Detroit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Detroit
Kuvat ylimmästä alimpaan, vasemmalta oikealle: Downtown Detroitin taivaanranta, Spirit of Detroit-patsas, Greektownin kaupunginosa, Ambassador Bridge, Michigan Soldiers' and Sailors' Monument-muistomerkki, Fox Theatre, ja Comerica Park.
Kuvat ylimmästä alimpaan, vasemmalta oikealle: Downtown Detroitin taivaanranta, Spirit of Detroit-patsas, Greektownin kaupunginosa, Ambassador Bridge, Michigan Soldiers' and Sailors' Monument-muistomerkki, Fox Theatre, ja Comerica Park.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Detroit Michiganissa
Detroit Michiganissa

Detroit

Koordinaatit: 42°19′53″N, 83°2′51″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Michigan
Piirikunta Wayne
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 370,2 km²
 – Maa 359,3 km²
 – Sisävesi 10,7 km² (2,92 %)
Korkeus 183 m
Väkiluku (2013) 688 701
 – Väestötiheys 1 985 as./km²
 – Metropolialue 4 294 983
Aikavyöhyke UTC-5
 – Kesäaika UTC-4
Lempinimi: D-Town,The Motor City, Motown, Hockeytown, Rock City, The D
Motto:

"Speramus Meliora; Resurget Cineribus"

(”Uskomme parempaan; Se nousee tuhkasta”)

Detroit on Yhdysvaltain Michiganin osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Detroitin asukasluku vuonna 2013 oli 688 701[1] ja metropolialueen noin 4,3 miljoonaa.[2] Detroit on asukasluvultaan Yhdysvaltain 23. suurin kaupunki, mutta kaupungin asukasluku on vähentynyt jo vuosikymmenien ajan. Detroit oli autoteollisuuden keskus, mutta 2000-luvun taantuma koetteli kaupunkia pahoin, ja monet ovat muuttaneet kaupungista. Kaupunki ajautui velkoihin. Nimi detroit on ranskaa ja tarkoittaa "salmea".

Detroit on ollut vuosikymmenten ajan demokraattien kannatusaluetta, ja kaupunki on Kanadan rajan läheisyydessä olevan sijaintinsa ja teollisuustuotantonsa ansiosta moottori- ja rautatieliikenteen solmukohta. Detroit on lisäksi musiikkikaupunki, sillä Motown Recordsin sanotaan nostaneen siellä soulin maailmanmaineeseen 1960-luvullalähde?.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Detroit sijaitsee Michiganin kaakkoisosassa Detroitjoen pohjoisrannalla, Eriejärven ja St. Clairjärven välissä. Kaupungin pinta-ala on 370,2 neliökilometriä, josta maa-alueen osuus on 359,4 km² ja vesialueen 10,8 km². Hamtramckin ja Highland Parkin kaupungit ovat Detroitin sisällä ja toistensa rajanaapureita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Detroitin historia

Ranskalainen Antoine de la Mothe Cadillac perusti Detroitin 1701, ja sitä kutsuttiin nimellä Fort Pontchartrain du Détroit vuoteen 1760, jolloin britit saivat alueen hallintaansa. Yhdysvalloille alue siirtyi vuonna 1796, mutta britit valloittivat sen jälleen vuoden 1812 sodassa. Yhdysvallat taisteli kuitenkin alueen takaisin seuraavana vuonna kenraali William Henry Harrisonin johdolla.lähde?

Detroitin autoteollisuus sai alkunsa, kun Henry Ford perusti vuonna 1899 autotehtaan Highland Parkiin. Detroitissa on Yhdysvaltojen ”kolmen suuren” autovalmistajan eli Fordin, General Motorsin ja Chryslerin tehtaat.lähde?

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Detroitiin Kanadan puolella olevasta naapurikaupungista Windsorista.

Detroit on demokraattien kannatusaluetta.lähde?

Useiden skandaalien ja oikeuspäätösten jälkeen oikeus määräsi vuonna 2004 Detroitin poliisin organisoitavaksi uudelleen FBI:n valvonnassa. Pormestari Kwame Kilpatrick, joka oli valittu virkaansa vuonna 2002 31-vuotiaana, sai maaliskuussa 2008 syytteen petoksista ja virkarikoksista ja joutui eroamaan. Kaupungin nykyinen pormestari on Mike Duggan.[3]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fisherin pilvenpiirtäjä Detroitin uudella keskusta-alueella, jossa toimii myös Fisher-teatteri.

Detroitilla on maineikas historia maailman autoteollisuuden pääkaupunkina[4]. General Motorsin pääkonttori Renaissance Center sijaitsee kaupungissa. Myös rauta- ja kemianteollisuus on huomattavaa. Detroitin suuren sataman kautta viedään ja tuodaan muun muassa viljaa. Kaupungissa on kaksi yliopistoa.lähde?

2000-vuosikymmenen jälkipuoliskon taantuma koetteli autoteollisuutta ankaralla kädellä. Detroitin kaupunki hakeutui konkurssiin 18. heinäkuuta 2013. Kaupunki yritti neuvotella velkojiensa kanssa rahoituksen uudelleenjärjestelystä ja eläkerahastojen kanssa eläkkeiden alentamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat. Mikäli oikeus hyväksyy konkurssihakemuksen, kaupungin hätätilajohtaja David Orr saisi oikeudet leikata eläkkeitä, sosiaaliavustuksia ja muita menoja.selvennä Kaupungilla velat olivat tässä vaiheessa yhteensä 18,5 miljardia dollaria.[5][6]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 Detroitissa oli 951 270 asukasta[7], 336 428 taloutta ja 218 341 perhettä.lähde?

Etninen jakauma oli vuonna 2000 seuraava[8]:

mustat
valkoiset
latinot
aasialaiset
intiaanit ja muut alkuperäisasukkaat
muut

79,5 %
11,9 %
4,8 %
0,9 %
0,3 %
2,5 %

Detroitin väkiluku on ollut laskussa useitten vuosikymmenien ajan. Kun kaupungissa oli vuonna 1950 ennätykselliset 1 849 568 asukasta, oli heitä vuonna 2007 jäljellä enää 916 952. Väestön määrän on arvioitu laskevan vielä noin parillasadalla tuhannella vuoteen 2035 mennessä.[7][9] Väestön väheneminen johtuu osittain valkoisen väestön poismuutosta, mikä näkyy etnisessä jakaumassakin. Lisäksi eläköityvällä väestöllä on Yhdysvalloissa tapana muuttaa maan lämpimiin eteläosiin, mistä Detroit on kärsinyt.[10]

FBI nimesi Detroitin vuonna 2007 Yhdysvaltain vaarallisimmaksi kaupungiksi. Detroitissa nimittäin tapahtuu väkivaltaisia rikoksia eniten Yhdysvaltojen 25 suurimmasta kaupungista. 65–70 prosentissa tapauksista on tekijänä huumeiden käyttäjä. Vuodessa tapahtuu 47 surmatekoa, 2 051 murtoa ja 97 tuhopolttoa (100 000 asukasta kohden). Muita ongelmia ovat huumeiden ja ihmisten salakuljetus.lähde?

Yhdysvaltain Ruostevyöhykkeeseen kuuluvan Detroitin slummiutuminen etenee, ja kaupungissa ja etenkin sen lähiöissä suuri osa taloista on hylättyjä ja tuhottuja. Men's Fitness Magazine nimesi Detroitin Yhdysvaltain lihavimmaksi kaupungiksi vuonna 2004.lähde?

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Detroit on niin moottoritie- kuin rautatieliikenteenkin solmukohta, mikä johtuu kaupungin sijainnista rajanylityspaikkana Yhdysvaltain ja Kanadan välillä sekä suuresta teollisuuslaitosten määrästä. Kanadan puolella sijaitsee 333 kilometrin päässä suurkaupunki Toronto, joka on Kanadan suurin kaupunki ja talouselämän keskus.[11]

Detroitissa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä Detroit Metropolitan Wayne County International Airport.lähde?

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Detroit on musiikkikaupunki. Vuonna 1959 perustettu Motown Records on yksi tunnetuimpia ja menestyksekkäimpiä pienempiä levy-yhtiöitä, ja se nosti soul-musiikki 1960-luvulla silloiseen maailmanmaineeseensa[4]. Motown Recordsille levyttäneistä tunnetuiksi tulivat muun muassa Marvin Gaye, The Supremes ja Diana Ross, The Temptations sekä Jackson 5.lähde?

Detroitista on tullut useita muitakin artisteja, kuten Sufjan Stevens, Aretha Franklin, Madonna, Eminem, Proof, Insane Clown Posse, Twiztid, Obie Trice, Kid Rock, D12, The White Stripes, Bob Seger, Ted Nugent, Iggy Pop, Alice Cooper, George Clinton, Mitch Ryder, MC5 ja The Stooges[12]. Kissin kappale "Detroit Rock City" kertoo miehestä, joka kuolee kolarissa matkalla Kissin konserttiin Detroitissa.

Tekno syntyi Detroitissa 1980-luvun puolivälissä.lähde?

Urheiluseuroja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]