Kid Rock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert James Ritchie
Kid Rock esiintymässä Phoenixissä joulukuussa 2007.
Kid Rock esiintymässä Phoenixissä joulukuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt17. tammikuuta 1971 (ikä 53)
Romeo, Michigan, Yhdysvallat
Ammatti laulaja-lauluntekijä, rap-artisti, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimi Kid Rock
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1988–
Tyylilajit rap, country, rock, heavy metal
Soittimet kitaraView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Atlantic Records
Jive Records
Top Dog
Aiheesta muualla
kidrock.com

Kid Rock (s. 17. tammikuuta 1971 Romeo, Michigan), oikealta nimeltään Robert James Ritchie, on yhdysvaltalainen rap-artisti, laulaja ja rock-muusikko. Hän aloitti uransa 1980-luvulla DJ:nä ja myöhemmin rap-artistina, mutta tuli tunnetuksi vasta imagonsa ja musiikkityylinsä vaihdoksen myötä julkaistuaan rock- ja metal-painotteisemman albuminsa Devil Without a Cause vuonna 1998.

Kid Rockin nostivat suureen suosioon rock-hitit "Bawitdaba", "I Am the Bullgod" ja "Cowboy" sekä niitä seuraanneet uudet hitit "American Badass" ja "Picture" (Sheryl Crow'n kanssa). Tämän jälkeen hän julkaisi albumit Kid Rock ja Live Trucker, jotka jäivät vähälle huomiolle. Kid Rock nousi takaisin suosioon vuoden 2007 Rock N Roll Jesus -albumin myötä. Albumin singlet "So Hott", "Aamen" ja "All Summer Long" nousivat kaikki hiteiksi.

Kid Rock on kertonut vaikuttajikseen mm. AC/DC:n, ZZ Topin, Run DMC:n, Beastie Boysin, Lynyrd Skynyrdin ja Bob Segerin.[1]

Poliittiselta kannaltaan Kid Rock on republikaani ja Donald Trumpin kannattaja.[2]

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kid Rock aloitti uransa 11-vuotiaana tanssijana breakdance-ryhmässä. Hieman myöhemmin hän hankki itselleen levysoittimet Run DMC:n ja Beastie Boysin innoittamana. High School -vuosina hän toimi usein juhlissa DJ:nä olutpalkalla. Samoihin aikoihin hän aloitti myös rap-uransa ja tulikin hyvin tunnettuksi Mt. Clemensissä uniikin tyylinsä ansiosta.

Vaikuttaessaan räppärina detroitilaisessa hiphop-ryhmässä hän ystävystyi myös legendaarisen Boogie Down Productions -jäsenen, D-Nicen kanssa. Eräänä iltana kun Kid Rock oli lämmittelemässä Boogie Downia, D-Nice oli kutsunut Jive Records -levy-yhtiön edustajan kuulemaan hänen esitystään. Tämä johti levysopimukseen Kid Rockin ollessa vasta 17-vuotias. Sopimuksen avulla hän pääsi "Straight From The Underground" -kiertueelle tunnettujen artistien, kuten Ice Cuben ja Too Shortin kanssa.

Kid Rockin ensimmäinen albumi Grits Sandwiches for Breakfast oli Too Shortin, D-Nicen ja muiden tuottama, ja se julkaistiin vuonna 1990. FCC (Federal Communications Commission, Yhdysvaltojen telehallintoviranomaiset) kielsi albumin ensimmäisen singlen "Yo Da Lin In The Valley" siivottoman aiheen ja kielenkäytön vuoksi. Kun college-dj soitti singlen radiossa, joutui koulu maksamaan 23 700 dollarin korvaukset.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kid Rock konsertoimassa Denverissä, 16. syyskuuta 2006.

Julkaistuaan ensimmäisen albuminsa Kid Rock oli kirjoittamassa nimikirjoituksia levyliikkessä Rosevillessä, Michiganissa, kun nuori muusikko joutui kiistaan hänen kanssaan. Tämä oli 17-vuotias Marshall Mathers III, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Emineminä. Kaksikosta tuli ystävyksiä, ja Eminen räppäsi myöhemmin "Fuck Off" kappaleessa Kid Rockin "Devil Without a Cause" albumilla.

Vuonna 1993 Kid Rock julkaisi toisen albuminsa, The Polyfuze Methodin, ja vuonna 1996 hän julkaisi seuraavan albuminsa, Early Morning Stoned Pimp.

Vuonna 1998, vuosikymmen ensimmäisen levynsä jälkeen, Kid Rock liittyi Atlantic Recordsiin ja julkaisi ensimmäisen taloudellisesti menestyksekkään levynsä nimeltään Devil Without a Cause. Albumi on myynyt yksitoistakertaisesti platinaa Yhdysvalloissa ja melkein yltänyt kaikkien aikojen 50 myydyimmän albumin joukkoon.

Kid Rock esiintyy Lynyrd Skynyrdin Vicious Cycle -levyllä kappaleessa Gimme Back My Bullets.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kid Rock.