Fredrik Reinfeldt

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fredrik Reinfeldt
Nordisk-baltisk statsministermote under Nordiska radets session i Helsingfors (3).jpg
Reinfeldt Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Helsingissä lokakuussa 2012
Ruotsin 32. pääministeri
6.10.2006–
Monarkki Kaarle XVI Kustaa
Varapääministeri Maud Olofsson
Jan Björklund
Edeltäjä Göran Persson
Tiedot
Syntynyt 4. elokuuta 1965 (ikä 48)
Österhaninge, Haningen kunta, Tukholman lääni
Puolue Maltillinen kokoomus
Puoliso Filippa Reinfeldt
(1992–2013, eronnut)
Uskonto luterilaisuus
Allekirjoitus Fredrik Reinfeldt signature.png

John Fredrik Reinfeldt (s. 4. elokuuta 1965 Haninge, Tukholman lääni) on Ruotsin pääministeri. Virassa hän on ollut 6. lokakuuta 2006 lähtien. Hän seurasi tehtävässä Göran Perssonia. Poliittiselta taustaltaan hän on maltillinen kokoomuslainen (ruots. Moderata samlingspartiet).

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reinfeldt syntyi Bruno ja Birgitta Reinfeldtin esikoislapseksi Österhaningessa Tukholman läänissä. Melko pian hänen syntymänsä jälkeen perhe muutti muutamaksi vuodeksi Lontooseen hänen isänsä työn takia. Reinfeldtilla on myös italialaisia sukujuuria.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittisen uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reinfeldt liittyi maltillisten nuorisojärjestöön (Moderata Ungdomsförbundet, MUF) vuonna 1986 oltuaan poliittisesti aktiivinen jo pitemmän aikaa. Opiskellessaan Tukholman yliopistossa hän oli mukana Borgerliga Studenter – Opposition '68 -ryhmässä (Tukholman yliopiston porvarilliset opiskelijat), jonka puheenjohtajana hän toimi 1988–1989. Hän valmistui ekonomiksi vuonna 1990 ja Ruotsin parlamenttiin hänet valittiin vuoden 1991 vaaleissa, joiden tuloksena kokoomus nousi hallitusvastuuseen. Vuonna 1992 Reinfeldt valittiin maltillisten nuorisojärjestön johtoon. Hän toimi tehtävässä vuoteen 1995 asti. Vuosina 2001–2002 hän toimi Ruotsin parlamentin oikeusvaliokunnan (ruots. Justitieutskottet) puheenjohtajana. Maltillinen kokoomus kärsi suuren tappion vuoden 2002 vaaleissa ja vuosi myöhemmin puheenjohtaja Bo Lundgren erosi tehtävästään. Reinfeldt valittiin uudeksi puheenjohtajaksi 25. lokakuuta 2003.

Pääministeriys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reinfeldt johti Ruotsin allianssia (ruots. Allians för Sverige), porvaripuolueiden liittoumaa vuoden 2006 valtiopäivävaaleissa. Koska porvarikoalitio voitti vaalit, Reinfeldt valittiin pääministeriksi. Hänestä tuli pääministeri 41-vuotiaana ja hän on näin kautta aikain kolmanneksi nuorin Ruotsin pääministeri Robert Themptanderin ja Rickard Sandlerin jälkeen, jotka molemmat tulivat pääministeriksi 40-vuotiaina.

Reinfeldtin neljän puolueen hallituksen alkutaival oli poliittisten skandaalien täyttämä. Hallituksen ministereistä kaksi, ulkomaankauppaministeri Maria Borelius ja kulttuuriministeri Cecilia Stegö Chilò, molemmat kokoomuslaisia, erosivat hallituksesta alle kaksi viikkoa hallituksen virkaanastumisen jälkeen pimeän työvoiman käyttämisestä ja televisioluvan maksamatta jättämisestä nousseen kohun jälkeen.

Vuoden 2010 vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porvarillinen allianssi voitti vuoden 2010 valtiopäivävaalit, mutta Reinfeldtin johtama porvarihallitus joutui vaalien jälkeen jatkamaan vähemmistöhallituksena Ruotsidemokraattien päästyä vaa'ankieliasemaan. Reinfeldt jatkoi pääministerinä ja hänen johtamaan hallitukseen tuli yhteensä 24 ministeriä, mikä oli kolme enemmän kuin ensimmäisessä.[1]

Reinfeldtin toista hallitusta on pidetty poikkeuksellisen vahvana, ja se on tehnyt merkittäviä talousuudistuksia etunenässä veronkevennykset. Kun monissa muissa Euroopan maissa (mm. Suomessa ja Tanskassa) on kärsitty taantumasta tai vähintäänkin nollakasvusta, on Ruotsin talous kasvanut ja jo ylittänyt vuosien 2008-2009 finanssikriisiä edeltävän tason.

Kannanotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 Yhdysvaltain presidentinvaalien alla Reinfeldt ilmoitti kannattavansa Barack Obamaa Yhdysvaltain presidentiksi. Republikaanisen puolueen ehdokkaista Reinfeldtin suosikki oli John McCain.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filippa ja Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt oli naimisissa Filippa Reinfeldtin (o.s. Holmberg) kanssa vuosina 1992–2013. Filippa Reinfeldt on itsekin kokoomuslainen poliitikko, joka toimii Tukholman läänin sairaahoidosta vastaavana maakäräjäneuvoksena. Heillä on kolme lasta: kaksi poikaa ja yksi tytär. Pääministerin kanslia ilmoitti maaliskuun alussa 2012 Reinfeldtien eroavan.[3]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • (1993) Det sovande folket
  • (1993) Projekt Europa: sex unga européer om Europasamarbetet
  • (1995) Nostalgitrippen
  • (1995) Stenen i handen på den starke
  • (2001) Väljarkryss: personvalshandbok

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reinfeldt esitteli uuden hallituksensa hs.fi. 5.10.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.4.2011.
  2. Reinfeldt kannattaa Obamaa Uusi Suomi. 5.2.2008. US. Viitattu 1.4.2011.
  3. Ruotsin pääministeri eroaa vaimostaan hs.fi. 7.3.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 1.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Fredrik Reinfeldt -sitaatteja.