Priimas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Priimas (lat. prīmās) tarkoittaa yleiskielessä ensimmäistä tai etevintä. Priimas on myös joidenkin arkkipiispojen kunnianimi, joka tavallisesti suodaan jonkin valtion kirkon esimiehelle. Katolisen kirkon arvojärjestyksessä priimas sijoittuu patriarkan ja metropoliitan väliin. Virallisesti vain paavilla on priimaksen arvo, sillä hän on Italian priimas, mutta käytännössä arvo on suotu myös eräille arkkipiispoille.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa priimaksia ovat Yorkin arkkipiispa (engl. Primate of England) ja Canterburyn arkkipiispa (Primate of All England). Keskiajalla Ruotsin priimas oli vuoteen 1457 asti tanskalainen Lundin arkkipiispa. Hänen jälkeensä priimakseksi nimitettiin Uppsalan arkkipiispaa. Epävirallisesti priimas-nimitystä käytetään valtion tai kirkkokunnan ylimmästä piispasta. Suomen kirkossa priimakseksi nimitetään Turun arkkipiispaa, joskin varsinaisesti hän on primus inter pares.

Musiikissa priimas-nimitystä käytettiin alkuaan mustalaisorkesterin ensiviulun soittajasta. Myöhemmin nimitystä alettiin käyttää myös jousikvartetin ensiviulistista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja. Otava, 1963.
  • Uusi tietosanakirja. Tietosanakirja Oy, 1964.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]