Luettelo nykyisistä valtioiden ja hallitusten päämiehistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo nykyisistä valtioiden ja hallitusten päämiehistä.

Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltioiden valtionpäämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Afganistan islamilainen tasavalta presidentti Ashraf Ghani pääministeri Abdullah Abdullah
 Azerbaidžan tasavalta presidentti İlham Əliyev pääministeri Ali Asadov
 Bahrain absoluuttinen monarkia kuningas Hamad bin Isa Al Khalifa pääministeri Khalifa ibn Salman Al Khalifa
 Bangladesh kansantasavalta presidentti Abdul Hamid pääministeri Sheikh Hasina
 Bhutan perustuslaillinen monarkia kuningas Jigme Khesar Namgyal Wangchuck pääministeri Lotay Tshering
 Brunei absoluuttinen monarkia sulttaani Hassanal Bolkiah
 Filippiinit tasavalta presidentti Rodrigo Duterte
 Indonesia tasavalta presidentti Joko Widodo
 Intia tasavalta presidentti Ram Nath Kovind pääministeri Narendra Modi
 Irak tasavalta presidentti Barham Salih pääministeri Mohammad Allaw
 Iran islamilainen tasavalta hengellinen johtaja Ali Khamenei presidentti Hassan Rouhani
 Israel parlamentaarinen demokratia presidentti Reuven Rivlin pääministeri Benjamin Netanyahu
 Itä-Timor tasavalta presidentti Francisco Guterres pääministeri Taur Matan Ruak
 Japani perustuslaillinen monarkia keisari Naruhito pääministeri Yoshihide Suga
 Jemen tasavalta presidentti Abdrabuh Mansur Hadi pääministeri Mohammed Basindawa
 Jordania perustuslaillinen monarkia kuningas Abdullah II pääministeri Omar Razzaz
 Kambodža perustuslaillinen monarkia kuningas Norodom Sihamoni pääministeri Hun Sen
 Kazakstan tasavalta presidentti Kassym-Jomart Tokajev pääministeri Askar Mamin
 Kiina kansantasavalta presidentti Xi Jinping pääministeri Li Keqiang
 Kirgisia tasavalta presidentti Sooronbai Žeenbekov pääministeri Muhammetkalyi Abylgaziev
Korean demokraattinen kansantasavalta kansantasavalta Suuri johtaja Kim Jong-un Kansallisen puolustuskomission puheenjohtaja Choe Ryong-hae
 Korean tasavalta tasavalta presidentti Moon Jae-in pääministeri Lee Nak-yeon
 Kuwait perustuslaillinen monarkia emiiri Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah pääministeri Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah
 Laos kansantasavalta presidentti Bounnhang Vorachith pääministeri Thongloun Sisoulith
 Libanon tasavalta presidentti Michel Aoun pääministeri Hassan Diab
 Malediivit tasavalta presidentti Ibrahim Mohamed Solih
 Malesia perustuslaillinen monarkia kuningas Abdullah al-Haj pääministeri Muhyiddin Yassin
 Mongolia tasavalta presidentti Haltmaagiin Battulga pääministeri Uhnaagiin Hurelsuh
 Myanmar tasavalta presidentti Win Myint
   Nepal tasavalta presidentti Bidhya Devi Bhandari pääministeri Khadga Prasad Oli
 Oman absoluuttinen monarkia sulttaani Haitham bin Tariq Al Said
 Pakistan islamilainen tasavalta presidentti Arif Alvi pääministeri Imran Khan
 Qatar absoluuttinen monarkia emiiri Tamim bin Hamad Al Thani pääministeri Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani
 Saudi-Arabia absoluuttinen monarkia kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
 Singapore tasavalta presidentti Halimah Yacob pääministeri Lee Hsien Loong
 Sri Lanka tasavalta presidentti Maithripala Sirisena pääministeri Ranil Wickremesinghe
 Syyria tasavalta presidentti Bašar al-Assad pääministeri Imad Khamis
 Tadžikistan tasavalta presidentti Emomalii Rahmon pääministeri Kokhir Rasulzoda
 Thaimaa perustuslaillinen monarkia kuningas Rama X pääministeri Prayuth Chan-ocha
 Turkki tasavalta presidentti Recep Tayyip Erdoğan
 Turkmenistan tasavalta presidentti Gurbanguly Berdymuhamedov
 Uzbekistan tasavalta presidentti Shavkat Mirziyoyev pääministeri Shavkat Mirziyoyev
 Vietnam kansantasavalta presidentti Nguyễn Phú Trọng pääministeri Nguyễn Xuân Phúc
 Yhdistyneet arabiemiirikunnat perustuslaillinen monarkia presidentti Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan pääministeri Muhammad ibn Rašid Al Maktum

Afrikan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Algeria tasavalta presidentti Abdelmadjid Tebboune pääministeri Abdelaziz Djerad
 Angola tasavalta presidentti João Lourenço
 Benin tasavalta presidentti Patrice Talon
 Botswana tasavalta presidentti Mokgweetsi Masisi
 Burkina Faso tasavalta presidentti Roch Marc Christian Kaboré pääministeri Christophe Joseph Marie Dabiré
 Burundi tasavalta presidentti Pierre Nkurunziza
 Djibouti tasavalta presidentti Ismail Omar Guelleh pääministeri Abdoulkader Kamil Mohamed
 Egypti tasavalta presidentti Abdel Fattah al-Sisi pääministeri Ibrahim Mahlab
 Eritrea tasavalta presidentti Isaias Afewerki
 Etelä-Afrikka tasavalta presidentti Cyril Ramaphosa
 Etelä-Sudan tasavalta presidentti Salva Kiir Mayardit
 Etiopia liittotasavalta presidentti Sahle-Work Zewde pääministeri Abiy Ahmed Ali
 Gabon tasavalta presidentti Ali Bongo Ondimba pääministeri Daniel Ona Ondo
 Gambia tasavalta presidentti Adama Barrow
 Ghana tasavalta presidentti John Dramani Mahama
 Guinea tasavalta presidentti Alpha Condé pääministeri Mohamed Said Fofana
 Guinea-Bissau tasavalta presidentti Umaro Sissoco Embaló pääministeri Nuno Gomes Nabiam
 Kamerun tasavalta presidentti Paul Biya pääministeri Philémon Yang
 Kap Verde tasavalta presidentti Jorge Carlos Fonseca pääministeri Ulisses Correia e Silva
 Kenia tasavalta presidentti Uhuru Kenyatta
 Keski-Afrikan tasavalta tasavalta presidentti Faustin-Archange Touadéra pääministeri Simplice Sarandji
 Komorit tasavalta presidentti Azali Assoumani
 Kongon demokraattinen tasavalta tasavalta presidentti Félix Tshisekedi pääministeri Sylvestre Ilunga
 Kongon tasavalta tasavalta presidentti Denis Sassou Nguesso
 Lesotho perustuslaillinen monarkia kuningas Letsie III pääministeri Tom Thabane
 Liberia tasavalta presidentti George Weah
 Libya tasavalta presidentti Aguila Salah Issa pääministeri Abdullah al-Thani
 Madagaskar tasavalta presidentti Andry Rajoelina pääministeri Christian Ntsay
 Malawi tasavalta presidentti Peter Mutharika
 Mali tasavalta presidentti Ibrahim Boubacar Keïta pääministeri Moussa Mara
 Marokko perustuslaillinen monarkia kuningas Mohammed VI pääministeri Saadeddine Othmani
 Mauritania tasavalta presidentti Mohamed Ould Ghazouani pääministeri Ismail Ould Bedde Ould Cheikh Sidiya
 Mauritius tasavalta presidentti Pritivirajsing Roopun pääministeri Pravind Jugnauth
 Mosambik tasavalta presidentti Filipe Nyusi pääministeri Carlos Agostinho do Rosário
 Namibia tasavalta presidentti Hage Geingob pääministeri Saara Kuugongelwa
 Niger tasavalta presidentti Mahamadou Issoufou pääministeri Brigi Rafini
 Nigeria liittotasavalta presidentti Muhammadu Buhari
 Norsunluurannikko tasavalta presidentti Alassane Ouattara pääministeri Daniel Kablan Duncan
 Päiväntasaajan Guinea tasavalta presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo pääministeri Vicente Ehate Tomi
 Ruanda tasavalta presidentti Paul Kagame pääministeri Pierre Habumuremyi
 Sambia tasavalta presidentti Edgar Lungu
 São Tomé ja Príncipe tasavalta presidentti Manuel Pinto da Costa pääministeri Gabriel Costa
 Senegal tasavalta presidentti Macky Sall pääministeri Mohammed Dionne
 Seychellit tasavalta presidentti Danny Faure
 Sierra Leone tasavalta presidentti Julius Maada Bio
 Somalia tasavalta presidentti Hassan Sheikh Mohamud pääministeri Abdiweli Sheikh Ahmed
 Sudan tasavalta Presidenttineuvoston puheenjohtaja Abdel Fattah al-Burhan pääministeri Abdalla Hamdok
 Swazimaa absoluuttinen monarkia kuningas Mswati III pääministeri Barnabas Sibusiso Dlamini
 Tansania tasavalta presidentti John Pombe Magufuli pääministeri Mizengo Pinda
 Togo tasavalta presidentti Faure Gnassingbé pääministeri Kwesi Ahoomey-Zunu
 Tšad tasavalta presidentti Idriss Déby pääministeri Kalzeubet Pahimi Deubet
 Tunisia tasavalta presidentti Kais Saied pääministeri Elyes Fakhfakhd
 Uganda tasavalta presidentti Yoweri Museveni pääministeri Amama Mbabazi
 Zimbabwe tasavalta presidentti Emmerson Mnangagwa

Euroopan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Alankomaat perustuslaillinen monarkia kuningas Willem-Alexander pääministeri Mark Rutte
 Albania tasavalta presidentti Ilir Meta pääministeri Edi Rama
 Andorra ruhtinaskunta ruhtinaskumppanit
Emmanuel Macron ja
Joan Enric Vives Sicília
pääministeri Xavier Espot Zamora
 Armenia tasavalta presidentti Armen Sarkissian pääministeri Nikol Pashinjan
 Belgia perustuslaillinen monarkia kuningas Philippe pääministeri Sophie Wilmès
 Bosnia ja Hertsegovina tasavalta presidenttineuvosto
Željko Komšić
Šefik Džaferović
Milorad Dodik
pääministeri Denis Zvizdić
 Bulgaria tasavalta presidentti Rumen Radev pääministeri Boiko Borisov
 Espanja perustuslaillinen monarkia kuningas Felipe VI pääministeri Pedro Sánchez
 Georgia tasavalta presidentti Salome Zurabišvili pääministeri Mamuka Bakhtadze
 Irlanti tasavalta presidentti Michael D. Higgins pääministeri Leo Varadkar
 Islanti tasavalta presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson pääministeri Katrín Jakobsdóttir
 Italia tasavalta presidentti Sergio Mattarella pääministeri Giuseppe Conte
 Itävalta liittotasavalta presidentti Alexander Van der Bellen liittokansleri Sebastian Kurz
 Kreikka tasavalta presidentti Katerína Sakellaropoúlou pääministeri Kyriákos Mitsotákis
 Kroatia tasavalta presidentti Zoran Milanović pääministeri Andrej Plenković
 Kypros tasavalta presidentti Níkos Anastasiádis
 Latvia tasavalta presidentti Egils Levits pääministeri Arturs Krišjānis Kariņš
 Liechtenstein ruhtinaskunta ruhtinas Hans Adam II pääministeri Adrian Hasler
 Liettua tasavalta presidentti Gitanas Nausėda pääministeri Saulius Skvernelis
 Luxemburg suurherttuakunta suurherttua Henri pääministeri Xavier Bettel
 Malta tasavalta presidentti George Vella pääministeri Robert Abela
 Moldova tasavalta presidentti Igor Dodon pääministeri Ion Chicu
 Monaco ruhtinaskunta prinssi Albert II valtioministeri Michel Roger
 Montenegro tasavalta presidentti Milo Đukanović pääministeri Duško Marković
 Norja perustuslaillinen monarkia kuningas Harald V pääministeri Erna Solberg
 Pohjois-Makedonia tasavalta presidentti Stevo Pendarovski pääministeri Oliver Spasovski
 Portugali tasavalta presidentti Marcelo Rebelo de Sousa pääministeri António Costa
 Puola tasavalta presidentti Andrzej Duda pääministeri Mateusz Morawiecki
 Ranska tasavalta presidentti Emmanuel Macron pääministeri Jean Castex
 Romania tasavalta presidentti Klaus Johannis pääministeri Ludovic Orban
 Ruotsi perustuslaillinen monarkia kuningas Kaarle XVI Kustaa pääministeri Stefan Löfven
 Saksa liittotasavalta presidentti Frank-Walter Steinmeier liittokansleri Angela Merkel
 San Marino tasavalta Kapteenivaltionhoitajat Valeria Ciavatta ja Luca Beccari
 Serbia tasavalta presidentti Aleksandar Vučić pääministeri Ana Brnabić
 Slovakia tasavalta presidentti Zuzana Čaputová pääministeri Igor Matovič
 Slovenia tasavalta presidentti Borut Pahor pääministeri Janez Janša
 Suomi tasavalta presidentti Sauli Niinistö pääministeri Sanna Marin
 Sveitsi valaliitto Liittoneuvosto
Simonetta Sommaruga (liittopresidentti)

Guy Parmelin (varaliittopresidentti)
Ueli Maurer
Alain Berset
Ignazio Cassis
Karin Keller-Sutter
Viola Amherd

 Tanska perustuslaillinen monarkia kuningatar Margareeta II pääministeri Mette Frederiksen
 Tšekki tasavalta presidentti Miloš Zeman pääministeri Andrej Babiš
 Ukraina tasavalta presidentti Volodymyr Zelenskyi pääministeri Denys Šmyhal
 Unkari tasavalta presidentti János Áder pääministeri Viktor Orbán
 Valko-Venäjä tasavalta presidentti Aljaksandr Lukašenka pääministeri Sjarhei Rumas
Vatikaani Vatikaanivaltio vaalimonarkia paavi Franciscus
 Venäjä liittotasavalta presidentti Vladimir Putin pääministeri Mihail Mišustin
 Viro tasavalta presidentti Kersti Kaljulaid pääministeri Jüri Ratas
 Yhdistynyt kuningaskunta perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Boris Johnson

Etelä-Amerikan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Argentiina tasavalta presidentti Alberto Fernández
 Bolivia tasavalta presidentti Jeanine Áñez
 Brasilia liittotasavalta presidentti Jair Bolsonaro
 Chile tasavalta presidentti Sebastián Piñera
 Ecuador tasavalta presidentti Lenín Moreno
 Guyana tasavalta presidentti David Granger pääministeri Moses Nagamootoo
 Kolumbia tasavalta presidentti Iván Duque
 Paraguay tasavalta presidentti Mario Abdo Benítez
 Peru tasavalta presidentti Martín Vizcarra pääministeri Salvador del Solar
 Suriname tasavalta presidentti Dési Bouterse
 Uruguay tasavalta presidentti Luis Alberto Lacalle Pou
 Venezuela tasavalta presidentti Nicolás Maduro

Pohjois-Amerikan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Antigua ja Barbuda perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Rodney Williams
pääministeri Gaston Browne
 Bahama perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Marguerite Pindling
pääministeri Hubert Minnis
 Barbados perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Sandra Mason
pääministeri Mia Mottley
 Belize perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Colville Young
pääministeri Dean Barrow
 Costa Rica tasavalta presidentti Carlos Alvarado Quesada
 Dominica tasavalta presidentti Charles Savarin pääministeri Roosevelt Skerrit
 Dominikaaninen tasavalta tasavalta presidentti Luis Abinader
 El Salvador tasavalta presidentti Nayib Bukele
 Grenada perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Cécile La Grenade
pääministeri Keith Mitchell
 Guatemala tasavalta presidentti Alejandro Giammattei
 Haiti tasavalta presidentti Jovenel Moïse pääministeri Jean-Henry Ceant
 Honduras tasavalta presidentti Juan Orlando Hernández
 Jamaika perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Patrick Allen
pääministeri Andrew Holness
 Kanada perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Julie Payette
pääministeri Justin Trudeau
 Kuuba tasavalta presidentti Miguel Díaz-Canel
 Meksiko liittotasavalta presidentti Andrés Manuel López Obrador
 Nicaragua tasavalta presidentti Daniel Ortega
 Panama tasavalta presidentti Laurentino Cortizo
 Saint Kitts ja Nevis perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Edmund Lawrance
pääministeri Timothy Harris
 Saint Lucia perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Neville Cenac
pääministeri Allen Chastanet
 Saint Vincent ja Grenadiinit perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Susan Dougan
pääministeri Ralph Gonsalves
 Trinidad ja Tobago tasavalta presidentti Paula-Mae Weekes pääministeri Keith Rowley
 Yhdysvallat liittovaltio presidentti Donald Trump

Australia ja Oseanian valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
 Australia perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri David Hurley
pääministeri Scott Morrison
 Fidži tasavalta presidentti Jioji Konrote pääministeri Frank Bainimarama
 Kiribati tasavalta presidentti Taneti Maamau
 Marshallinsaaret tasavalta presidentti David Kabua
 Mikronesia liittovaltio presidentti Peter M. Christian
 Nauru tasavalta presidentti Lionel Aingimea
 Palau tasavalta presidentti Tommy Remengesau
 Papua-Uusi-Guinea perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Bob Dadae
pääministeri Peter O'Neill
 Salomonsaaret perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Nathaniel Waena
pääministeri Manasseh Sogavare
 Samoa tasavalta päällikkö Tufuga Efi pääministeri Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
 Tonga perustuslaillinen monarkia kuningas Tupou VI pääministeri Sialeʻataongo Tuʻivakanō
 Tuvalu perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Iakoba Italeli
pääministeri Kausea Natano
 Uusi-Seelanti perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II
edustaa kenraalikuvernööri Patsy Reddy
pääministeri Jacinda Ardern
 Vanuatu tasavalta presidentti Tallis Obed Moses pääministeri Sato Kilman

Osittain kansainvälisesti tunnustettujen tai käytännössä itsenäisten valtioiden valtionpäämiehet ja hallituksen päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Abhasia Abhasia tasavalta presidentti Alexander Ankvab pääministeri Leonid Lakerbaia
Artsakhin tasavallan lippu Artsakhin tasavalta tasavalta presidentti Bako Saakjan pääministeri Araik Arutjunjan
Etelä-Ossetia Etelä-Ossetia tasavalta presidentti Leonid Tibilov pääministeri Rostislav Khugayev
 Kosovo tasavalta presidentti Hashim Thaçi pääministeri Ramush Haradinaj
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Länsi-Sahara tasavalta presidentti Mohamed Abdelaziz pääministeri Abdelkader Taleb Omar
Palestiina Palestiinalaishallinto tasavalta presidentti Mahmoud Abbas pääministeri Salam Fayyad
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta tasavalta presidentti Mustafa Akinci pääministeri Hüseyin Özgürgün
Flag of Somaliland.svg Somalimaa tasavalta presidentti Muse Bihi Abdi
Kiinan tasavalta Taiwan tasavalta presidentti Tsai Ing-wen pääministeri Lin Chuan
Flag of Transnistria (state).svg Transnistria tasavalta presidentti Vadim Krasnoselski pääministeri Pavel Prokudin