Patriarkka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ortodoksinen papisto
Alempi papisto
Lukija
Alidiakoni
Ylempi papisto
Diakoni
Ylidiakoni
Pappi (Presbyteeri)
Pastori
Kirkkoherra
Rovasti
Piispa
Apulaispiispa
Metropoliitta
Arkkipiispa
Eksarkki
Patriarkka
Luostaripapisto
Munkkidiakoni
Arkkidiakoni
Pappismunkki
Arkkimandriitta
Igumeeni

Patriarkka (< kreikan kielen sanoista pateer, 'isä' ja arkhee, 'ensimmäinen') on mies, joka käyttää perhekunnassaan tai yhteisössään ylintä valtaa, kristinuskossa patriarkaatin johtaja, Raamatussa kunnianimi joillekin Israelin kansan esi-isille[1] ja mormonismissa evankelistaa vastaava pappisvirka. Esimerkiksi juutalaisuudessa ja kristinuskossa Abrahamia, Iisakia ja Jaakobia kutsutaan kolmeksi patriarkaksi, jolloin korostetaan heidän perustavaa asemaansa ja merkitystään juutalaisuuden historiassa.

Historiallisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historialliset viisi vanhaa patriarkaattia olivat varhaiskirkon viisi merkittävintä kristinuskon keskusta, ja niitä johti patriarkka. Nämä viisi vanhaa patriarkaattia ovat (keskuspaikkojensa mukaisesti):

  1. Rooma
  2. Konstantinopoli
  3. Aleksandria
  4. Antiokia
  5. Jerusalem

Patriarkaateilla on kirkon sisällä itsehallinto, eivätkä patriarkat yleensä ole käyttäneet tuomiovaltaa toistensa alueilla.

Rooman piispaa pidettiin vanhastaan arvoltaan ensimmäisenä ja vuonna 381 Konstantinopolissa pidetty toinen ekumeeninen kirkolliskokous päätti, että Konstantinopolin piispalla oli kunniasija toisena Rooman piispan jälkeen, koska Konstantinopoli on ”Uusi Rooma”, valtakunnan pääkaupunki. Asiaa käsitteli myös Khalkedonin kirkolliskokous kiistellyssä 28. kaanonissaan vuonna 451. 500-luvun alussa Konstantinopolin patriarkka sai arvonimen ekumeeninen patriarkka eli koko valtakunnan patriarkka. Vastaavasti Rooman patriarkaatin johtajan arvonimenä on paavi ja Aleksandrian patriarkaatin piispalla on sekä paavin että patriarkan arvonimet. Antiokiassa ja Jerusalemissa on molemmissa patriarkka.

Ortodoksikirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellä mainittujen vanhojen patriarkaattien ohella ortodoksisessa maailmassa on eräitä autonomisia kirkkoja, joiden johtajan arvonimi on patriarkka: nämä niin sanotut uudet patriarkaatit ovat Moskovan ja koko Venäjän patriarkaatti, Serbian patriarkaatti, Romanian patriarkaatti, Bulgarian patriarkaatti, ja Georgian patriarkaatti.

Katolisessa kirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisessa kirkossa patriarkka on muutaman hiippakunnan piispan kunnianimitys. Vuoteen 2005 paavi käytti arvonimiensä joukossa myös titteliä ”lännen patriarkka”. Vuonna 2006 paavi Benedictus XVI kuitenkin luopui siitä, koska osa ortodokseista oli pitänyt arvonimeä loukkaavana. Tämän jälkeen ainoastaan neljällä katolisen kirkon arkkipiispalla on patriarkan titteli:

Periaatteessa myös Länsi-Intian patriarkan arvo on vielä olemassa, mutta asemaa ei ole täytetty vuoden 1963 jälkeen. Tämä erosi toisista patriarkan arvoista siinä, ettei sitä ollut sidottu tiettyyn arkkipiispanistuimeen. Yleensä arvonimen sai Espanjan armeijan kenttäpiispa.

Vuoteen 1964 käytössä olivat myös Konstantinopolin, Aleksandrian ja Antiokian latinalaisten patriarkkojen arvot. Nämä olivat kuitenkin lähinnä nimellisiä.

Heistä on erotettava kolme Rooman kirkon yhteen unioitua Idän kirkkoa, joiden johtajat myös käyttävät patriarkan arvonimeä. Heille kyseessä ei ole pelkkä arvonimi, vaan he ovat paikalliskirkkojensa johtajia, jotka tosin tunnustavat paavin yliherruuden. Näitä Idän patriarkkoja on kolme: Antiokian syyrialais-katolilaisen kirkon patriarkka, Antiokian maroniittikirkon patriarkka ja Aleksandrian koptikirkon patriarkka. Näiden virkojen haltijoilla on Rooman kirkon kardinaalikollegiossa yleensä kardinaalipiispan arvo.

Mormonikirkossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mormoneilla patriarkka vastaa evankelistaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. patriarkka Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 31.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Patriarkka.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.