Pääministeri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee virkanimikettä. Pääministeri on myös elokuva. Suomen pääministeristä on oma artikkelinsa.

Pääministeri on parlamentaarisissa valtioissa henkilö, joka johtaa maan hallitusta, monissa maissa myös ulko- ja sisäpolitiikkaa. Saksassa ja Itävallassa pääministerin nimike on liittokansleri.

Useissa monarkioissa pääministeri on poliittisesti tärkein henkilö, eikä maan virallinen valtionpää käytä laajaa valtaa. Tasavaltalaisessa valtiomuodossa pääministerin valtaoikeudet vaihtelevat. Osassa tasavalloista, joissa on pääministeri, pääministerin valtaoikeudet ovat lähes tai kokonaan yhtä suuret kuin valtion virallisen päämiehen (useimmiten presidentin). Osassa Euroopan tasavalloista pääministerillä on selvästi suurimmat valtaoikeudet ja presidentti on lähinnä symbolinen ja edustuksellinen henkilö samoin kuin kuningas tai kuningatar nykyään useimmissa Euroopan kuningaskunnissa. Toisissa valtioissa pääministerin valtaoikeudet ovat presidentin oikeuksia huomattavasti pienemmät.

Presidentialistisissa tasavalloissa ei ole erikseen pääministerin virkaa, vaan presidentti on paitsi maan myös sen hallituksen johtaja. Näitä maita ovat esimerkiksi lähes kaikki Amerikan maat.

Suomessa on yritetty hioa presidentin ja pääministerin vastuualueita, mutta edelleenkin niissä on pieniä päällekkäisyyksiä. Presidentin valtaoikeuksia on pyritty kaventamaan 1980-luvulta lähtien. Vuoden 2012 perustuslakiuudistuksessa pääministerin asema vahvistui entisestään. Presidentillä ei enää juuri ole sisäpoliittista valtaa, ja hän toimii kotimaassa lähinnä valtion keulakuvana ja virallisten tapahtumien isäntänä. Silti vieläkin presidentillä on laajat nimitysoikeudet, presidentti osallistuu valtioneuvoston toimintaan ja hän johtaa Suomen ulkopolitiikkaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]