Sheffield

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Sheffield.
Sheffield
vaakuna
vaakuna
Sheffieldin sijainti
Sheffieldin sijainti

Koordinaatit: 53°23′01″N, 1°28′01″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Yorkshire ja Humber
Kreivikunta Etelä-Yorkshire
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Metropolikunta
 – Lord Mayor Peter Rippon
Kunnanvaltuusto 84 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 367,94 km²
Korkeus 10 m
Väkiluku (2005) 520 700
 – Tiheys 1 403 as./km²
 – Metropolialue 1 569 000[1]
Lempinimi: Steel City

Sheffield on kaupunki Etelä-Yorkshiren kreivikunnassa Englannin pohjoisosassa. Kaupungin asukasluku vuonna 2005 oli noin 520 700, ja sen metropolialueen noin 1,8 miljoonaa. Sheffield on Englannin yhdeksän suurimman kaupungin joukossa, ja maan nopeimmin kasvava liiketoiminnan keskus Lontoon ulkopuolella. Sheffieldissä on kaksi yliopistoa, Sheffieldin yliopisto ja Sheffield Hallam University.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peace Gardens -puisto Sheffieldin keskustassa.

Sheffield on Englannin maantieteellisesti vaihtelevin kaupunkialue, ja maan vihrein suuri kaupunki. Kaupungissa on yhteensä 78 julkista puistoa (alaltaan yhteensä 18,30 km²), ja kolmasosa sen pinta-alasta sijaitsee Peak Districtin kansallispuistossa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheffield on maailmankuulu metalli- ja terästeollisuudestaan, jonka juuret ulottuvat ainakin 1300-luvulle. Terästeollisuus oli vastuussa kaupungin räjähdysmäisestä kasvusta teollisen vallankumouksen aikana 1800-luvulla. Vaikka teollisuuden merkitys kaupungille on vähentynyt, se tuottaa nykyään enemmän terästä kuin koskaan aikaisemmin. Suomalaisella metalliteollisuusyritys Outokummulla on ruostumatonta terästä valmistava tehdas Sheffieldin Tinsleyssä, mutta vuonna 2005 yhtiö ilmoitti sulkevansa sen lähitulevaisuudessa.[2] Vuonna 2007 yritys kuitenkin laajensi toimintaansa alueella.[3]

Meadowhall, joka 1990-luvun alussa oli Euroopan suurin ostoskeskus, sijaitsee Sheffieldin pohjoisosassa, lähellä naapurikaupunki Rotherhamin rajaa. Nykyään Meadowhall on liikevaihdoltaan Ison-Britannian toiseksi suurin ostoskeskus.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheffieldistä ovat kotoisin jalkapalloseurat Sheffield United ja Sheffield Wednesday, jotka pelaavat Football Leaguessa. Sheffield FC on maailman vanhin jalkapalloseura.[4]

Sheffield on myös tunnettu kaupungin Crucible-teatterissa vuosittain järjestettävästä snookerin maailmanmestaruusturnauksesta.

Tunnettuja sheffieldiläisiä yhtyeitä ja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockyhtye Def Leppard, deathcore-yhtye Bring Me The Horizon, synthpop-yhtye Human League, brittipop-yhtye Arctic Monkeys, Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson ja laulaja Joe Cocker ovat tunnetuimpia sheffieldiläisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]