Kid Rock

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert James Ritchie
Kid Rock esiintymässä Phoenixissä joulukuussa 2007.
Kid Rock esiintymässä Phoenixissä joulukuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt 17. tammikuuta 1971 (ikä 47)
Romeo, Michigan, Yhdysvallat
Ammatti laulaja-lauluntekijä, rap-artisti, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimet Kid Rock
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1988–
Tyylilajit rap, country, rock, heavy metal
Levy-yhtiöt Atlantic Records
Jive Records
Top Dog
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Kid Rock (s. 17. tammikuuta 1971 Romeo, Michigan), oikealta nimeltään Robert James Ritchie, on yhdysvaltalainen rap-artisti, laulaja ja rock-muusikko. Vaikuttajina mm. AC/DC, ZZ Top, Run DMC, Beastie Boys, Lynyrd Skynyrd ja Bob Seger.[1]

Kid Rock aloitti uransa 1980-luvulla DJ:nä ja myöhemmin rap-artistina. Kid Rock tuli kuitenkin tunnetuksi vasta imagonsa ja musiikkityylinsä vaihdoksen myötä, kun Devil Without a Cause (1998) julkaistiin. Suuret rock-hitit "Bawitdaba", "I Am the Bullgod" ja "Cowboy" nostivat hänet suureen suosioon, ja pian seurasivat suuret hitit "American Badass" ja "Picture" (Sheryl Crown kanssa). Tämän jälkeen hän julkaisi albumit Kid Rock ja Live Trucker, jotka jäivät vähälle huomiolle. Kid Rock nousi takaisin suosioon vuoden 2007 Rock N Roll Jesus -albumin myötä. Albumin singlet "So Hott", "Aamen" ja "All Summer Long" nousivat kaikki hiteiksi.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kid Rock aloitti uransa 11-vuotiaana tanssijana breakdance-ryhmässä. Hieman myöhemmin hän hankki itselleen levysoittimet Run DMC:n ja Beastie Boysin innoittamana. High School -vuosina hän toimi usein juhlissa DJ:nä olutpalkalla. Samoihin aikoihin hän aloitti myös rap-uransa ja tulikin hyvin tunnettuksi Mt. Clemensissä uniikin tyylinsä ansiosta.

Vaikuttaessaan räppärina detroitilaisessa hiphop-ryhmässä hän ystävystyi myös legendaarisen Boogie Down Productions -jäsenen, D-Nicen kanssa. Eräänä iltana kun Kid Rock oli lämmittelemässä Boogie Downia, D-Nice oli kutsunut Jive Records -levy-yhtiön edustajan kuulemaan hänen esitystään. Tämä johti levysopimukseen Kid Rockin ollessa vasta 17-vuotias. Sopimuksen avulla hän pääsi "Straight From The Underground" -kiertueelle tunnettujen artistien, kuten Ice Cuben ja Too Shortin kanssa.

Kid Rockin ensimmäinen albumi Grits Sandwiches for Breakfast oli Too Shortin, D-Nicen ja muiden tuottama, ja se julkaistiin vuonna 1990. FCC (Federal Communications Commission, Yhdysvaltojen telehallintoviranomaiset) kielsi albumin ensimmäisen singlen "Yo Da Lin In The Valley" siivottoman aiheen ja kielenkäytön vuoksi. Kun college-dj soitti singlen radiossa, joutui koulu maksamaan 23 700 dollarin korvaukset.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kid Rock konsertoimassa Denverissä, 16. syyskuuta 2006.

Julkaistuaan ensimmäisen albuminsa Kid Rock oli kirjoittamassa nimikirjoituksia levyliikkessä Rosevillessä, Michiganissa, kun nuori muusikko joutui kiistaan hänen kanssaan. Tämä oli 17-vuotias Marshall Mathers III, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Emineminä. Kaksikosta tuli ystävyksiä, ja Eminen räppäsi myöhemmin "Fuck Off" kappaleessa Kid Rockin "Devil Without a Cause" albumilla.

Vuonna 1993 Kid Rock julkaisi toisen albuminsa, The Polyfuze Methodin, ja vuonna 1996 hän julkaisi seuraavan albuminsa, Early Morning Stoned Pimp.

Vuonna 1998, vuosikymmen ensimmäisen levynsä jälkeen, Kid Rock liittyi Atlantic Recordsiin ja julkaisi ensimmäisen taloudellisesti menestyksekkään levynsä nimeltään Devil Without a Cause. Albumi on myynyt yksitoistakertaisesti platinaa Yhdysvalloissa ja melkein yltänyt kaikkien aikojen 50 myydyimmän albumin joukkoon.

Kid Rock esiintyy Lynyrd Skynyrdin Vicious Cycle -levyllä kappaleessa Gimme Back My Bullets.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kid Rock Allmusic.com. Viitattu 31.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]