Evankelista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kristinuskoa. Artikkeli markkinoinnista, katso Evankelista (markkinointi).
Evankelistojen symbolit
Sairaalan evankelista Abraham Nepembe Ambomaalla.

Evankelista-sana merkitsee hyvän sanoman, kristillisen evankeliumin tuojaa. Evankelistan tehtävä on luonteeltaan liikkuva ja nykyään myös internetin kautta tapahtuvaa ja sen pääkohteena ovat ei-uskovat. Monet tulevat uskoon heidän julistuksensa kautta ja sen myötä liittyvät paikalliseen seurakuntaan[1]. Evankelistalla on kyky välittää hyvä sanoma yksinkertaisella, ymmärrettävällä ja koskettavalla tavalla ihmisille.[1] Evankelistan erityinen armolahja mainitaan Raamatussa (Ef. 4:11). Monissa kristillisissä yhteisöissä evankelista-nimitystä käytetään saarnaajista ja kyseisen kirkon tai liikkeen sananjulistajista. Evankelista voi tarkoittaa myös henkilöä, joka on kirjoittanut Raamatun kaanoniin hyväksytyn evankeliumin. Näitä ovat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Evankelista-nimitystä käytettiin alkuseurakunnassa niistä henkilöistä, joilla oli "Sanan julistamisen lahja" - erityisesti evankeliumin, ilosanoman, julistamisen lahja.[2] Heidän sanomansa liittyi kiinteästi Jeesuksen kuolemaan ihmiskunnan syntien tähden, hänen ylösnousemukseensa ja siihen, miten yksittäinen ihminen voi löytää yhteyden Jumalaan Kristuksen kautta.

Myöhemmin varhaiskristillisessä kirjoituksissa nimitys oli harvinainen ja sillä tarkoitettiin pääasiassa opettajaa. Tällöin evankelista seurakuntavirkana alkoi sekoittua toiseen seurakuntavirkaan, paimenvirkaan, jossa toimivan tehtävänä on opettaa seurakuntalaumaa.

Evankelistat nykyaikana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään evankelista tarkoittaa pääasiassa henkilöä, joka on kirjoittanut Raamatun kaanoniin hyväksytyn evankeliumin. Näitä ovat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Neljällä evankelistalla on omat symbolinsa, joita käytetään kristillisessä taiteessa, kuten ikoneissa; kyseiset symbolit ovat ihminen (tai enkeli), leijona, härkä ja kotka.

Monissa kristillisissä yhteisöissä evankelista-nimitystä käytetään saarnaajista ja kyseisen kirkon tai liikkeen sananjulistajista. Evankelistat voivat tehdä julistustyötään sosiaalisessa mediassa, kotiyhteisössään, kiertävinä sananjulistajina tai toimia lähetystyössä lähetyskentillä. Maailmanlaajuisesti tunnetuin evankelista on Billy Graham. Tunnettuja edesmenneitä suomalaisia evankelistoja ovat muun muassa Niilo Kustaa Malmberg, Urho Muroma, Frank Mangs, Niilo Yli-Vainio ja Kalevi Lehtinen.

Evankelistat Raamatussa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evankelista-sana mainitaan Uudessa testamentissa kolme kertaa: Filippus (Apt 21:8[3]), Timoteus (2 Tim 4:5)[4] sekä palveluvirkana (Ef 4:11)[2].

  1. a b Evankelistan lahja ja toiminta – Raamattuajassamme raamattuajassamme.fi. Viitattu 16.1.2023.
  2. a b Kirje efesolaisille 4 - Raamattu 1992 (KR92) - RAAMATTU.FI raamattu.fi. Viitattu 16.1.2023.
  3. Apostolien teot 21 - Raamattu 1992 (KR92) - RAAMATTU.FI raamattu.fi. Viitattu 16.1.2023.
  4. 2. kirje Timoteukselle 4 - Raamattu 1992 (KR92) - RAAMATTU.FI raamattu.fi. Viitattu 16.1.2023.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.