Goran Višnjić

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Goran Višnjić

Goran Višnjić (s. 9. syyskuuta 1972 Šibenik, Kroatia, Jugoslavia) on kroatialainen näyttelijä, joka tunnetaan Teho-osaston Luka Kovačina.

Višnjić oli hyvin kiinnostunut näyttelemisestä jo nuorena, ja hän sai ensimmäisen teatteriroolinsa yhdeksänvuotiaana. Višnjićin ensimmäinen elokuvarooli oli elokuvassa Braca po materi ('Äidinpuoleiset velipuolet'), jossa hän näytteli ustaša-liikkeen nuorta terroristia vuonna 1988. Jugoslavian sisällissota kuitenkin sotki Višnjićin suunnitelmat, koska hän joutui jatkamaan asepalvelusta. Asepalveluksesta päästyään hän meni opiskelemaan Zagrebin teatterikouluun.

Vuonna 1993 Višnjićiä kohtasi todellinen onnenpotku, kun hän pääsi näyttelemään Hamletia Dubrovnikin kesäteatterifestivaaleilla pääosanesittäjän sairastuttua. Roolista kasvoi todellinen menestys, ja se voitti lukuisia palkintoja. Višnjić näytteli Hamletia kuusi vuotta. Višnjićin läpimurto Kroatian ulkopuolella oli Michael Winterbottomin elokuva Tervetuloa Sarajevoon (1997). Elokuva oli myös menestys ja herätti huomiota etenkin Yhdysvalloissa. Osittain sen takia Višnjić näyttelee nykyisin Teho-osaston vastaavaa lääkäriä, Luka Kovačia.

Muita hänen tunnettuja elokuviaan ovat mm. Rauhantekijä (1997), Lumotut sisaret (1998), Committed (2000), The Deep End (2001), Testamentti (2001), Ice Age (ääni, 2002) ja Hypnotic (2002). Teho-osasto on toistaiseksi estänyt Gorania tekemästä paljoa elokuvia. Huomattava on myös hänen Yhdysvalloissa tekemänsä minisarja, Spartacus, jossa hän näyttelee pääosan. Goran on esiintynyt myös Madonnan musiikkivideossa nimeltä The Power OF Goodbye (1998). Hän oli ehdolla James Bondiksi elokuvaan Casino Royale, mutta paikan vei Daniel Craig.

Goran Višnjic on naimisissa taiteilija Ivana Vrdoljakin kanssa, joka on elokuvaohjaaja Antun Vrdoljakin tytär. Heillä on huhtikuussa 2007 syntynyt, adoptoitu poika.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]