Presidenttijohtoinen järjestelmä

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Presidentialismi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
  Presidenttijohtoinen järjestelmä
  Semipresidentialismi
  Parlamentaarinen tasavalta, jossa presidentti on hallituksen johdossa ja tarvitsee parlamentin luottamuksen
  Parlamentaariset tasavallat
  Perustuslaillinen monarkia, jossa monarkin asema lähinnä edustuksellinen
  Perustuslaillinen monarkia, jossa monarkki käyttää merkittävästi poliittista valtaa
  Absoluuttinen monarkia
  Sotilasjunta tai sotilasdiktaattuuri
  Yksipuoluevalta

Presidenttijohtoinen järjestelmä[1] (muita nimityksiä presidentialismi ja presidentillinen järjestelmä) on yleisin tasavaltalaisen valtiomuodon järjestelmistä. Presidenttijohtoisessa järjestelmässä presidentti johtaa sekä maata että hallitusta, eikä pääministerin virkaa yleensä ole.

Presidenttijohtoinen järjestelmä noudattaa hyvin tiukasti vallan kolmijako-oppia niin, että toimeenpanovalta ja lainsäädäntövalta toimivat tiukasti erillään. Presidenttijohtoisen järjestelmän ylin toimeenpanovalta kuuluu periaatteessa yksin presidentille, mutta osan siitä hän delegoi ministereille. Pääministerin virkaa ei useimmissa presidenttijohtoista järjestelmää noudattavissa valtioissa ole. Harvemmin sekin saattaa olla olemassa (esim. Valko-Venäjällä), mutta toisin kuin parlamentarismissa, sen on nautittava presidentin, ei parlamentin kannatusta. Ministerit ovat presidentin neuvonantajia, jotka hän voi nimittää puoluepoliittisista aspekteista välittämättä. Presidenttijohtoisessa järjestelmässä toimeenpanovaltaa käyttävän elimen hallituksen jäsenet (presidentti ja ministerit) eivät voi olla samalla lainsäädäntövaltaa käyttävän elimen parlamentin jäseniä eli kansanedustajia, kun taas parlamentarismissa hallituksen jäsenet (pääministeri ja muut ministerit) ovat tavallisesti kansanedustajia.[2] Presidenttijohtoisen järjestelmän toimeenpanovalta ja lainsäädäntövalta on valittu kumpikin kokonaan eri vaaleilla (toimeenpanovalta presidentinvaalilla ja lainsäädäntövalta parlamenttivaalilla), kun taas parlamentarismissa parlamentti valitsee hallituksen.

Toisin kuin parlamentarismissa, jossa parlamentti kontrolloi hallitusta siten, että tämän on nautittava parlamentin luottamusta, presidenttijohtoisessa järjestelmässä hallitus on parlamentista riippumaton (paitsi että eräissä presidentiaalisissa maissa vaaditaan ministerinimityksille parlamentin hyväksyntä). Toisaalta presidenttijohtoisen järjestelmän omaavissa maissa presidentti johtoasemastaan huolimatta ei voi hajottaa parlamenttia, päinvastoin kuin useiden parlamentaaristen maiden kuningas, kuningatar tai presidentti voivat tehdä.

Presidentille on presidentiaalisissa maissa alistettu tyypillisesti sekä virkamiehistö että poliisivoimat (esim. Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI), jotka kaikki siis tavallaan suorittavat lakien täytäntöönpanoa presidentin puolesta.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidenttijohtoinen järjestelmä on peräisin Yhdysvalloista ja se onkin yleisin hallintomuoto Amerikan mantereella, poikkeuksina Kansainyhteisön sisäpiiriin kuuluvat monarkiat Kanada ja Belize, semipresidentiaalinen tasavalta Guyana sekä Suriname, joka on parlamentaarinen tasavalta, jossa presidentti tarvitsee parlamentin luottamuksen. Presidentialismi on käytössä myös monissa Afrikan ja Aasian maissa.

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi Ranskassa ja Venäjällä on käytössä semipresidentialismi, joka on parlamentaarinen hallintotapa, joka muistuttaa presidenttijohtoista järjestelmää siinä, että ylin valta on presidentillä. Näissä maissa presidentin oikeudet ovat vahvat, mutta niissä on parlamentaarinen järjestelmä ja hallitusta johtaa pääministeri. Suomen järjestelmän katsotaan myös olleen semipresidentiaalinen vanhan perustuslain, hallitusmuodon voimassaolon ajan 1919–2000. Eräissä maissa, kuten Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Surinamessa, on järjestelmä, jossa presidentti on valtion päämies ja johtaa myös hallitusta eikä pääministerin virkaa ole, mutta sekä presidentin että hallituksen on nautittava parlamentin tukea.

Luettelo maista joissa on presidenttijohtoinen järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio
Afganistanin lippu Afganistan
Angolan lippu Angola
Argentiinan lippu Argentiina
Beninin lippu Benin
Bolivian lippu Bolivia
Brasilian lippu Brasilia
Burundin lippu Burundi
Chilen lippu Chile
Kolumbia
Komorit
Kongon tasavalta
Costa Rican lippu Costa Rica
Kypros
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
Ecuadorin lippu Ecuador
El Salvadorin lippu El Salvador
Gambia
Ghana
Guatemala
Honduras
Indonesia
Kenia
Liberia
Malawin lippu. Malawi
Malediivien lippu Malediivit
Meksikon lippu Meksiko
Myanmarin lippu Myanmar
Nicaraguan lippu Nicaragua
Nigerian lippu Nigeria
Palaun lippu Palau
Panaman lippu Panama
Paraguayn lippu Paraguay
Filippiinit
Seychellien lippu Seychellit
Sierra Leonen lippu Sierra Leone
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan
Sudanin lippu Sudan
Turkmenistanin lippu Turkmenistan
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Uruguayn lippu Uruguay
Venezuelan lippu Venezuela
Sambian lippu Sambia
Zimbabwen lippu Zimbabwe

Luettelo presidenttijohtoisista maista, joissa on myös pääministerin virka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Tšadin lippu Tšad
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko
Guinea
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea
Gabon
Kazakstan
Mosambikin lippu Mosambik
Namibian lippu Namibia
Perun lippu Peru
Ruandan lippu Ruanda
Korean tasavalta
Tansanian lippu Tansania
Togon lippu Togo
Ugandan lippu Uganda
Uzbekistanin lippu Uzbekistan
Jemen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]