Valtionpäämies

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valtionpäämies on valtion ylin johtaja: monarkioissa monarkki, pääosassa tasavalloista presidentti. Sanan mies-lopusta huolimatta valtionpäämies voi olla nainenkin.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historian saatossa on ollut erilaisia valtionpäämiehen asemia, ja valtionpäämiehestä on käytetty monia eri nimityksiä ja arvonimiä. Nykyisin valtionpäämies on tasavalloissa tyypillisesti presidentti, monarkioissa monarkki (kuningas, kuningatar keisari, ruhtinas, emiiri tai paavi) tai monarkin edustajana kenraalikuvernööri tai monarkin ollessa estyneenä valtionhoitaja. Nykyään suurella osalla valtionpäämiehistä ei ole kovin suurta poliittista valtaa, jolloin ylin vallankäyttäjä on useimmiten pääministeri. Esim. Suomen presidentin valtaa on huomattavasti vähennetty viime vuosikymmeninä, ja Ruotsissa kuninkaalla ei vuodesta 1975 lähtien ollut poliittista valtaa enää lainkaan. Silti edelleen kaikkien valtionpäämiesten tehtävänä on olla valtion symboli.

Tasavalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavalloissa valtionpäämies valitaan vaalilla. Tyypillisesti, jos asema on pelkästään symbolinen, valinnan tekee parlamentti, yleensä molemmat kamarit yhdessä tai muuten laajennettuna, ansioituneiden valtiomiesten joukosta. Jos valtionpäämies on toimeenpanovallan haltija, valinta tehdään ainakin epäsuorasti kansanäänestyksellä.

Monarkiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkiassa valtionpäämiehen tavallisin arvonimi on kuningas. Useimmissa nykyisissä monarkioissa hallitsija on kuitenkin täysin päivänpolitiikan ulkopuolella eikä osallistu kuin symbolisiin tilaisuuksiin. Niissä entisissä Britannian siirtomaissa, kuten Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, joissa Yhdistyneen kuningaskunnan monarkki on valtionpäämies, häntä edustaa kenraalikuvernööri. Käytännössä kuvernöörin kuitenkin valitsee valtion pääministeri. Hän on yleensä täysin politiikan ulkopuolinen henkilö.

Monarkiassa monarkin ollessa estyneenä nimitetään valtionhoitaja. Näin esimerkiksi Suomessa ennen tasavaltalaisen valtiomuodon vahvistamista ja Unkarissa vuosikymmenten ajan maailmansotien välissä hallinnut Miklós Horthy.

Erikoisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä valtiolla on yksi valtionpäämies, mutta on ollut olemassa valtioita, joista muodollinen valtionpäämies on puuttunut (Viro 19181934) ja toisaalta valtioita, joissa on useampi valtionpäämies. Esimerkiksi Sveitsissä ja Bosnia ja Hertsegovinassa valtionpäämiehen tehtävää hoitaa vuorollaan liitto- tai presidenttineuvoston jäsen, ja San Marinossa on kaksi kapteeni-valtionhoitajaa (Capitani Reggenti) Rooman tasavallan esimerkin mukaan, jossa oli kaksi konsulia.

Erikoisia tai ainutlaatuisiksi katsottavia valtionpäämiehen nimityksiä ovat paavi, kalifi, Führer, lordiprotektori ja riigivanem (valtakunnanvanhin).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]