Sheffieldin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sheffieldin yliopisto
University of Sheffield
Motto Rerum cognoscere causas
(tutkimaan asioiden syitä)
Perustettu 1897
Tyyppi Julkinen
Säätiön varat 31,5 milj. £ [1]
Kansleri Sir Peter Middleton
Henkilökunta 1 256
Opiskelijoita 26 096
Sijainti Sheffield, South Yorkshire
Yhdistynyt kuningaskunta
Yhteistyö
Sivusto www.shef.ac.uk

Sheffieldin yliopisto (University of Sheffield) on vuonna 1897 perustettu yliopisto Sheffieldin kaupungissa Englannin pohjoisosassa. Yliopisto on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan arvostetuimmista: se kuuluu maan huippuyliopistojen muodostamaan Russell-ryhmään[1] ja sijoittuu tutkimuksen tasossa maan kolmanneksi Oxfordin ja Cambridgen yliopistojen jälkeen.lähde? Erityisesti sen arkeologian, arkkitehtuurin ja politiikan laitokset ovat tunnettuja maanlaajuisesti. Yliopistossa on opiskelijoita yhteensä noin 26 000. Se työllistää 5 500 henkilöä, joista noin 1 300 on opettavaa henkilökuntaa.

Maailman viidensadan huippuyliopiston Shanghai-yliopistovertailussa Sheffieldin yliopisto ylsi vuonna 2016 sijaluvulle 101–150. Tämä tarkoitti samalla Iso-Britannian 9.–15. parhaiten sijoittuneen yliopiston asemaa.[2]

Yliopisto perustettiin alun perin vuonna 1897 nimellä University College of Sheffield kolmen sheffieldiläisen eri aloille erikoistuneiden oppilaitosten yhdistyessä. Yliopiston kuninkaallinen perustamiskirja allekirjoitettiin vuonna 1905, ja se nimettiin Sheffieldin yliopistoksi. Oppilasmäärän raju kasvu 1950- ja 1960-luvuilla johti siihen, että yliopisto sai monia uusia rakennuksia, kuten 20-kerroksisen Arts Tower -tornitalon, joka on vielä nykyäänkin Sheffieldin korkein rakennus.

Sheffieldin yliopistolla ei ole erityistä kampusaluetta, mutta suurin osa sen rakennuksista sijaitsee samalla alueella, Sheffieldin keskustan läntisellä laidalla noin kaksi kilometriä kaupungin ydinkeskustasta.

Kuuluisia Sheffieldin yliopistosta valmistuneita ovat muiden muassa poliitikko David Blunkett, Nobel-kemisti Harold Kroto ja kirjailija Joanne Harris.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Our universities russellgroup.ac.uk (englanniksi)
  2. Academic Ranking of World Universities 2016 (Arkistoitu – Internet Archive) shanghairanking.com (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sheffieldin yliopisto.