Presidenttijohtoinen järjestelmä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Presidentialismi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  Presidenttijohtoinen järjestelmä
  Semipresidentialismi
  Parlamentaarinen tasavalta, jossa presidentti on hallituksen johdossa ja tarvitsee parlamentin luottamuksen
  Parlamentaarinen tasavalta, joissa presidentin asema lähinnä edustuksellinen (ylin valta pääministerillä)
  Perustuslaillinen monarkia, jossa monarkin asema lähinnä edustuksellinen (ylin valta pääministerillä)
  Perustuslaillinen monarkia, jossa monarkki käyttää merkittävästi poliittista valtaa
  Absoluuttinen monarkia
  Sotilasjuntta tai sotilasdiktatuuri
  Yksipuoluevalta
Valtiomuodot

Tämä artikkeli on osa
Politiikka-luokkaa

muokkaa

Presidenttijohtoinen järjestelmä[1] (muita nimityksiä presidentialismi, presidentillinen järjestelmä, presidenttivaltainen järjestelmä, presidenttijohtoinen tasavalta, presidenttivaltainen tasavalta[2], presidenttijärjestelmä[3]) on yleisin tasavaltalaisen valtiomuodon järjestelmistä.

Presidenttijohtoisessa järjestelmässä on valtionpäämiehenä presidentti. Ylin toimeenpanovalta kuuluu periaatteessa yksin presidentille, mutta osan siitä hän yleensä delegoi ministereille. Ministerit ovat hänen neuvonantajiaan, jotka hän voi nimittää puoluepoliittisista aspekteista välittämättä. Usein hallitukseen kuuluu myös varapresidentti, joka astuu presidentiksi loppukaudeksi, jos siihenastinen presidentti kuolee kesken kautensa tai muuten tulee loppukaudeksi kykenemättömäksi hoitamaan siihenastista virkaansa. Pääministerin virkaa ei tavallisesti ole.

Presidentille on presidentiaalisissa maissa alistettu tyypillisesti sekä virkamiehistö että poliisivoimat (esim. Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI), jotka kaikki siis tavallaan suorittavat lakien täytäntöönpanoa presidentin puolesta.

Presidenttijohtoisen järjestelmän ja parlamentarismin vertailua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siinä missä parlamentarismissa yleensä valtionpäämiehen ja hallituksen päämiehen asemat on erotettu toisistaan (valtionpäämiehenä monarkki tai presidentti mutta hallituksen päämiehenä pääministeri), presidenttijohtoisessa järjestelmässä presidentti on sekä valtion että hallituksen päämies. Sekä presidenttijohtoisessa järjestelmässä että parlamentarismissa on lainsäädäntöelimenä parlamentti ja toimeenpanoelimenä hallitus, mutta erona on se, että parlamentarismissa parlamentti kontrolloi hallitusta siten, että tämä tarvitsee parlamentin luottamuksen, mutta presidenttijohtoisessa järjestelmässä hallitus on riippumaton parlamentista ,tosin osassa presidenttijohtoista järjestelmää soveltavista maista presidentti tarvitsee ministerinimityksilleen parlamentin hyväksynnän). Toisaalta presidenttijohtoisessa järjestelmässä siitä huolimatta, että presidentillä on laajat valtaoikeudet, hänelle ei yleensä ole myönnetty parlamentin hajotusoikeutta, kun parlamentarismissa presidentillä tai monarkilla voi olla myös parlamentin hajotusoikeus, vaikka hän yleisesti ottaen ei käyttäisikään laajaa poliittista valtaa. Olennaista on sekin, että presidenttijohtoisessa järjestelmässä toimeenpanovaltaa käyttävän elimen hallituksen jäsenet (presidentti, ministerit ja suuressa osassa tapauksista myös varapresidentti) eivät voi olla samalla lainsäädäntövaltaa käyttävän elimen parlamentin jäseniä eli kansanedustajia, kun taas parlamentarismissa ministerit ovat tavallisesti kansanedustajia.[4] Toisin kuin useimmiten parlamentarismissa, presidenttijohtoisessa järjestelmässä ei tavallisesti ole pääministerin virkaa; harvemmissa presidenttijohtoisen järjestelmän omaavissa maissa on myös pääministerin virka mutta myös pääministeriä koskee se, että toisin kuin parlamentarismissa, ministeri ei ole vastuussa parlamentille vaan vain presidentille. Presidenttijohtoisen järjestelmän toimeenpanovalta ja lainsäädäntövalta on valittu kumpikin kokonaan eri vaalilla (toimeenpanovalta presidentinvaalilla ja lainsäädäntövalta parlamenttivaalilla), kun taas parlamentarismissa parlamentti valitsee hallituksen yleensä ainakin pääosin omasta keskuudestaan.

Näin ollen presidenttijohtoisessa järjestelmässä vallan kolmijako-oppi on viety pidemmälle kuin parlamentarismissa, lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta ovat toisistaan tiukemmin erilliset kuin parlamentarismissa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidenttijohtoinen järjestelmä syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1787 järjestetyn perustuslaillisen konventin myötä, jossa säädettiin Yhdysvaltain perustuslaki. Useimmat muut Amerikan maat itsenäistyessään perustivat perustuslakinsa Yhdysvaltain perustuslakiin.lähde? Edelleen presidentillinen järjestelmä on ominainen varsinkin Amerikan mantereelle, poikkeuksina Kansainyhteisön sisäpiiriin kuuluvat monarkiat Kanada ja Belize sekä semipresidentiaalinen tasavalta Guyana. Presidenttijohtoinen järjestelmä on käytössä myös monissa Afrikan ja Aasian maissa.

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi Ranskassa, Venäjällä ja Ukrainassa on käytössä semipresidentialismi (puolipresidentillinen järjestelmä), tasavaltalainen valtiomuoto, jossa on vaikutteita sekä parlamentarismista että presidenttijohtoisesta järjestelmästä. Myös Suomen järjestelmän katsotaan olleen semipresidentiaalinen vuonna 1919 säädetyn, vuoteen 2000 voimassa olleen valtiosäännön aikana. Semipresidentialismi eroaa laajemmasta parlamentarismista siinä, että presidentti on maan todellinen johtaja eikä pelkästään edustuksellinen valtionpäämies, presidenttijohtoisesta järjestelmästä siinä, että pääministerijohtoisen hallituksen on nautittava parlamentin luottamusta ja sen jäsenet (ministerit) ovat tavallisesti kansanedustajia. Semipresidentialismissa toimeenpanovalta on jaettu parlamentista riippumattoman presidentin sekä pääministerijohtoisen parlamentaarisen hallituksen kesken, kun se presidenttijohtoisessa järjestelmässä kuuluu yksin presidentille. Toisaalta semipresidentialismissa presidentillä voi olla myös oikeus hajottaa parlamentti.

Eräissä maissa, kuten Etelä-Afrikassa ja Botswanassa on käytössä presidenttijohtoinen puhdas parlamentarismi: samoin kuin yleensä presidenttijohtoisessa järjestelmässä presidentti on sekä valtionpäämies että hallituksen johtaja eikä pääministerin virkaa ole, mutta toisin kuin presidentillisessä järjestelmässä, hallituksen (presidentin ja ministereiden) on nautittava parlamentin luottamusta.

Luettelo maista joissa on presidenttijohtoinen järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio
 Afganistan
Angolan lippu Angola
Argentiinan lippu Argentiina
Beninin lippu Benin
Bolivian lippu Bolivia
Brasilian lippu Brasilia
Burundin lippu Burundi
Chilen lippu Chile
Kolumbia
Komorit
Kongon tasavalta
Costa Rican lippu Costa Rica
Kypros
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
Ecuadorin lippu Ecuador
El Salvadorin lippu El Salvador
Gambia
Ghana
Guatemala
Honduras
 Indonesia
Kenia
Liberia
Malawin lippu Malawi
Malediivien lippu Malediivit
Meksikon lippu Meksiko
 Myanmar
Nicaraguan lippu Nicaragua
Nigerian lippu Nigeria
 Palau
Panaman lippu Panama
Paraguayn lippu Paraguay
 Filippiinit
Seychellien lippu Seychellit
Sierra Leonen lippu Sierra Leone
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan
Sudanin lippu Sudan
 Turkmenistan
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Uruguayn lippu Uruguay
Venezuelan lippu Venezuela
Sambian lippu Sambia
Zimbabwen lippu Zimbabwe

Luettelo presidenttijohtoisista maista, joissa on myös pääministerin virka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Tšadin lippu Tšad
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko
Guinea
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea
Gabon
 Kazakstan
Mosambikin lippu Mosambik
Namibian lippu Namibia
Perun lippu Peru
Ruandan lippu Ruanda
Korean tasavalta
Tansanian lippu Tansania
Togon lippu Togo
Ugandan lippu Uganda
 Uzbekistan
Jemen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomenkielisen termin käyttöesimerkki ulkoministeriön sivustolla, viitattu 1.3.2015
  2. Uusi pikkujätiläinen (1989), s. 284–341
  3. Spectrum tietokeskus, osa 12 vuodelta 1980, s. 70
  4. What Is the Difference Between a Parliamentary and Presidential System of Government?