Thomas Muir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Muirin rintakuva. Muir haavoittui kasvoihin taistelussa englantilaisia vastaan vuonna 1797.

Thomas Muir (24. elokuuta 1765 Skotlanti26. tammikuuta 1799 Chantilly, Ranska[1]) oli skotlantilainen poliittinen uudistaja ja juristi. Hän vaati demokraattisia uudistuksia Skotlannin ja Britannian poliittiseen järjestelmään. Hänet karkotettiin Australiaan Botany Bayn rannikolle vuonna 1794, mutta hän pakeni sieltä ja päätyi Vancouverinsaarelle ja useiden mutkien kautta Bordeaux’hon, jossa hänet otettiin vastaan ”Ranskan tasavallan sankarina”. Ennen Ranskaan saapumistaan hän oli espanjalaisten vankina ja haavoittui kasvoihin taistelussa englantilaisia vastaan. Englantilaiset eivät tunnistaneet häntä haavoittumisen jälkeen, joten hän pääsi sairaalaan Cadiziin[1].

Yksi Muirin karkotukseen johtaneista syytekohdista oli, että hän oli lukenut julkisesti ääneen Society of United Irishmen -järjestön levittämää kirjoitusta.[1]

Muir kärsi haavoittumisensa aiheuttamista terveysongelmista ja kuoli Ranskassa vuonna 1799. Vuoden 1832 parlamenttiuudistuksen jälkeen Muirille ja neljälle muulle uudistajalle pystytettiin muistomerkki Calton Hillin lähelle Edinburghiin[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Muir, Thomas (1765–1799) Australian Dictionary of Biography. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
  2. ‘Father of Scottish democracy’ Thomas Muir of Huntershill restored to roll of Faculty Scottish Legal News. 6.7.2020. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.