Illiberaali demokratia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Illiberaali demokratia tarkoittaa yhteiskuntamuotoa, joka on demokratian ja diktatuurin välimuoto. Monesti vahva johtaja ohjaa suoraan ja peitetysti demokraattiselta näyttävää hallintosysteemiä. Yleensä illiberaalissa demokraattisessa maassa järjestetään vaalit, mutta äänestäjien valinnanvapautta ohjataan monin tavoin, ja opposition toimintaa rajoitetaan. Näin ollen illiberaalin demokratian vaalit ovat vapaat, mutta eivät reilut. Tämä voi näkyä vaikkapa siinä, että yhtä ehdokasta mainostetaan muita enemmän valtiota lähellä olevissa valtakunnallisissa tiedotusvälineissä. Illiberaali demokratia ei sinänsä ota kantaa ihmisoikeuksiin: illiberaalissa demokraattisessa maassa saattavat ihmisoikeudet toteutua hyvin, keskinkertaisen huonosti tai hyvinkin heikosti[1]. Yleensä puolidemokratiassa on laaja korruptio.

Käytännössä Illiberaali demokratia merkitsee pienen sisäpiirin valtaa. Silti illiberaalissa demokraattisessa maassa kansan mielipide pyritään ainakin jossain määrin ottamaan huomioon, mutta sitä pyritään myös muokkamaan halutuksi. Monesti illiberaali demokratia syntyy diktatuurin raunioille. Illiberaaleina demokratioina on pidetty muun muassa Alberto Fujimorin Perua 1990-luvulla[1], Meksikoa vuosina 1988-1989[2], Slobodan Miloševićin Serbiaa ja Vladimir Putinin Venäjää, joissa Illiberaali demokratia oli ja on määritelty ohjatuksi tai suvereeniksi demokratiaksi Vladislav Surkovin ideoimana.

Esimerkiksi Fujimorin Perussa hallinnon autoritaarisuutta edisti hallitusta vastaan taisteleva sissiliike, jonka menetyksekkäät tukahduttamistoimet vaativat kovaa hallituksen harjoittamaa kontrollia ja joissa rikottiin ihmisoikeuksia.

Illiberaali demokratia on pohjimmiltaan epävakaa, koska se pyrkii ajamaan vain suppean ryhmän etuja, monesti kyseenalaisin keinoin. Aikaa myöten tämä herättää tyytymättömyyttä laajoissa kansankerroksissa, mikä monesti johtaa jonkinasteiseen kumoukseen tai muuhun vallan muutokseen. Muutos voi luoda diktatuurin, illiberaalin demokratian tai liberaalin demokratian.

Latinalaisessa Amerikassa illiberaalit demokratia näyttävät kehittyvän kohti demokratiaa. Monesti illiberaalista demokratiasta syntynyt demokratia on täällä ei-vapaa demokratia, jossa vaalit ovat vapaat ja rehelliset, mutta kansalaisten oikeuksia rajoitetaan silti yhä[1]. Kyse on silloin ei-vapaasta demokratiasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]