Itävallan keisarikunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaisertum Österreich
Itävallan keisarikunta
1804–1867
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Wappen Kaisertum Österreich 1815 (Klein).png
Itävallan keisarikunta Itävallan vaakuna

Austrian Empire 2.png


Valtiomuoto monarkia

Keisari Frans I (1804–1835)
Ferdinand I (1835–1848)
Frans Joosef I (1848–1867)

Pääkaupunki Wien

Uskonnot roomalais-katolisuus

Kansallislaulu Gott erhalte Franz den Kaiser

Edeltäjä(t) Habsburgien monarkia (Itävallan arkkiherttuakunta, Unkarin kuningaskunta, Böömin kuningaskunta ym.)

Seuraaja(t) Itävalta-Unkari

Itävallan keisarikunta (saks. Kaisertum Österreich, aikalaisittain Kaiserthum Oesterreich) oli 11. elokuuta 1804 – 8. kesäkuuta 1867 nykyisessä Itävallassa ja sen nykyissä naapurivaltiossa toiminut Habsburgien suvun hallitsema valtio.

Ennen keisarikunnaksi tuloaan Itävalta oli arkkiherttuakunta. Se oli yksi Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan kuuluneista käytännössä itsenäisistä valtioista, mutta sikäli erikoisasemassa, että sen arkkiherttuana oli useiden vuosisatojen ajan lähes poikkeuksetta sama henkilö kuin keisarinakin. Kun Habsburgien monarkia, johon Itävalta kuului, joutui toistuvasti sotiin Osmanien valtakuntaa vastaan, se valloitti vähitellen myös sille kuuluneita alueita, erityisesti Unkarin. Näitä ei kuitenkaan katsottu Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan kuuluviksi.

Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta lakkasi vuonna 1806, kun keisari Frans II luopui sen keisariudesta. Kaksi vuotta aikaisemmin hän oli kuitenkin julistanut Itävallan keisarikunnaksi ja tullut sen keisariksi nimellä Frans I. Tästä keisarikunnasta tuli vuonna 1867 Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia. Itävallan keisari oli Itävalta-Unkarin johdossa aina ensimmäisen maailmansodan päättymiseen vuonna 1918.

Itävallan keisarikunta päättyi 1867, kun muodostettiin Valtakunnanneuvostossa edustetut kuningaskunnat ja maat ja Unkarin Pyhän Tapanin kruunun maat, josta puhekielellä on käytetty muotoa Itävalta-Unkari tai Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia kuvaamaan Itävallan keisarikunnan ja sen keisarin hallitsemien maiden sekä Unkarin kuningaskunnan valtioliittoa.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.