Mikrovaltio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sealandin mikrovaltio.

Mikrovaltio on pieni alue, joka on julistettu itsenäiseksi valtioksi esimerkiksi taiteen harjoittamiseksi tai poliittisten mielipiteiden ilmaisemiseksi.lähde?

Mikrovaltiot eroavat todellisista itsenäisyysliikkeistä. Ne ovat tyypillisesti tarkoitusperiltään erikoisia ja lyhytaikaisia hankkeita, jotka on perustanut yksittäinen henkilö tai pieni ryhmä ihmisiä. Jotkut mikrovaltiot hankkivat tuloja myymällä tuotteita internetissä.lähde?

Tunnettuja mikrovaltioita ovat muiden muassa Ladonia, Liberland, Nova Roma, Molossian tasavalta, Sealand, Neue Slowenische Kunst sekä Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Italialainen insinööri Giorgio Rosa rakensi vuodesta 1957 alkaen omaa tekosaarta ja vuonna 1968 perusti sille mikrovaltion L’Isola delle Rosa (Ruususaari), joka toimi 55 päivän ajan, kunnes Italian viranomaiset valtasivat saaren ja räjäyttivät sen dynamiitilla[1]. Suomen alueelle perustettu mikrovaltio oli Ari Peltosen perustama Valtio.

Helsingissä järjestettiin maailman ensimmäinen mikrovaltioiden huipputapaaminen 2003.[2] Tapahtuman järjesti Muu ry yhdessä nykytaiteilijoiden Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen kanssa[2]. Paikalle osallistuivat Sealand, Transnational Republic, Neue Sloweniche Kunst, Elgaland Vargaland ja Ladonia. Tapaamisen aikana perustettiin uusi mikrovaltio, The State of Sabotage.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joelsson, Johan – Jacobson, Jonatan: Mikronationer: På besök i hemgjorda länder. Möklinta: Gidlunds förlag, 2017. ISBN 978-91-7844-978-1. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mikrovaltio.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.