Julie Payette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julie Payette
Julie Payette 2017.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 20. lokakuuta 1963 (ikä 56)
Montreal, Quebec, Kanada
Kansalaisuus kanadalainen
Ammatti insinööri
Ura
Tyyppi Kanadan avaruusjärjestön astronautti
Aika avaruudessa 25d 11h 58m
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Lennot
STS-96 STS-96
STS-127 STS-127

Julie Payette CQ (s. 20. lokakuuta 1963 Montreal, Quebec, Kanada) on Kanadan avaruusjärjestön (CSA) entinen astronautti ja Kanadan kenraalikuvernööri 2. lokakuuta 2017 alkaen. [1][2]

Payette on kanadanranskalainen, joka puhuu sujuvaa ranskaa ja englantia. Hän puhuu myös espanjaa, saksaa, italiaa ja venäjää.[3] Hän oli naimisissa montrealilaisen insinöörin François Brissetten kanssa. Nykyinen puoliso Billie Flynn on koelentäjä ja Kanadan puolustusvoimien entinen upseeri. Payettella on kaksi poikaa. Payette soittaa pianoa ja on muun muassa laulanut Montrealin sinfoniaorkesterin kanssa. Payette on osallistunut aikaisemmin avaruussukkulalento STS-96:lle. Hän on viettänyt yli 25 päivää avaruudessa. Payette on CSA:n johtava astronautti ("chief astronaut") ja osallistui viimeksi avaruussukkulalento STS-127:lle. Hän työskenteli lennon STS-121 lennonjohdossa Houstonissa CAPCOMina.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Payette kävi peruskoulua ja toista astetta Montrealissa. Vuonna 1982 hän suoritti International Baccalaureate Diploma -tutkinnon ("IB-lukion") kansainvälisessä Atlantic Collegessa Etelä-Walesissa. Hän suoritti Bachelor of Engineering tutkinnon cum laudella McGill Universityssä 1986 ja Master of Applied Science tutkinnon Toronton yliopistossa 1990.[4]

Ura insinöörinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1986–1988 Payette työskenteli järjestelmäinsinöörinä IBM Kanadan Science Engineering osastossa, 1988–1990 jatkotutkinto-opiskelijana Toronton yliopistossa tietokonearkkitehtuuriprojektissa ja opetustehtävissä ("teaching assistant"). Vuoden 1991 alusta Payette työskenteli IBM:n tutkimuslaboratoriossa Zürichissä, Sveitsissä vuoden vierailevana tutkijana. Palattuaan Kanadaan tammikuussa 1992 hän liittyi Bell-Northernin tutkimusosastoon Montrealissa vastuunaan projekti, missä tutkittiin puhelinta käyttävää tietokoneavusteista puheentunnistusta.

Ura astronauttina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julie Payette.

Payette valittiin yhdeksi neljästä CSA:n astronautista 5 330 hakijan joukosta kesäkuussa 1992.

Valmistautuakseen avaruuslennolle Payette hankki itselleen ansiolentäjän lupakirjan ja vietti 120 tuntia tutkimusoperaattorina lyhytkestoisen painottomuuden tilan aiheuttavassa lentokoneessa. Huhtikuussa 1996 Payette hankki kelpoisuuden yhden ilmakehän syvänmeren sukelluspuvun käyttäjäksi. Payette lensi CT-114 Tutor sotilassuihkukoneella Kanadan sotilastukikohta Moose Jaw'ssa, Saskatchewanissa helmikuussa 1996. Hän hankki sotilaallisen mittarilentokelpuutuksen vuonna 1997. Payettella on yli 1 300 lentotuntia,[4] joista 450 tuntia suihkukoneella.

Payette lensi avaruussukkula Discoverylla lennolla STS-96 27. toukokuuta6. kesäkuuta 1999 tehtäväspesialistina. Miehistö suoritti ensimmäisen sukkulan manuaalisen telakoitumisen Kansainväliseen avaruusasemaan (ISS) ja kuljetti neljä tonnia tarvikkeita asemalle. Discoverylla Payette vastasi tehtäväspesialistina avaruusaseman järjestelmistä ja käytti muun muassa kanadalaista robottikäsivartta Canadarmia kiertoradalla.[5] Payette osallistui ensimmäisenä kanadalaisena ISS:n kokoonpanolennolle ja siirtyi ensimmäisenä kanadalaisena ISS:lle[3].

Payette vieraili ISS:llä uudestaan tehtäväspesialistina 17. heinäkuuta 2009 lähtien avaruussukkula Endeavourin lennolla STS-127.[6] Ensimmäistä kertaa kaksi kanadalaista (Robert Thirsk toisena ISS:llä) oli yhtä aikaa avaruudessa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Payette toi seitsemän muun henkilön mukana olympialipun stadionille vuoden 2010 talviolympialaisissa Vancouverissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Julie Payette