Goran Višnjić

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Goran Višnjić (2014)

Goran Višnjić (s. 9. syyskuuta 1972 Šibenik, Kroatia, Jugoslavia) on kroatialainen näyttelijä, joka tunnetaan roolistaan Teho-osasto-televisiosarjan Luka Kovačina.

Višnjić oli hyvin kiinnostunut näyttelemisestä jo nuorena, ja hän sai ensimmäisen teatteriroolinsa yhdeksänvuotiaana. Višnjićin ensimmäinen elokuvarooli oli elokuvassa Braca po materi ('Äidinpuoleiset velipuolet'), jossa hän näytteli ustaša-liikkeen nuorta terroristia vuonna 1988. Jugoslavian sisällissota kuitenkin sotki Višnjićin suunnitelmat, koska hän joutui jatkamaan asepalvelusta. Asepalveluksesta päästyään hän meni opiskelemaan Zagrebin teatterikouluun.

Vuonna 1993 Višnjić pääsi näyttelemään Hamletia Dubrovnikin kesäteatterifestivaaleilla pääosanesittäjän sairastuttua. Roolista kasvoi todellinen menestys, ja hän voitti siitä lukuisia palkintoja. Višnjić näytteli Hamletia kuusi vuotta. Višnjićin läpimurto Kroatian ulkopuolella oli Michael Winterbottomin elokuva Tervetuloa Sarajevoon (1997). Elokuva oli menestys ja herätti huomiota etenkin Yhdysvalloissa. Osittain sen takia Višnjić sai roolin Teho-osastosta.

Muita Višnjićin tunnettuja elokuvia ovat muun muassa Rauhantekijä (1997), Lumotut sisaret (1998), Committed (2000), The Deep End (2001), Testamentti (2001), Ice Age (ääni, 2002) ja Hypnotic (2002). Huomattava on myös hänen Yhdysvalloissa tekemänsä minisarja, Spartacus, jossa hän näyttelee pääosan. Goran on esiintynyt myös Madonnan musiikkivideossa nimeltä The Power of Goodbye (1998). Hän oli ehdolla James Bondiksi Bond-elokuvaan Casino Royale, mutta rooliin valittiin Daniel Craig.

Višnjić on naimisissa taiteilija Eva Višnjićin kanssa, joka on elokuvaohjaaja Antun Vrdoljakin tytär. Heillä on huhtikuussa 2007 syntynyt adoptoitu poika.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]