Plutokratia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Plutokratia (kreikaksi ”rahavalta”) on poliittinen järjestelmä, jossa kansalaisten yhteiskunnallisen vaikutusvallan pohjana on omaisuus eikä esimerkiksi syntyperä.[1] Tällaisessa valtiomuodossa valta jakautuu omaisuuden määrän ja yleisen kunnioituksen perusteella. Tuloerot ovat yleensä suuria tulonsiirtojen jäädessä pieniksi. Sana plutokratia on johdettu muinaiskreikan sanoista πλουτος (plutos) ja κρατείν (kratein), jotka tarkoittavat ’rikkautta’ ja ’hallita’.

Solonin yhteiskunnallinen uudistus Ateenassa 500-luvun alussa eaa. ja kansalaisten jakaminen neljään varallisuusluokkaan on hyvä esimerkki tästä järjestelmästä. Myös eräiden Sisilian kreikkalaisten siirtokuntien ja Rooman tasavallan hallintojärjestelmissä oli plutokratian piirteitä.[1] Noam Chomsky on kutsunut Yhdysvaltoja ”plutokratiaksi, joka on vain naamioitunut demokratiaksi”.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paavo Castrén ja Leena Pietilä-Castrén: Antiikin käsikirja. Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.castren

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Castrén & Pietilä-Castrén 2000, s. 435
  2. Sincere T. Kirabo: Noam Chomsky: America is a plutocracy masquerading as a democracy Salon. 6.10.2015. Salon Media Group, Inc. Viitattu 30.5.2018. (englanniksi)