Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan kaupungeista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seuraavassa on luettelo Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevista 66 kaupungista, joilla on cityn asema. Cityn arvonimen myöntää hallitsija, eikä siihen ole yksiselitteisiä kriteereitä. Cityn asemaan ei liity myöskään etuja eikä velvoitteita vaan se on täysin muodollinen.[1]

Alkuaan vain kaupungit, joissa oli hiippakunnan keskuskirkko eli katedraali (cathedral), olivat cityjä tai katedraalikaupunkeja (cathedral city), mutta tästä ehdosta luovuttiin 1880-luvulla.[2][3] Myöskään asukasmäärä ei ole ratkaiseva: esimerkiksi walesilaisessa St David’sin pikkukaupungissa on vain kaksituhatta asukasta ja se sijaitsee keskellä kansallispuistoa. Toisaalta Isossa-Britanniassa on monia suuria kaupunkeja, joilla ei ole cityn asemaa, kuten Reading, Dudley ja Northampton.[1]

Englannin kielessä city-nimitystä käytetään arkipuheessa suurehkosta kaupungista, vaikka sillä ei ole virallisesti vahvistettua nimitystä.[2] Esimerkistä käy Lontoo, jolla ei ole virallisesti vahvistettua nimitystä, mutta siihen kuuluu kaksi cityn asemassa olevaa osa-aluetta: Lontoon City ja City of Westminster.[1]

Englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannissa seuraavilla 50 kaupungilla on cityn asema:[4]

Skotlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skotlannissa seuraavilla kuudella kaupungilla on cityn asema:[5]

Wales[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walesissa seuraavilla viidellä kaupungilla on cityn asema:[6]

Pohjois-Irlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Irlannissa seuraavilla viidellä kaupungilla on cityn asema:[7]

Kokojärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on lueteltu kaksikymmentä suurinta kaupunkia, joilla on cityn asema:[8]

  1. Lontoo (cityn asema Lontoon osa-alueilla Lontoon Cityllä ja City of Westminsterillä)
  2. Birmingham
  3. Leeds
  4. Glasgow
  5. Sheffield
  6. Bradford
  7. Edinburgh
  8. Liverpool
  9. Manchester
  10. Bristol
  11. Wakefield
  12. Cardiff
  13. Coventry
  14. Nottingham
  15. Leicester
  16. Sunderland
  17. Belfast
  18. Newcastle upon Tyne
  19. Brighton
  20. Kingston upon Hull

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c What criteria are used to grant city status within the UK? UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  2. a b What is a city? UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  3. Cathedrals LoveMyTown. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  4. Cities in England UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  5. Cities in Scotland UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  6. Cities in Wales UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  7. Cities in Northern Ireland UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  8. Largest Cities in the UK UK Cities. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)