Glasgow’n yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glasgow’n yliopisto
lat. Universitas Glasguensis
Motto Via, Veritas, Vita (Tie, Totuus, Elämä)
Perustettu 1451
Tyyppi Julkinen
Rehtori Sir Anton Muscatelli
Kansleri Sir Kenneth Calman
Henkilökunta 7 661 (2017)
Opiskelijoita 26 369 (2017)
Sijainti Glasgow, Skotlanti
Yhdistynyt kuningaskunta
Yhteistyö
Sivusto www.gla.ac.uk

Glasgow’n yliopisto (engl. University of Glasgow) on Skotlannissa, Glasgow’n kaupungissa sijaitseva yliopisto. Se on tunnettu tasokkaasta opetuksestaan ja tutkimuksestaan ja on yksi suurimpia ja arvostetuimpia yliopistoja Britanniassalähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Die Gartenlaube, 1873.

Paavi Nikolaus V perusti yliopiston vuonna 1451 Skotlannin kuninkaan Jaakko II:n kehotuksesta. Jaakko tahtoi Skotlantiin kaksi yliopistoa vastaamaan Englannin Oxfordia ja Cambridgea. Yliopisto on Skotlannin toiseksi vanhin vuonna 1413 perustetun St Andrewsin yliopiston jälkeen ja neljänneksi vanhin koko Britanniassa. Aberdeenin, St Andrewsin ja Glasgow’n yliopistot ovat kirkollisen tahon perustamia kun taas Edinburghin yliopiston perusti kaupunki.

Glasgow ja St Andrews ovat olleet kilpailevia yliopistoja perustamisestaan lähtien. Myös Glasgow’n ja Edinburghin välillä on käyty ystävällismielistä kilpailua alkaen Edinburghin yliopiston perustamisesta vuonna 1583.

Kaikista Skotlannin yliopistoista ja muista kolmannen asteen oppilaitoksista vain Glasgow ja Edinburgh kattavat lähes kaikki tieteenalat; niissä voi opiskella oikeustiedettä, lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja tekniikkaa sekä useita muita aineita luonnontieteistä yhteiskuntatieteisiin, kieliin, kirjallisuuteen ja historiaan.

Yliopisto nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistossa opiskelee vuosittain yli 18 000 perustutkinnon ja 7 000 jatkotutkinnon opiskelijaa yli 140 eri maasta.[1] Britannian mittapuulla Glasgow’n yliopistossa on harvinaisen suuri määrä paikallisia opiskelijoita, sillä lähes puolet on kotoisin Glasgow’sta tai sen lähiseudulta. Lopuistakin 25 % on kotoisin Skotlannista ja 13 % muualta Britanniasta. 6 % opiskelijoilta tulee muista Euroopan unionin jäsenmaista, ja 6 % muualta maailmasta.lähde? Henkilökuntaan kuului joulukuussa 2016 yli 7 600 työntekijää, joista 3 345 on tutkijoita.[2]

Yliopisto on osa Russell-ryhmää, johon kuuluu 20 brittiläistä huippuyliopistoa. Se on myös yksi kansainvälisen Universitas 21 -organisaation perustajajäseniä. Ryhmään kuuluu yliopistoja eri puolilta maailmaa, ja se pyrkii kehittämään maailmanlaajuista yhteistyötä.

Unionit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glasgow University Unionin rakennus.

Yliopiston yhteydessä toimii kaksi opiskelijaunionia, Queen Margaret Union (QMU) ja Glasgow University Union (GUU). Suurin osa opiskelijoista kuuluu jompaankumpaan. Molemmilla unioneilla on takanaan pitkä historia. GUU toimi pitkään miesopiskelijoiden unionina, kun taas QMU oli naisopiskelijoille. Unionit tarjoavat jäsenilleen paljon toimintaa kuten väittelyjä, illallisia, virkistystoimintaa, kanssakäymistä ja baareja.

Glasgow on ollut Britannian yliopistoväittelyjen parhaimmistoa vuodesta 1953. GUU on voittanut kansainvälisen yliopistojen väittelyn MM-kilpailut viisi kertaa, useammin kuin yksikään muu yliopisto tai kerho väittelyperinteen pitkässä historiassa.

Entisiä oppilaita/opettajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Kelvinin patsas Glasgow’n yliopiston viereisessä Kelvingrove nimisessä puistossa.

Kuvia yliopistosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facts and Figures: Student numbers Glasgow’n yliopisto. Arkistoitu 3.5.2017. Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)
  2. Facts and Figures: Staff numbers Glasgow’n yliopisto. Arkistoitu 16.1.2017. Viitattu 15.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Glasgow’n yliopisto.