Kanadanranskalaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadanranskalaiset
Canadien français
Canadienne française
Väkiluku 10 421 365
Asuinalueet  Kanada: erityisesti Quebec ja New Brunswick, pienempiä asutuksia Ontariossa, Nova Scotiassa, Etelä-Manitobassa.
 Yhdysvallat: Uudessa-Englannissa, New Yorkissa ja Louisianassa.
Kielet ranska (äidinkieli), englanti (toinen kieli)
Uskonnot pääasiassa roomalais-katolisuus

Kanadanranskalaiset (ransk. Canadien français) ovat Kanadassa asuva ranskalainen kansa eli etninen ryhmä, joka polveutuu alueelle 1600-luvulta lähtien muuttaneista ranskalaisista siirtokuntalaisista. He muodostavat Kanadan ranskankielisen väestön pääosan. Kanadanranskalaisella voidaan tarkoittaa myös Kanadassa asuvaa äidinkieleltään ranskankielistä henkilöä, joka ei kuitenkaan etnisesti ole ranskalainen.

1700-luvun puolivälissä Ranskan Kanadassa syntyneitä uudisasukkaita siirtyi asumaan myös Pohjois-Amerikan muihin osiin, kuten Alabamaan, Louisianaan, Mississippiin, Missouriin, Illinoisiin, Detroit-Windsorin alueelle ja Kanadan preerialle erityisesti Etelä-Manitobaan. 1840- ja 1930-lukujen välillä 900 000 kanadanranskalaista muutti Uuteen-Englantiin, kuten Gall Riveriin ja New Bedfordiin. Yhdysvaltojen puolelle jääneet, kuten Acadian ranskalaisväestö, muodostivat lopulta suuren amerikanranskalaisen yhteisön. Samaan aikaan lukuisia kanadanranskalaisia muutti Etelä-, Pohjois- ja Itä-Ontarioon. He muodostavat ontarionranskalaisen yhteisön.

Kanadanranskalaisten osuus Kanadan väestöstä oli vuoden 2016 väestönlaskennassa vajaat kahdeksan miljoonaa henkilöä eli noin 23 prosenttia. Heistä valtaosa, noin 85 prosenttia, asuu Quebecin alueella.[1] Quebecin ranskankielinen väestö on 1960-luvulta lähtien käyttänyt itsestään myös nimitystä Québécois, johon liittyy sekä kielellisiä, etnisiä että poliittisia ulottuvuuksia.[2]

Tunnettuja kanadanranskalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Canadian Heritage: Some facts on the Canadian Francophonie www.canada.ca. 13.9.2019. Viitattu 2.1.2024.
  2. Who's a Québécois? Harper isn't sure web.archive.org. 26.1.2007. Arkistoitu 26.1.2007. Viitattu 2.1.2024.