Kanadan kenraalikuvernööri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadan kenraalikuvernööri
(Governor General of Canada (englanniksi)
Gouverneur général du Canada (ranskaksi))
Tunnus
Tunnus
The Honourable Richard Wagner.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Rideau Hall, Ottawa
La Citadelle, Quebec City
Nimittäjä Brittiläisen kansainyhteisön monarkki
Perustettu 1. heinäkuuta 1867
Ensimmäinen Charles Monck
Palkka 288 900 C$
Kotisivut www.gg.ca

Kanadan kenraalikuvernööri on Kansainyhteisön Commonwealth realm -maiden monarkin (tällä hetkellä Elisabet II) edustaja Kanadassa. Edellinen kenraalikuvernööri Julie Payette jätti eronpyyntönsä tammikuussa 2021, kun ulkopuolisessa selvityksessä hänen väitettiin syyllistyneen työpaikkakiusaamiseen muun muassa väheksymällä, haukkumalla ja nöyryyttämällä alaisiaan julkisesti. Payeten eron jälkeen virkaa on toimittanut Kanadan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Richard Wagner.[1][2]

Kenraalikuvernöörin nimittää monarkki Kanadan pääministerin ehdotuksesta. Kauden pituutta ei ole virallisesti määritelty, mutta käytäntönä on ollut, että sama henkilö toimii virassa noin viiden vuoden ajan.

Hallitsija pitää teoriassa sekä toimeenpanevaa, lainsäädännöllistä että oikeudellista valta-asemaa Kanadassa, ja kenraalikuvernööri on oikeutettu käyttämään suurinta osaa niistä hänen nimissään. Kenraalikuvernööri kuitenkin käytännössä toimii vain edustuksellisena valtionjohtajana, ja hän esimerkiksi tekee valtiovierailuja. Pääministerin johtama demokraattisesti valittu hallitus hallitsee maata käytännössä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Payette stepping down as governor general after blistering report on Rideau Hall work environment CBC News. 21.1.2021. Viitattu 30.3.2021. (englanniksi)
  2. Julie Payette: Canada governor general quits amid bullying claims BBC News. 22.1.2021. Viitattu 30.3.2021. (englanniksi)