Canterbury

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Britanniassa. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Canterbury.
Canterbury
Stourjoki Canterburyssä.
Stourjoki Canterburyssä.
Vaakuna
Vaakuna
Canterburyn hallintopiirin sijainti Englannissa ja Kentissä.
Canterburyn hallintopiirin sijainti Englannissa ja Kentissä.
Kartta
Canterbury

51°16′41″N, 1°04′41″E

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Kaakkois-Englanti
Kreivikunta Kent
Hallinnon tyyppi Hallintopiiri
Maantiede
Kokonaispinta-ala 14 km²
Metropolialue 309 km²
Väestö
Väkiluku (2021) 55 000
Väestötiheys 4 053 as./km²
Metropolialue 157 000
Metropolialueen väestötiheys 510 as./km²
Muuta
Suuntanumero 01227

www.canterbury.gov.uk

Canterbury on noin 55 000 asukkaan katedraalikaupunki (city) ja 157 000 asukkaan hallintopiiri Kentin kreivikunnassa Kaakkois-Englannissa.[1][2][3] Vuonna 2021 hallintopiirin alueella oli yhteensä 27 kuntaa (civil parish). Canterburyn kaupungilla ei ole kunnallista itsehallintoa (unparished area) vaan se on suoraan hallintopiirin alaisuudessa.[4]

Canterbury on tunnettu lähinnä katedraalistaan ja arkkipiispastaan, joka on anglikaanisen kirkon hengellinen johtaja. Kaupunkiin liittyy myös Geoffrey Chaucerin klassikkokirja Canterburyn tarinoita. Turistit tulevat usein kaupunkiin katsomaan katedraalia tai arkeologisia kaivauksia (The Big Dig).

Nykyisen Canterburyn alueella on ollut asutusta ainakin pronssikaudelta lähtien. Roomalaisaikaan kaupungin nimi oli Durovernum Cantiacorum. Nimi on latinaa ja viittasi rautakautiseen oppidumiin eli linnoitettuun asutuskeskukseen, joka sijaitsi lähellä Canterburya. Nimeltä Durovernum Cantiacorum mainittiin ensimmäisen kerran eräänlaisessa roomalaisessa tiekartassa myöhäisellä 100-luvulla, jolloin kylä toimi roomalaisen Kentin pääkaupunkina.[5]

Myöhäisrautakaudella, hieman sen jälkeen kun roomalaiset olivat hyökänneet Britanniaan vuonna 55 eaa., kelttiheimo belgit asettuivat alueelle. Myös oppidumin asukkaat siirtyivät lähemmäs Canterburya Gaius Julius Caesarin ja roomalaisten hyökkäyksen tieltä, ja oppidum lähestulkoon hylättiin. Vuonna 43 Rooman valtakunta aloitti Britannian valloituksen.

Arkeologiset löydökset ovat osoittaneet, että roomalaiset asettuivat asumaan Canterburyyn hyvin pian valloituksen jälkeen. Alueelle rakennettiin muun muassa castra, roomalainen sotilasleiri sekä muita rakennuksia, kuten basilika, teatteri ja kylpylä.[6]

Kaupungin augustinolaisluostari perustettiin vuonna 598 nykyisen katedraalin paikalle.

Canterburyn katedraali
  1. Canterbury Encyclopaedia Britannica. Viitattu 4.4.2019. (englanniksi)
  2. Brinkhoff, Thomas: Canterbury (Kent, South East England, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 12.10.2020. (englanniksi)
  3. Brinkhoff, Thomas: Canterbury (District, Kent, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 12.10.2020. (englanniksi)
  4. Brinkhoff, Thomas: Canterbury (District, United Kingdom) – Population Statistics, Charts, Map and Location City Population. Viitattu 12.10.2020. (englanniksi)
  5. Durovernum Cantiacorum English Heritage. Viitattu 12.2.2015.
  6. Roman Canterbury favonius.com. Viitattu 17. toukokuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.