York

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee englantilaista kaupunkia. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
York
Ilmakuva Yorkista
Ilmakuva Yorkista
Vaakuna
Vaakuna
Yorkin sijainti Englannissa
Yorkin sijainti Englannissa

York

Koordinaatit: 53°57′30″N, 1°4′49″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Yorkshire ja Humber
Kreivikunta North Yorkshire
Perustettu 71
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 271,94 km²
Väkiluku (2008) 195 400
 – Tiheys 1 779,3 as./km²

York on kaupunki North Yorkshiressä Pohjois-Englannissa. Vuonna 2004 kaupungissa arvioitiin olevan noin 184 900 asukasta. Yorkin talouselämä on riippuvainen matkailusta, jota kaupunkiin vetää sen lähes 2 000-vuotinen historia. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Yorkin tuomiokirkko (York Minster), vanhakaupunki ja sen keskiaikaiset linnanmuurit sekä lukuisat museot (esimerkiksi National Railway Museum, York Castle Museum, Yorkshire Museum ja Jorvik Viking Centre). Yorkin yliopisto on yksi Ison-Britannian arvostetuimmista.[1]

Yorkin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konstantinus Suuren patsas Yorkissa.

Kaupunki perustettiin vuonna 71 ja se oli Rooman vallan aikana Pohjois-Englannin hallinnollinen keskus. Latinaksi kaupungin nimi oli Eboracum. Keisari Septimius Severus kuoli kaupungissa vuonna 211. Kun keisari Constantius I Chlorus kuoli kaupungissa vuonna 306, armeija huusi Constantiuksen pojan Konstantinus Suuren keisariksi Yorkissa. Myöhäisantiikissa kaupungin merkitystä tuki sinne perustettu piispanistuin.

Viikingit valtasivat kaupungin vuonna 866 ja kutsuivat kaupunkia Jorvikiksi. Sekä heidän aikanaan että sydänkeskiajalla York pysyi alueen taloudellisena ja kirkollisena keskuksena. Englannin kuninkaan hovi sijaitsi aika ajoin Yorkissa. York oli ja on yhä Englannin toisen arkkihiippakunnan keskuspaikka ja sen arkkipiispalla on nykyisin kunnia-asema anglikaanisessa maailmassa heti Canterburyn arkkipiispan jälkeen. Vuonna 1472 valmistunut Yorkin tuomiokirkko on pohjoisen gotiikan mahtavimpia taidonnäytteitä.

Myöhäiskeskiajalla ja uuden ajan alussa Yorkin merkitys väheni ja asukasluku pieneni; 1600-luvun loppupuolelle tultaessa se oli kuitenkin saavuttanut vanhan asemansa ja oli Lontoon ja Norwichin jälkeen Englannin kolmanneksi suurin kaupunki. 1800-luvulla teollistuminen kuitenkin syrjäytti Yorkin Pohjois-Englannin taloudellisena keskuksena: Manchester, Liverpool, Leeds sekä Newcastle ympäristöineen ohittivat sen merkitykseltään, vaikka York pysyikin tärkeänä rautateiden risteysasemana.

Yorkin katedraalin (York Minster) läntinen osa torneineen.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

York sijaitsee tasangolla, jota reunustavat Penniinit, Pohjois-Yorkshiren nummialue ja Yorkshire Woldsin kukkulat. Ouse- ja Fossjoet kohtaavat kaupungissa.

Ousejoen tulvat ovat kaupungissa uhkana. Vuonna 2000 kaupunkia kohtasivat pahimmat tulvat 123 vuoteen.[2]

Lämpimimpiä kuukausia ovat heinä- ja elokuu, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on yli 19 astetta. Kylmimpiä ovat tammi- ja helmikuu, jolloin alin lämpötila käy nollan vaiheilla. Eniten sadetta saadaan joulukuussa, vähiten helmikuussa.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yorkin katedraali York Minster
  • Rautatiemuseo The National Railway Museum
  • Linna York Castle museum
  • Maakuntamuseo Yorkshire museum
  • Viikinkimuseo Jorvik Viking Centre

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkin talous perustuu nykyisin palvelusektoriin. Suurimmat työllistäjät ovat kaupunki itse, Norwich Union -vakuutusyhtiö sekä valtiollinen terveydenhuolto NHS.[3]

1980-luvulle asti teollisuus oli paljon merkittävämpi työnantaja. Kaupungissa tehtiin suklaata ja tieteellisiä mittalaitteita. Myös rautateihin liittyi yritystoimintaa. Terry’s-suklaatehdas suljettiin 2005, Nestle ja British Sugar vähensivät väkeä pian sen jälkeen ja rautatievaunutehdas oli suljettu jo aikaisemmin.[4]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2001 väestönlaskennassa Yorkin väkiluku oli 181 094.[5] Väestöstä 97,84 % oli valkoisia, mikä on yli Englannin keskiarvon (90,92 %).[6]

Kaupunginvaltuustossa on vuoden 2007 vaalien jälkeen 20 liberaalidemokraattia ja 18 työväenpuolueen edustajaa, seitsemän konservatiivia ja kaksi vihreää.päivitettävä

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkin yliopisto sijaitsee kaupungin laidalla Heslingtonissa. Kaupungissa on noin 40 alakoulua (5–11-vuotiaille) ja 11 yläasteen koulua.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden roomalaisten perustamien kaupunkien tapaan York on hyvien maantieyhteyksien päässä. Kaupungin keskusta on ahdas, autoilua on rajoitettu ja kehätiellä on park and ride -pysäköintialueet, joista tulee viisi bussilinjaa keskustaan.

York sijaitsee Lontoosta pohjoiseen kohti Newcastlea kulkevan pääradan varrella. Junamatka Lontooseen kestää alle kaksi tuntia.

Manchesterin lentoasemalle pääsee suoralla junayhteydellä joka tunti. Yorkilla on myös jokisatama.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin jalkapallojoukkue York City FC pääsi FA Cupin semifinaaleihin vuonna 1955. Nykyisin se pelaa alemmilla sarjatasoilla. Myös rugbyssa Yorkin joukkue on tehnyt historiaa. Kaupungin laukkarata perustettiin 1731.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]