Edustuksellinen demokratia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtiomuodot

Tämä artikkeli on osa
Politiikka-luokkaa

muokkaa

Edustuksellisessa demokratiassa (Välillinen demokratia) äänestäjät valitsevat edustajia, joilla on valtuudet tehdä päätöksiä. Yleensä edustuksellisessa demokratiassa edustaja ei ole velvollinen noudattamaan äänestäjiensä tahtoa vaan voi vapaasti harkita, minkä päätöksen tekee. Äänestäjien tahtoa kirjaimellisesti noudattavalla edustajalla sanotaan olevan imperatiivinen mandaatti. Tyypillisesti edustuksellinen demokratia koskee poliittisia yhteisöjä: esimerkiksi äänestäjät äänestävät kansanedustajia maansa parlamenttiin, opiskelijat valitsevat edustajat ylioppilaskuntaan ja kunnanvaltuustoon valtuutetut. Parlamentti ja hallitus valmistelevat ja hyväksyvät lait, vallan kolmijako-opin mukaan. Tyypillisesti edustuksellisessa demokratiassa on erikseen valtion päämies, esimerkiksi presidentti tai kuningas, joka joskus voi hyväksyä tai hylätä lakiesityksen ennen kuin se kirjataan laiksi. Kolmantena instanssina on usein myös korkein oikeus, joka valvoo perustuslain toteutumista.

Välillinen demokratia on aatteellisesti niin kaukana suorasta demokratiasta, että sitä voidaan tuskin kutsua edes demokratiaksi - eli kansanvallaksi. Välillisessä demokratiassa yksittäisen kansalaisen vaikutusmahdollisuus perustuu ja päättyy ainoastaan kansanedustajan (ja mahdollisesti presidentin) valintaan vaaleilla. Lähes kaikkeen muuhun poliittiseen päätöksentekoon - "rivikansalaisella" ei ole päätäntävaltaa, mikä olisi aidon demokratian aatteiden mukaista. Välillisen demokratian vakavuudesta riippuen, koko kansanvalta voidaan kutistaa jopa vain 500 tai 200 kansalaisen (kansanedustajan) tai "parlamentin" päätäntävallaksi. Välillinen demokratia on siten lähempänä diktatuuria kuin demokratiaa.

Välillinen demokratia on toimiva vallankeskittämismekanismi, jossa koko kansan valta kutistetaan pienen ihmisryhmän - tavallisesti eliitin parlamenttivallaksi. Vaalien tulos perustuu olennaisesti ehdokkaan taloudelliseen ja sosialiseen asemaan. Näin ollen lobbausryhmät, eli poliittisesti kiinnostuneet organisaatiot voivat vaikuttaa tietyn ehdokkaan mahdollisuuteen tulla valituksi, mm. propagandan ja taloudellisen vaalituen keinoin ja siten lobbausryhmät voivat vaikuttaa koko kansaa edustavan parlamentin keinoin.

Välillistä demokratiaa ja lobbausryhmien intressejä vastaan voidaan taistella suoran demokratian keinoin mm. kansanäänestyksillä, kansalaisaloitteilla, ja vaihtovaalella. Ideaalisessa suorassa demokratiassa kansanvaltaa ei kutisteta pienen eliittiryhmän vallaksi, puolueita tai kansanedustajia ei ole ja jokaisella kansalaisella on samanlainen mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon riippumatta sosialisesta ja taloudellisesta asemasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.