St Andrewsin yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
University of St Andrews
lat. Universitas Sancti Andreae apud Scotos
Motto Αιεν αριστευειν (aien aristeuein) (Olla ainaisesti paras)
Perustettu 1413
Tyyppi Julkinen
Säätiön varat 34,8 miljoonaa puntaa (2007/8)[1]
Rehtori Catherine Stihler
Kansleri Menzies Campbell
Henkilökunta

1 804 (kaiken kaikkiaan)(2007)[2]

817 (akateemista)(2007)[2]
Opiskelijoita 8 645 (2007)[3]
Sijainti St Andrews, Skotlanti
Yhdistynyt kuningaskunta (56°20′28.37″N, 2°47′34.84″W)
Sivusto st-andrews.ac.uk
St Andrewsin yliopiston piha
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta St Andrewsin yliopisto.

St Andrewsin yliopisto (gaeliksi Oilthigh Chill Rìmhinn) on Skotlannin vanhin ja englanninkielisen maailman kolmanneksi vanhin yliopisto. Se perustettiin vuosien 14101413 välillä Fifen hallintoalueella sijaitsevaan St Andrewsin kaupunkiin Skotlannin itärannikolle. Yliopistossa on opiskelijoita yli sadasta maasta, ja sen lisäksi, että opiskelijoiksi valitaan paljon yksityiskoulujen kasvatteja, yliopisto on pyrkinyt avaamaan oviaan myös muista taustoista tuleville opiskelijoille.

Nykyaikainen kirjasto ja useat laitokset sijaitsevat kaupungin keskustassa. Kaupungissa on vain 16 000 vakituista asukasta, joten 7 000 opiskelijaa tuovat vuosittain runsaan lisän asukaslukuun. Opiskelijoista vajaat 6 000 on perusopiskelijoita ja runsas tuhat jatko-opiskelijoita.

Yliopistolla on vahva yhteys Yhdysvaltoihin, sillä noin 15 prosenttia opiskelijoista on Yhdysvalloista, ja yliopisto on myöntänyt kunniatohtorin arvonimen aikojen saatossa monille amerikkalaisille, muun muassa Benjamin Franklinille, Bill Brysonille ja Bob Dylanille.[4]

Yliopistossa on neljä tiedekuntaa: humanistinen, teologinen, lääketieteellinen ja luonnontieteellinen.

Yliopiston historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St Andrewsin katedraalin augustinolaismunkeille myönnettiin vuonna 1410 oikeus perustaa yliopisto. Paavi Benedictus XII julkaisi 1413 asiasta bullan. Alkuaikoina yliopiston opetus oli suurimmaksi osaksi uskonnollista ja sillä oli vahvat kytkökset kaupungin katedraaliin.

1600-luvun lopulla yliopisto harkitsi muuttoa Perthiin, mutta hylkäsi sen lopulta. 1800-luvulla opiskelijamäärät olivat hyvin alhaisia. Opiskelijoita oli tilanteen ollessa heikoimmillaan 1870-luvulla alle 150, ja yliopisto päätti osaksi tämän takia vuonna 1897 laajentua läheiseen Dundeen kaupunkiin. Yhteys Dundeeseen katkesi vuonna 1967, kun yliopiston siellä sijainneesta osasta muodostui Dundeen yliopisto.

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaavut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St Andrewsin näkyvin opiskelijaperinne on kaapujen käyttö. Yleisin kaapu on humanistisen ja luonnontieteiden tiedekuntien käyttämä punainen kaapu. Kaapuja käytetään yliopiston virallisissa tapahtumissa, kuten rehtorin virkaanastujaisissa ja joidenkin asuntoloiden muodollisilla illallisilla.

May Dip[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

May Dip on opiskelijaperinne, joka pidetään vuosittain vappupäivän aamuna. Opiskelijat valvovat aamuun asti, jolloin he kerääntyvät joukolla juoksemaan Pohjanmereen. Pohjanmeressä kastautuessaan opiskelija pääsee eroon kirouksesta, joka aiheutuu kaupungin keskustassa sijaitseville kirjainten PH:n muotoon asetelluille mukulakiville astumisesta.

Yliopiston rehtori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamien muiden skotlantilaisten yliopiston tavoin yliopiston rehtorin valitsevat opiskelijat. Rehtorin toimenkuvaa ei voi kuitenkaan verrata suomalaisten yliopistojen rehtorien toimenkuvaan, sillä hän ei toimi virassaan päätoimisesti ja hänellä on vain vähän päätäntävaltaa yliopiston asioissa. Yliopistolla on ollut historiansa aikana useita kuuluisia rehtoreita, joista vain osa on hoitanut tehtäväänsä aktiivisesti. Esimerkiksi vuosina 1970–1973 rehtorina toiminut John Cleese saapui St Andrewsiin ainoastaan virkaanastujaisiin eikä hoitanut tehtäväänsä sen jälkeen.

Entisiä opiskelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]