Edinburghin yliopisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edinburghin yliopiston Old College, jossa nykyisin sijaitsee lakikoulu.

Edinburghin yliopisto on vuonna 1583 perustettu yliopisto, joka sijaitsee Skotlannin pääkaupungissa, Edinburghissa. Se on Skotlannin neljänneksi vanhin yliopisto.

Yliopiston keskusalue on nimeltään George Square ja se sijaitsee Edinburghin kaupungin eteläosassa. George Squarea reunustavat muun muassa yliopiston kirjasto sekä maamerkkimäiset tornitalot David Hume Tower ja Appleton Tower.

George Squaren tuntumassa sijaitsee Bristo Squaren aukio. Aukion laidoilla ovat etelässä Ison-Britannian vanhin yliopiston opiskelijaunionin rakennus Teviot Row House ja idässä uudempi Potterow.

George Squarella luennoilla käyvät pääasiassa humanististen alojen ja lääketieteen opiskelijat. Matemaattisten alojen sekä luonnontieteiden opiskelijoiden pääpaikka on arkkitehtuuriltaan moderni King’s Buildings kaksi kilometriä kaupungin keskustasta etelään. Yliopisto omistaa lisäksi joukon muita rakennuksia ympäri kaupunkia, joista mainittavimmat ovat satoja vuosia vanhat Old College ja kaupungin keskustassa sijaitseva New College kaksoistorneineen.

Rakenteellisesti yliopisto jakautuu kolmeen collegeen eli tiedekuntaan, jotka jakautuvat edelleen eri schooleihin eli laitoksiin.

Yliopistossa on 18 200 perustutkinto-opiskelijaa ja 5700 jatko-opiskelijaa. Henkilökuntaan kuuluu 7400 työntekijää. Entisiä opiskelijoita ovat muun muassa Yhdistyneen kuningaskunnan entinen pääministeri Gordon Brown, filosofi David Hume, Sherlock Holmesin luoja Arthur Conan Doyle ja evoluutioteorian kehittänyt Charles Darwin.

Edinburghin yliopisto kuuluu 37 perinteikkään eurooppalaisen yliopiston muodostamaan Coimbra-ryhmään ja Euroopan tutkimusyliopistojen liittoon sekä Russell-ryhmään.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]