London School of Economics

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
London School of Economics
The London School of Economics and Political Science
London school of economics logo with name.svg
Motto Rerum cognoscere causas (ymmärtää asioiden syyt)
Perustettu 1895
Henkilökunta 1,303
Opiskelijoita 4020
Jatko-opiskelijoita 4795
Sijainti Lontoo, Englanti
Yhdistynyt kuningaskunta
Sivusto http://www.lse.ac.uk

London School of Economics and Political Science (LSE) on yksi maailman johtavista talous- ja yhteiskuntatieteisiin keskittyneistä yliopistoista. Vuonna 1895 perustettu LSE on osa Lontoon yliopistoa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LSE on merkittävässä asemassa maailmanlaajuisessa yhteiskunnallisessa tutkimuksessa, opetuksessa ja keskustelussa. Yliopiston entiset opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet ovat saaneet kaikkiaan 16 taloustieteen, kirjallisuuden ja rauhan Nobel-palkintoa. Samoin koulun entisiin oppilaisiin kuuluu ainakin 42 nykyistä tai aiempaa valtionpäämiestä tai pääministeriä. Neljännes Nobelin taloustieteen palkinnonsaajista on joko opiskellut tai työskennellyt LSE:ssä.

Laajan yhteiskuntatieteellisten oppiaineiden kirjon lisäksi LSE:ssä opiskellaan ja tutkitaan myös esimerkiksi matematiikkaa, historiaa, oikeustiedettä sekä filosofiaa.

LSE:ssä on noin 7 800 täysaikaista ja 800 osa-aikaista opiskelijaa, joista noin 34 prosenttia on Britanniasta, 18 prosenttia muista Euroopan maista ja loput yli 130:stä muusta maasta. 49 prosenttia opiskelijoista on naisia. 51 prosenttia opiskelijoista suorittaa jatko-opintoja. Kilpailu opiskelupaikoista on kovaa ja vain noin 5-10 prosenttia hakijoista saa paikan yliopistosta. Yliopiston kirjasto on maailman suurin yhteiskuntatieteiden kirjasto sisältäen yli 50 hyllykilometriä ja kattavan internet-arkiston.

LSE:n historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätöksen LSE:n perustamisesta teki brittiläinen Fabian Society saatuaan yli 20 000 silloisen Englannin punnan arvoisen testamenttilahjoituksen Henry Hunt Hutchinsonilta vuonna 1894. Yliopiston perustamisjärjestelyt hoidettiin nopeasti, sillä tuohon aikaan brittiläisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa kannettiin melkoisesti huolta erityisesti taloustieteen opetuksen ja tutkimuksen matalasta tasosta. Koulun ensimmäiset opiskelijat aloittivat opintonsa lokakuussa 1895.

LSE laajeni nopeasti: lukuvuonna 1905-1906 koko Englannissa ja Walesissa oli kaikkiaan 189 jatkotutkinto-opiskelijaa, joista 69, eli yli kolmannes, LSE:ssä.

Merkittäviä LSE:läisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LSE:n vaakuna. LSE:n motto on ”Rerum cognoscere causas” - suomeksi ”ymmärtää asioiden syyt”

Tunnetuin LSE:ssä opiskelleista suomalaisista on luultavasti Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila. Muita tunnettuja suomalaisia ovat muiden muassa Alexander Stubb sekä sanomalehti Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila. Ulkomaalaisista kuuluisuuksista LSE:ssä ovat opiskelleet mm. Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy, Tanskan kuningatar Margareeta II, Italian pääministeri Romano Prodi, George Soros, Rolling Stones -laulaja Sir Mick Jagger ja Valkoisen talon toistaiseksi kuuluisin harjoittelija Monica Lewinsky.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta London School of Economics.