Kanadanranskalaiset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadanranskalaiset
Canadien français
Canadienne française
Fleur-de-lis-blue.svg
Maurice richard profile.jpg LaBolducPublicity.jpg
Hubert Reeves mg 4591-c.jpgGabrielle Roy 1945.jpg
Kerouac by Palumbo.jpgLouise Arbour.jpg
Jean Chrétien 2008.jpgCeline Dion Concert Singing Taking Chances 2008.jpg
Kokonaismäärä 10 421 365
Asuinalue Kanada: erityisesti Quebec ja New Brunswick, pienempiä asutuksia Ontariossa, Nova Scotiassa, Etelä-Manitobassa.
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat: Uudessa-Englannissa, New Yorkissa ja Louisianassa.
Kielet ranska (äidinkieli), englanti (toinen kieli)
Uskonnot pääasiassa roomalais-katolisuus

Kanadanranskalaiset (ransk. Canadien français) ovat Kanadassa asuva ranskalainen kansa eli etninen ryhmä, joka muodostuu alueelle 1600-luvulta lähtien muuttaneista ranskalaisista siirtokuntalaisista. He muodostavat Kanadan ranskankielisen väestön pääosan. Kanadanranskalaisella voidaan tarkoittaa myös Kanadassa asuvaa äidinkieleltään ranskankielistä henkilöä, joka ei kuitenkaan etnisesti ole ranskalainen.

1700-luvun puolivälissä Ranskan Kanadassa syntyneitä uudisasukkaita siirtyi asumaan myös Pohjois-Amerikan muihin osiin, kuten Alabamaan, Louisianaan, Mississippiin, Missouriin, Illinoisiin, Detroit-Windsorin alueelle ja Kanadan preerialle erityisesti Etelä-Manitobaan. 1840- ja 1930-lukujen välillä 900 000 kanadanranskalaista muutti Uuteen-Englantiin, kuten Gall Riveriin ja New Bedfordiin. Yhdysvaltojen puolelle jääneet, kuten Acadian ranskalaisväestö, muodostivat lopulta suuren amerikanranskalaisen yhteisön. Samaan aikanaan lukuisia kanadanranskalaisia muutti Etelä-, Pohjois- ja Itä-Ontarioon. Nämä muodostavan ontarionranskalaisen yhteisön.

Quebeciin jäänyt kanadanranskalaisten enemmistö kuitenkin käyttää mieluummin itsestään nimitystä Québécois. Quebecin ranskalaisia on noin 6 miljoonaa ja 80 prosenttia Quebecin väestöstä. Kanadanranskalaisia kokonaisuudessaan on reilu 10 miljoonaa. Äidinkielenään kanadanranskalaiset käyttävät ranskaa ja toisena kielenä englantia.

Ranskalaiset muodostavat Kanadan toiseksi suurimman etnisen ryhmän englantilaisten jälkeen. Taakseen he jättävät skotit.

Tunnettuja kanadanranskalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]