Michael Winterbottom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Winterbottom
Michael Winterbottom vuonna 2013.
Michael Winterbottom vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt29. maaliskuuta 1961
Blackburn, Lancashire, Yhdistynyt kuningaskunta
Puoliso Sabrina Broadbent (eronneet)
Ohjaaja
Aktiivisena 1989–
Tunnetuimmat ohjaukset 24 Hour Party People
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Michael Winterbottom (s. 29. maaliskuuta 1961 Blackburn, Lancashire, Yhdistynyt kuningaskunta) on englantilainen elokuvaohjaaja.

Winterbottom on syntyisin Lancashiresta. Hän kävi koulunsa Blackburnissa ja jatkoi opintojaan Oxfordin yliopistossa, jossa hänen pääaineensa oli englannin kieli. Elokuvaopintonsa hän suoritti Bristolin yliopistossa.

Winterbottomin ohjaajanura käynnistyi televisiossa vuonna 1989, jolloin hän ohjasi Ingmar Bergman -aiheisen dokumenttielokuvan. Hän ohjasi televisiosarjojen jaksoja sekä televisioelokuvia. Tunnetuimpiin TV-ohjauksiin kuuluu neliosainen sarja Family vuodelta 1994; käsikirjoittajana toimi Roddy Doyle.

Teatterielokuvia Winterbottom alkoi ohjata vuonna 1995. Esikoisohjaus Butterfly Kiss kertoo biseksuaalisesta sarjamurhaajasta. Myöhemmistä ohjauksista voidaan mainita erityisesti draama Wonderland (1999), komedia 24 Hour Party People (2002), tieteisromanssi Code 46 (2003), metafiktiivinen komedia Tristram Shandy: Herrasmiehen paljastukset (2006) ja film noir Tappaja sisälläni (2010).

Winterbottomin myöhemmistä TV-ohjauksista tunnetuimpia on kuusiosainen sarja The Trip – matkamiehet Brydon ja Coogan (2010), jota on esitetty myös Suomessa. Sarjan pääosissa nähdään Winterbottomin vakiokasvot Steve Coogan ja Rob Brydon. Sarja sai jatkoa vuonna 2013: The Trip to Italy.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiolle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatteriohjauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]