Serbian ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serbian ortodoksinen kirkko
Српска православна црква
Srpska pravoslavna crkva
Flag of the Serbian Orthodox Church.svg

Serbian patriarkaatin lippu
Perustaja apostoli Andreas ja pyhä Sava Serbialainen
Itsenäisyys 1219 (menetti 1459), jälleen 1832
Tunnustaminen 1219 (Konstantinopoli), uudestaan 1879
Päämies patriarkka Irinej
Keskuspaikka Belgrad, Serbia
Toiminta-alue Serbia, Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, Unkari, Pohjois-Makedonia, Montenegro, joitain entisiä Jugoslavian alueita
Hallinta-alueita Yhdysvallat, Kanada, Eurooppa, Australia
Kieli kirkkoslaavi, paikallisia kieliä
Jäsenistön määrä 9 000 000
Kotisivu http://www.spc.rs/

Serbian ortodoksinen kirkko on yksi ortodoksisen kirkon autokefalisista paikalliskirkoista. Se toimii lähinnä Serbiassa, Bosnian serbtasavallassa ja Montenegrossa, mutta myös muualla entisen Jugoslavian alueella ja ympäri maailmaa serbisiirtolaisten keskuudessa. Maailmanlaajuisesti noin 80 % serbeistä lukeutuu kirkkoon, yhteensä noin yhdeksän miljoonaa henkeä.

Serbian ortodoksista kirkkoa johtaa Hänen autuutensa Pečin arkkipiispa, Belgradin ja Karlovcin ja koko Serbian patriarkka Irinej yhdessä viiden metropoliitan ja 26 piispan kanssa. Maailmanlaajuisesti kirkossa on 40 hiippakuntaa ja yli 3 600 seurakuntaa ja 2 000 pappia. Kirkolla on yli 200 luostaria.

Historiallisesti Serbian kirkko on yksi viidestä ns. uudesta patriarkaatista, jotka ovat ajan myötä eronneet niin sanotuista vanhoista patriarkaateista (Rooma, Konstantinopoli, Aleksandria, Antiokia ja Jerusalem). Se sai autokefalisen aseman Konstantinopolin patriarkalta ensi kerran jo vuonna 1219, toisena slaavilaisena kirkkona Bulgarian jälkeen. Autokefalia menetettiin välillä ja myönnettiin uudelleen 1879.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.