Islamilainen valtio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Islamilaiset valtiot (tummanvihreällä), valtiot joissa islam on virallinen valtionuskontona (vaaleanvihreällä), sekulaariset valtiot (sininen) ja muut muslimienemmistöiset maat (oranssi).

Islamilainen valtio (arabiaksi: دولة إسلامية‎, dawlah islāmiyyah) on valtio, jonka valtionuskonto on islam ja jonka lait ja yhteiskunta perustuvat šariaan eli islamilaiseen lakiin. Keskiajalla oli useita islamilaisia valtioita, mutta jo Osmanien valtakunnassa käytössä oli muutakin lainsäädäntöä. Nykyään ei ole valtioita, jotka perustuisivat vain šariaan, vaikka ISIS mahdollisesti oli tästä lyhytaikainen poikkeus. Eräät valtiot kuitenkin julistavat olevansa sellaisia.

Nykypäivän "islamilaiset valtiot" jotka eivät ole monarkioita ovat Pakistan, Mauritania, Iran[1] ja Afganistan[2]. Niitä kutsutaan islamilaisiksi tasavalloiksi. Muita islamilaisia valtioita ovat ainakin Saudi-Arabia, Oman, Jemen, Yhdistyneet Arabiemiraatit ja Bahrain. Jihadistinen terrorijärjestö Isis julisti valloittamansa Irakin ja Syyrian alueet islamilaiseksi kalifaatiksi.[3] Kalifaatti oli olemassa vuodet 2014–2019 ennen kuin se kukistettiin sotilaallisesti.

Islamilaisia valtioita ei tule sekoittaa muslimivaltioihin. Sellaiset ovat valtioita, joissa enemmistö asukkaista on muslimeja, mutta joissa šaria ei ole valta-asemassa lainsäädännössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moschtaghi, Ramin Rule of Law in Iran. In: Matthias Koetter / Gunnar Folke Schuppert (Eds.), Understanding of the Rule of Law in various Legal Orders of the World: Working Paper Series Nr. 11 of SFB 700: Governance in Limited Areas of Statehood, Berlin 2010.
  2. Elliesie, Hatem. Rule of Law in Afghanistan. In: Matthias Koetter / Gunnar Folke Schuppert (Eds.), Understanding of the Rule of Law in various Legal Orders of the World: Working Paper Series Nr. 4 of SFB 700: Governance in Limited Areas of Statehood, Berlin 2010
  3. ISISin arkistot julki Verkkouutiset.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.