Denver

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Denver
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Denver

Koordinaatit: 39°45′43″N, 104°52′52″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Colorado
Piirikunta itsenäinen kaupunki
Hallinto
 – Pormestari Michael Hancock
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 401,3 km²
 – Josta vettä 4,1 km² (1 %)
Väkiluku (2020) 715 522 [1]
 – Väestötiheys 1 635 as./km²
 – Metropolialue 2 697 476 [2]
Lempinimi: Mile High City

Denver on Yhdysvaltojen Coloradon osavaltion pääkaupunki. Se sijaitsee osavaltion koillisosassa, laakealla Suurten tasankojen alueella noin kaksikymmentä kilometriä Kalliovuorista itään. Denverin asukasluku on noin 716 000 (2020); laajemmalla metropoli­alueella asuu yhteensä noin 2,7 miljoonaa asukasta. Kaupungissa on paljon elintarvike-, rauta- ja metalliteollisuutta. Denver on yksi Yhdysvaltojen aurinkoisimmista kaupungeista: aurinkoisia päiviä on vuodessa noin 300, mikä vertautuu hyvin esimerkiksi floridalaisiin ja kalifornialaisiin kaupunkeihin. Talvet kaupungissa ovat aurinkoisia vaikkakin kylmiä, koska mantereinen ilmasto ja kaupungin korkeus merenpinnasta aiheuttavat lämpötilojen alenemisen talviaikaan. Aspenin hiihtokeskus sijaitsee noin 160 kilometriä Denveristä länteen.lähde?

Denverin tunnetuin lempinimi The Mile-High City (mailin korkuinen kaupunki) viittaa kaupungin korkeuteen merenpinnasta, mikä on 1 609 metriä eli yksi maili. Korkeus johtuu kaupungin sijainnista tasankoalueella parinkymmenen kilometrin päässä Kalliovuorista. Eräs Denverin useista lempinimistä on The Thin City, hoikkien kaupunki.[3] Tämän lempinimen taustalla oli silloinen pienempi ylipainoisten osuus kuin muissa yhdysvaltalaisissa kaupungeissa, mitä selitetään erinomaisilla liikuntamahdollisuuksilla (muun muassa pyöräilyreitit ja laskettelumahdollisuudet) kaupungin läheisyydessä ja fyysisellä aktiivisuudella.lähde?

Denver vuonna 1898.

Denver oli alkujaan turkismetsästäjien käyttämä kauppapaikka kahden joen yhtymäkohdassa. Vuoden 1859 kultaryntäyksessä se alkoi vähitellen kehittyä kaupungiksi. Äkkirikastunut kaupunki veti magneetin tavoin puoleensa onnenonkijoita ja lainsuojattomia, ja eräs tuon levottoman ajan kuuluisuuksia oli Buffalo Bill, jonka museo ja hautakin ovat kaupungissa. Denverissä juhlitaan vuosittain helmikuussa Buffalo Billin syntymäpäivää. Villin Lännen päiviin voi tutustua Denverin historiallisessa museossa. Myös karjapaimenperinne elää kaupungissa. Tammikuussa vuodesta 1887 lähtien on Denverissä järjestetty maan mahtavin rodeo.[4]

Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston mukaan kaupungin pinta-ala on 401,3 km² josta maata on 397,2 km² ja vettä 4,1 km². Veden osuus on 1,03 %. Denver sijaitsee yli puolitoista kilometriä merenpinnan yläpuolella.[5] Denver sijaitsee Kalliovuorten lähettyvillä, mutta silti pysyy tasaisena kaupunkina. Kaupungin ympäristössä ei sijaitse lainkaan metsiä, vaan kaikki metsät ovat vuoristossa. Noin 10 kilometrin säteellä Pohjois-Denverin puolellaselvennä on pelkkää peltoa ilman asutusta. Muutaman kilometrin jälkeen löytyy harvoin asutusta peltojen takaa.lähde?

Kaupungissa toimii vuonna 1864 perustettu yksityinen yliopisto University of Denver. Yliopistossa oli vuonna 2007 perustutkinto-opiskelijoita 5 311 ja jatko-opiskelijoita 5 806. Muita tunnettuja yliopistoja ovat yksityinen Johnson & Wales University ja katolinen Regis University. Myös Boulderissa sijaitsee suosittu oppilaitos. Yhdysvaltain ilmavoimat on yksi merkittävistä alueen kouluttajista.lähde?

  1. Denver (city), Colorado U. S. Census Bureau. Viitattu 26.8.2021. (englanniksi)
  2. Metropolitan and Micropolitan Statistical Areas U. S. Census Bureau. Viitattu 28.1.2015. (englanniksi)
  3. Pia Sive: Lännen ytimessä Denver, Matkalehti s. 41, 2007/10
  4. Pia Sive s. 41–42
  5. Pia Sive s. 43

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.