Canterburyn tarinoita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Canterburyn tarinoita, puukaiverrus, 1484

Canterburyn tarinoita on kokoelma Geoffrey Chaucerin 1300-luvulla kirjoittamia runomuotoisia tarinoita. Kertomuksia yhdistää kehyskertomus pyhiinvaeltajista matkalla Southwarkista Canterburyyn englantilaisen pyhimyksen Thomas Becketin haudalle. Teos on kirjoitettu keskienglanniksi.

Toiset kertomuksista ovat humoristisia, toiset vakavia. Kaikki käsittelevät ihmisluonnon eri puolia. Pyhiinvaellusteema näyttää olevan lähinnä kirjallinen keino saada yhteen erilaisia ihmisiä, sillä mukana on henkilöitä, jotka eivät olisi halunneet tai voineet lähteä pyhiinvaellukselle. Myöskään messuun osallistumisesta ei ole mainintaa.

Kokoelma on keskeneräinen [1], sillä alun perin tarinan henkilöiden oli määrä kertoa kukin neljä kertomusta,lähde? jolloin kertomusten lukumäärä olisi noussut 120:een. Kertomuksia on kuitenkin vain 24.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chaucer, Geoffrey: Canterburyn tarinoita. (The Canterbury Tales.) Suomentanut Toivo Lyy. Edward Burne-Jonesin piirrokset William Morrisin Kelmscott Pressin vuonna 1896 julkaisemasta loistopainoksesta. Porvoo: WSOY, 1962.
  • Chaucer, Geoffrey: Canterburyn kertomuksia. (The Canterbury Tales.) Proosamuotoon sovittanut Eleanor Farjeon. Suomentanut Eeva-Liisa Manner. Helsinki: Otava, 1966.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.