiin väitteisiin. Nikola Tesla joutui myös aikoinaan ajojahdin kohteeksi, keksiessään ideoita jotka olisivat haitanneet silloisen teollisuuden toimintaa. Siten osa "historiaa" voi olla tarkoituksellisesti Nikola Teslan mainetta tahraavaa.

Nykyäänkin lähes jokaisella on joitain "pakkomielteitä" tai uskomuksia, joten niihin takertuminen on aika epäoleelista. Niistä voi mainita mikäli ne ovat erittäin hallitsevia tai arkielämääkin häiritseviä.

Tällöin on myös tasavertaisesti kohdeltava myös muita historian merkkihenkilöitä. Esim. Albert Einstein ja hänen seurustelunsa yms.

62.165.128.200 12. lokakuuta 2006 kello 20.05 (UTC)

Tama sivu on suorastaan idioottimainen. Kai muistettiin mainita ettei Tesla koskaa elamansa aikana osallistunut Idiots tai Pop Stars -kilpailuihin? Eika asunut missaan Big Brother -talossa? No onneksi on asiallinen sivu englanniksi. //arl

Lisäsin ja tarkensin tietoa artikkeliin. Tuota lähdeaineistoa ja linkkejä kyllä tämäkin artikkeli kaipaisi. //Mjoron

Teslalle myönnettiin yli 700 sähkötekniikan patenttia[muokkaa wikitekstiä]

Noin lukee artikkelissa melko alussa. Kiinnitin huomiota tuohon, koska tähän asti näkemissäni lähteissä Teslan patenttien määrä on sanottu selvästi pienemmäksi. Esimerkiksi teoksessa The Complete Patents of Nikola Tesla mainitaan 111 patenttia. Tuolla englanninkielisessä Wikipediassa on Teslan patenteista oma artikkelikin: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tesla_patents Siellä puhutaan, että teslan patentteja olisi kaikkiaan noin 300. Se nyt on selvästi pienempi luku kuin 700. Nikolas Ojala 7. lokakuuta 2010 kello 03.01 (EEST)

On tuohon online-lähdekin: [1] -Uusimies 7. lokakuuta 2010 kello 11.15 (EEST)
Niinpä onkin. Lainaan suoraan lähteestä: "Nikolai Teslalla oli yli 700 rekisteröityä patenttia sähkötekniikan alalla." Todella luotettava lähde kun nimikin on noin oikein kirjoitettu. Olisiko kenties ykkönen vaihtunut seiskaksi? Nikolas Ojala 7. lokakuuta 2010 kello 11.25 (EEST)
Tutkiskelin hiukan, mistä tuo luku 700 voisi olla peräisin. Löysin PESWiki artikkelin, joka myös sanoo samaa: "Tesla accumulated in excess of 700 patents." Välittömästi tuon väitteen alla on kaksi lähdettä. Ensimmäinen on unkarilainen, ja siellä sanotaan Teslan patenttien määräksi 146, mukaanlukien kanadalaiset ja brittiläiset patentit. Toinen lähde osoittaa englanninkieliseen Wikipediaan, mutta linkki ei toimi. Oletan, että sen olisi tarkoitus osoittaa samaan wikiartikkeliin, johon minä viittasin jo aiemmin. Nikolas Ojala 7. lokakuuta 2010 kello 11.45 (EEST)
No kyllä kai kirja voittaa lähteenä lehdistötiedotteen. Luvulle 300 ei taida enää löytyä lähdettä? -Uusimies 7. lokakuuta 2010 kello 13.38 (EEST)
Niin minunkin mielestäni kirja voittaa lehdistötiedotteen. Sitä paitsi TKK:n tiedottaja kertoi sähköpostissa, että luku on peräisin netistä. Mutta entäs se 300 sitten, nimittäin sen tiedon lähde ei näköjään enää toimi? Onneksi Archive.org ja Wayback Machine auttoivat. http://web.archive.org/web/*/http://www.tesla-symp06.org/papers/Tesla-Symp06_Sarboh.pdf (October 30, 2007 toimii) Näin lukee viimeisellä sivulla: "The investigation also implies that total number of Tesla's patents could be about 300, though it is considered that the number of the Tesla's original patents is final." Varmuuden vuoksi talletin PDF:n itselleni, koska ei tuo Archive.org ole sekään aivan varma tiedon säilyttäjä. Nikolas Ojala 7. lokakuuta 2010 kello 13.52 (EEST)

Ihanko vaihtovirran keksi?[muokkaa wikitekstiä]

Tesla ei keksinyt vaihtovirtaa, vaikka edesauttoikin vaihtovirran käyttöönottoa. Eikä tesla tietääkseni varsinaisesti radiotakaan keksinyt. Kommentin jätti 89.27.101.128 (keskustelu)

Tesla kehitti kolmivaiheisen vaihtojännitteen, joka luonnollisesti sopi hyvin yhteen kolmivaiheisen sähkökoneen kanssa, jonka hän myös keksi. Radion keksijöitä on useita. "Vuonna 1893 serbialaissyntyinen Nikola Tesla teki St. Louisissa Missourissa ensimmäisen julkisen radiolähetysdemonstraation. Laite, jota hän käytti, sisälsi kaikki radion elementit, jotka olivat laitteissa ennen elektroniputken keksimistä." (Lähde: Radion historia) --Nikolas Ojala 15. lokakuuta 2011 kello 21.47 (EEST)

Radio[muokkaa wikitekstiä]

Äskettäinen muokkaus 28. elokuuta 2012 ei ole aivan osuva, sillä Tesla mainitaan useiden muiden radion keksijöiden joukossa englanninkielisen Wikipedian artikkelissa Invention of Radio. Nikolas Ojala (keskustelu) 29. elokuuta 2012 kello 14.55 (EEST)

Epäluotettava lähde ja epäluotettavia väitteitä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa oleva lähde Ljubo Vujovic: Tesla Biography 10.7.1998. Tesla Memorial Society, johon viitataan hyvin monessa kohdassa, vaikuttaa epäluotettavalta ja liioittelevalta. "Among his discoveries are the fluorescent light , laser beam, wireless communications, wireless transmission of electrical energy, ... Tesla is the father of the radio and the modern electrical transmissions systems. He registered over 700 patents worldwide. His vision included exploration of solar energy and the power of the sea. " Engl. wiki ei esim. puhu Teslan yhteydessä Laserista mitään. Teslan "Laser beam" tarkoittanee "kuolemansädettä", jollaista Tesla (monen muun ohella) suunnitteli. --Jawacz (keskustelu) 12. tammikuuta 2021 kello 21.59 (EET)

Se voi olla liioitellusti sanottu, sillä harva muu lähde puhuu sellaisesta. Uuden Tesla-elämäkerran kirjoittajan sivulla kerrotaan tällaisesta Teslan keksinnöstä "precursor [edeltäjä] to a laser beam" otsikoituna "Did Tesla Invent the Laser?". --Savir (keskustelu) 13. tammikuuta 2021 kello 12.05 (EET)
Minkähän perusteella tuon kirjan kirjoittaja pitää Teslan laitetta laserin (light amplification by stimulated emission of radiation) edeltäjänä. Toimintaperiaate tuskin on laserointi. Pitäisikö wikipedia-artikkelia jotenkin muuttaa, ettei tulisi väärää käsitystä lasersäteen keksijästä. Samassa kappaleessa on Teslan keksimiksi listattu joukko muita asioita, joiden kehitykseen Tesla varmaankin myötävaikutti mutta joiden keksijänä häntä lienee liioiteltua pitää. --Jawacz (keskustelu) 13. tammikuuta 2021 kello 12.56 (EET)