Amerikan ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orthodox Church in America
Amerikan ortodoksinen kirkko
Suuntautuminen Ortodoksinen
Hallinto Autokefalinen kirkkokunta Venäjän, Bulgarian, Georgian, Puolan ja Tšekin ja Slovakian ortodoksisten kirkkojen tunnustamana vuodesta 1970
Johtaja metropoliitta Tikhon Mollard
Yhteistyötahoja NCC (Päälinja)
Toiminta-alue Kanada, Yhdysvallat
Seurakuntia 700
Kotisivu oca.org
Venäläistyylinen ortodoksinen kirkko Unalaskassa Aleuteilla

Amerikan ortodoksinen kirkko (engl. Orthodox Church in America, OCA) on ensisijaisesti Kanadassa ja Yhdysvalloissa toimiva, venäläistä perinnettä edustava ortodoksikirkko. Sillä on nykyisin autokefalisen kirkon asema ja se on Kirkkojen maailmanneuvoston jäsen. Kirkolla on Yhdysvalloissa noin 85 000 jäsentä. Puolet näistä on kääntynyt ortodoksisuuteen myöhemmällä iällä.[1] Kirkon priimas vuodesta 2013 on Koko Amerikan ja Kanadan Metropoliitta Tihon. Häntä edelsi metropoliitta Jonah.

Amerikan ortodoksisen kirkon juuret ovat aikoinaan Alaskaan Venäjän Amerikkaan lähetystyöhön lähteneissä venäläisissä munkeissa ja heidän lähetysasemissaan. Venäjän luovuttua Alaskasta 1867 perustettiin Yhdysvaltoihin 1870 Moskovan patriarkaattiin kuulunut Alaskan ja Aleuttien saarten hiippakunta, jonka keskuspaikka oli Kalifornian San Franciscossa. Toiminta-alueen laajetessa mantereella arkkipiispa Tihonin kaudella nimi muutettiin vuonna 1900 Alaskan ja Pohjois-Amerikan hiippakunnaksi ja piispanistuin siirtyi New Yorkiin. Venäjän vallankumouksen jälkeisen sekasorron aikana se sai Moskovalta autonomisen kirkon aseman ja nimen Amerikan venäläinen ortodoksinen kreikkalaiskatolinen kirkko. Vuonna 1970 Venäjän ortodoksinen kirkko myönsi sille täysin riippumattoman aseman, autokefalian, ja kirkko otti nykyisen nimensä. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ei autokefaliaa tunnustanut.

Amerikan muut ortodoksikirkot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikassa toimii myös useita muita, eri patriarkaattien alaisia ortodoksikirkkoja, yhteensä ortodoksikristittyjä on noin 1 200 000 – 1 300 000. Suurin näistä kirkoista on Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva Amerikan kreikkalaisortodoksinen arkkihiippakuta (GOA).[1] Venäläistä ortodoksista perinnettä Amerikassa on edustanut myös Venäjän ortodoksinen ulkomaankirkko (ROCOR), jonka suhteet Moskovan patriarkaattiin ja Amerikan ortodoksiseen kirkkoon olivat vaikeat Neuvostoliiton aikaan, mutta joka palasi Moskovan patriarkaatin yhteyteen vuonna 2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.