Mark Rutte

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Rutte
Mark Rutte-6.jpg
Alankomaiden pääministeri
Monarkki Beatrix
Willem-Alexander
Varapääministeri Maxime Verhagen
Lodewijk Asscher
Edeltäjä Jan Peter Balkenende
Henkilötiedot
Syntynyt 14. helmikuuta 1967 (ikä 52)
Haag, Alankomaat
Kansalaisuus Alankomaiden kuningaskunta
Tiedot
Puolue Vapauden ja demokratian kansanpuolue
Allekirjoitus
Allekirjoitus
www.government.nl/ministries/az

Mark Rutte (s. 14. helmikuuta 1967 Haag) on liberaali hollantilaispoliitikko sekä Alankomaiden pääministeri syksystä 2010.

Rutte erikoistui lukiossa taiteisiin vuosina 1979–1985. Hän opiskeli vuoteen 1992 saakka historiaa Leidenin yliopistolla, vaikka hänen alkuperäisenä tavoitteenaan oli ollut konservatorio ja konserttipianistin ura. Hän nousi jo opiskeluaikanaan Vapauden ja demokratian kansanpuolueen (VVD) nuorisojärjestön johtoon.

Rutte nimitettiin vuonna 2002 sosiaali- ja työministeriksi. Hän on istunut Alankomaiden parlamentin alahuoneen jäsenenä tammikuusta toukokuuhun 2003 ja jälleen vuodesta 2006. Hän toimi vuosina sosiaali- ja työllisyysministerinä 2002–2004, 2004–2006 opetusministerinä.

Rutten johtama VVD sai kesäkuun 2010 vaaleissa eniten paikkoja, 31 paikkaa 150:stä. Hallituksen muodostamisesta kilpaili myös yhden paikan vähemmän saanut sosiaalidemokraatiipuolue (PvdA). Lopulta VVD muodosti vähemmistöhallituksen kristillisdemokraattien CDA:n kanssa, tehden sopimuksen hallituksen tukemisesta Geert Wildersin Vapauspuolueen kanssa[1]. Rutte vannoi valansa pääministeriksi 14. lokakuuta 2010.

Huhtikuussa 2012 Rutten hallitus erosi, kun Vapauspuolue ei tukenut budjettia. Syyskuussa järjestetyissä vaaleissa VVD sai 41 paikkaa, ja Vapauspuolue koki murskatappion. Marraskuussa aloitti Rutten toinen hallitus, nyt VVD:n ja työväenpuolueen koalitiolla. Vuonna 2017 kolmannen hallituskoalition muodostaminen kesti ennätykselliset 225 päivää.[2] Tässä koalitiossa ovat VVD, keskustapuolue D66 ja kaksi kristillistä puoluetta. Koalitiolla on vain yhden paikan enemmistö alahuoneessa. Se syntyi vaikeassa tilanteessa kun työväenpuolueen suosio romahti ja populistinen Vapauspuolue nousi uudelleen.[3] Ruttea on kehuttu populistien nousun hillitsemisestä. Hänestä on tullut Euroopan neuvoston näkyvin liberaali edustaja ja varteenotettava ehdokas Donald Tuskin seuraajaksi vuonna 2019. Hän on koonnut ympärilleen joukon pieniä EU-maita, jotka haluavat vastustaa kokemaansa Ranskan ja Saksan ylivaltaa myös brexitin jälkeisessä Euroopassa. Ryhmittymälle on tärkeää, etteivät EU:n menot kasva.[4]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rutte ei ole parisuhteessa eikä hänellä ole lapsia.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alankomaiden lippu Edeltäjä:
Jan Peter Balkenende
Alankomaiden pääministeri
2010-
Seuraaja:
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.