Canterburyn arkkipiispa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Canterburyn arkkipiispan vaakuna.

Canterburyn arkkipiispa on Englannin kirkon tärkein johtaja. Canterburyn arkkipiispa on Lambeth-konferenssin, maailman kaikkien anglikaanisten kirkkojen yhteisen neuvottelukunnan puheenjohtaja ja siten koko anglikaanisen kirkkokunnan symbolinen päämies. Lisäksi hän on Canterburyn kirkkoprovinssin metropoliitta ja Englannin anglikaanisten kirkkojen priimas. Canterburyn arkkipiispa toimittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisen perheen julkiset kirkolliset toimitukset, kuten häät ja hautajaiset.

Nykyinen arkkipiispa on Justin Welby. Hänen yhä elossa olevat edeltäjänsä ovat Rowan Williams, joka toimi Welbyin välittömänä edeltäjänä vuosina 2002–2012 sekä George Carey joka edelsi Williamsia vuosina 1991–2002.

Keskiajasta 1100-lukuun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen arkkipiispa Justin Welby, joka aloitti virassa vuonna 2013.

Englannin kaakkoiskulmassa sijaitsevaa Canterburyn tuomiokirkkoa voi hyvin kutsua koko anglikaanisen kirkkokunnan pääkirkoksi. Se oli keskiajalla vilkkaan pyhiinvaelluksen kohde, koska siellä lepäsi pyhimykseksi julistetun, murhatun Canterburyn arkkipiispan, Thomas Becketin ruumis.

Arkkipiispa Thomas Becket riitautui Englannin kuninkaan Henrik II:n kanssa. Neljä kuninkaan ritaria luulivat, ainakin omasta mielestään, olevansa kuninkaan asialla, kun he tappoivat arkkipiispan vuonna 1170. Becketin haudasta tuli pyhiinvaelluskohde, kun alettiin kertoa, että siellä tapahtui ihmeellisiä parantumisia. Paavi Aleksanteri III julisti Thomas Becketin pyhimykseksi vuonna 1173. Myös Henrik II kävi Canterburyssä pyhiinvaelluksella Thomas Beckettin haudalla.

Englannin reformaatiossa Canterburyn merkitys pyhiinvaelluksien kohteena loppui. Kuningas Henrik VIII tuhosi pyhän Thomasin pyhäkön ja siirrätti pyhäkön aarteet Lontooseen.

Englannin reformaatiosta 1500-lukuun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdollisesti kuuluisin Canterburyn arkkipiispa oli Thomas Cranmer 1500-luvulla. Kuningas Henrik VIII:n aloitettua Englannissa reformaation Canterburyn arkkipiispa sai osan paavin valtuuksista. Englannin reformaatio suoritettiin varsinaisesti vasta seuraavien hallitsijoiden aikana arkkipiispa Thomas Cranmerin johdolla. Anglikaanisen kirkon oppi ja elämä muotoutuivat silloin. Thomas Cranmer laati anglikaanikirkon jumalanpalveluskirjan nimeltä The Book of Common Prayer (Yhteinen rukouskirja).

Arvojärjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin ja Walesin sisäisissä arvojärjestyksissä Canterburyn arkkipiispalla on paikkansa heti kuninkaallisen perheen jälkeen. Hänen jälkeensä seuraava kirkollinen hahmo on Yorkin arkkipiispa.

Luottamustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisen arkkipiispan virkansa lisäksi hänellä on useita muita virkoja ja luottamustoimia. Virkansa puolesta arkkipiispa toimii seuraavissa viroissa:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Archbishop installed as first Chancellor 12.12.2005. Canterbury Christ Church University. Viitattu 18.7.2010.
  2. a b c d e f g h i j k l m n Patronages of the Archbishop of Canterbury Church of England. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]