Jan Peter Balkenende

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende 2006.jpg
Alankomaiden pääministeri
22. heinäkuuta 2002 - 14. lokakuuta 2010
Monarkki Beatrix
Varapääministeri Eduard Bomhoff
Johan Remkes
Roelf de Boer
Gerrit Zalm
Thom de Graaf
Laurens Jan Brinkhorst
Wouter Bos
André Rouvoet
Edeltäjä Wim Kok
Seuraaja Mark Rutte
Tiedot
Syntynyt 7. toukokuuta 1956 (ikä 61)
Alankomaiden lippu Biezelinge, Alankomaat
Puolue Kristillisdemokraattinen puolue
Allekirjoitus Jan Peter Balkenende Signature.png

Jan Peter Balkenende (7. toukokuuta 1956) on hollantilainen poliitikko ja entinen kristillisdemokraattisen puolueen (CDA) johtaja. Hän on toiminut Alankomaiden pääministerinä 22. heinäkuuta 2002 – 14. lokakuuta 2010.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balkenende opiskeli Amsterdamin Vrije Universiteitilla lakia ja historiaa ja työskenteli myöhemmin yliopiston professorina. Hänen ensimmäisessä hallituksessaan olivat CDA, liberaali VVD eli kansanpuolue ja populistinen LPF eli Pim Fortuynin lista. Ennenaikaisissa vaaleissa tammikuussa 2003 hän sai jatkaa pääministerinä. Hallituskoalition pienin puolue Democraten 66 lähti hallituksesta kesäkuussa 2006 menetettyään luottamuksensa liberaalien pakolaisministeri Rita Verdonkin toimintaan Ayaan Hirsi Alin tapauksessa. Balkenende jätti eroanomuksensa 30. kesäkuuta.[1] Balkenenden toisen hallituksen eroanomus sai hyväksynnän ja hän sai tehtäväkseen muodostaa uuden hallituksen. Balkenenden kolmas hallitus astui virkaansa 7. heinäkuuta 2006.

Balkenenden kolmannesta hallituksesta tuli väliaikainen, sillä kesän hallituskriisin jälkeen hän määräsi parlamenttivaalit pidettäviksi ennenaikaisesti. Marraskuussa 2006 pidettyjen vaalien jälkeen alkaneet hallitusneuvottelut kestivät kolme kuukautta. Lopulta kristillisdemokraattinen CDA muodosti hallituksen aiemmin oppositiossa olleen työväenpuolueen (PvdA) sekä kristillisen unionin (CU) kanssa, ja Jan Peter Balkenende jatkoi pääministerinä. Balkenenden neljäs hallitus astui virkaansa 22. helmikuuta 2007. Hallitus kaatui 20. helmikuuta 2010, kun se ei päässyt sopuun Afganistanissa olevien alankomaalaisten joukkojen kohtalosta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC: Row brings down Dutch government
  2. STT-Reuters-AFP: Hollannin hallitus on kaatunut HS.fi. 20.2.2010. Helsinki: Sanoma company. Viitattu 20.2.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Edeltäjä:
Wim Kok
Alankomaiden pääministeri
2002–2010
Seuraaja:
Mark Rutte
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.