Buffalo Bill

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee henkilöä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla Buffalo Bill.
Buffalo Bill Cody
Istuva Härkä ja Buffalo Bill vuonna 1885.
Buffalo Bill vuonna 1903.

Buffalo Bill (oik. William Frederick Cody; 26. helmikuuta 1846 Iowa10. tammikuuta 1917 Colorado) oli yksi villin lännen värikkäimmistä henkilöistä: biisoninmetsästäjä, sotilas, Pony Expressin ratsastaja ja sirkusjohtaja.

Lempinimi ja elämäntyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Cody sai lempinimen ”Buffalo Bill” työskennellessään Kansas Pacific Railroad -yhtiön biisoninlihan toimittajana.[1] Lempinimi kuului alun perin Bill Comstockille. Cody peri lempinimen Comstockilta voitettuaan biisonientappokisan vuonna 1868 tuloksella 69–48.

Cody työskenteli useissa tehtävissä toimien muun muassa turkismetsästäjänä, härkävankkurien ajajana, kullankaivajana Coloradossa, Pony Expressin ratsastajana vuonna 1860, vaununajajana, postivaununajajana, everstinä Amerikan sisällissodassa, sheriffinä ja hotellin pitäjänä.[1] Kuuluisaksi hän tuli Wild West Show -ohjelmanumerostaan. Cody perusti myös sirkuksen nimeltä ”Buffalo Billin sirkus”. Sirkuksellaan hän ansaitsi rahaa ja mainetta.[1] Cody palkkasi sirkukseensa muun muassa Annie Oakleyn, intiaanipäällikkö Istuvan Härän ja Frank T. Hopkinsin. Buffalo Bill teki ainakin omien sanojensa mukaan elämänsä aikana monia urotekoja.

Sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert A. Carterin kirjoittaman teoksen Buffalo Bill Cody: The Man behind the Legend mukaan Buffalo Billin äiti Mary Ann polveutui Josiah Buntingista, joka oli William Pennin ystävä. Buntingit muuttivat Yhdysvaltoihin Derbyshirestä, Englannista, vuonna 1690 ja asettuivat Derbyyn, joka sijaitsee Pennsylvaniassa. Mary Annin äiti, Hannah Taylor Laycock, kuoli vuonna 1830. Hänen isänsä Samuel Laycock oli ammatiltaan merikapteeni. Hän meni uusiin naimisiin ja lähti merille hieman tämän jälkeen, eikä palannut sieltä koskaan takaisin. Hän todennäköisesti hukkui. Uuden avioliiton jälkeen Mary muutti asumaan veljensä luo Cincinnatiin ja vietti siellä kolmisen vuotta ennen kuin tapasi Isaac Codyn, joka oli Buffalo Billin tuleva isä. Tiettävästi Mary Ann toimi opettajana ennen avioliittoa.

Codyjen suvun alkuperästä on olemassa varsin ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi Buffalo Billin sisar, Helen, väittää kirjassaan Last of the Great Scouts, että suku olisi tullut alun perin Irlannista. Näyttää kuitenkin todennäköiseltä, että suku olisi ollut, ainakin osaksi, ranskalaisia hugenotteja, jotka muuttivat Ranskasta Massachusettsiin Channel Islandin kautta ennen vuotta 1698. Tällöin perheen sukunimenä oli LeClaude, jonka perhe muutti Codyksi. Yksi haara suvusta muutti tässä vaiheessa Kanadaan, Ontarion osavaltioon, jossa Buffalo Billin isä Isaac Cody syntyi 15. syyskuuta 1811 Toronto Townshipissa, Kanadassa, ja kuoli vuonna 1857 Le Clairessa, Iowassa. Vuonna 1972 Cody Family Association uskoi, että irlantilaiset ja hugenottipohjaiset sukulinjat olisivat yhdistyneet aikaisin, mutta Amerikkaan muuttaneita sukulinjoja pitäisi silti tarkastella erillisinä. Irlantilaisperäinen sukuhaara voi pitää sukuunsa kuuluvana australialaista lainsuojatonta Ned Kellyä, jonka äiti oli nimeltään Mary Cody ja kotoisin Tipperarystä.lähde?

Isaac Cody oli orjuuden vastustaja ja katsoi kaikki ihmiset keskenään samanarvoisiksi. Hän oli kolmesti naimisissa; ensimmäisen avioliittonsa hän solmi vuonna 1834 Martha Miranda O’Connorin kanssa, toisen vuonna 1836 Rebecca Sumnerin kanssa ja kolmannen vuonna 1840 Mary Ann Laycockin kanssa. William Cody syntyi isänsä viimeisestä avioliitosta.

Isaac Codystä tiedetään, että hän oli hyvä perheenisä, mutta sangen vaellushaluinen, eikä osannut (useimpien tuon ajan pioneerien tapaan) pysytellä kauan yhdessä paikassa. Pian avioliiton solmimisen jälkeen hän vei vaimonsa ja tyttärensä Davenportiin, joka sijaitsi Iowan territoriossa, ja vaelsi sieltä Ohioon ja siitä ylös Mississippiä. Siellä hän kävi kauppaa intiaanien kanssa ja osti talon Le Clairen kaupungista. Sitä vastoin ei tiedetä hänen vaatineen kirjallisesti itselleen ainuttakaan maapalaa tuolta seudulta, mutta hän käytti sinne rakentamaansa nelihuoneista taloa eräänlaisena tukikohtana seuraavat neljätoista vuotta. Hänen poikansa William Frederick Cody, eli Buffalo Bill, syntyi 26. helmikuuta 1846.

Buffalo Bill avioitui 6. maaliskuuta 1866 Louise Fredericin kanssa. Vaimo oli kotoisin St. Louisista, Missourista. Buffalo Bill kuoli 10. tammikuuta 1917 Denverissä ja hänet haudattiin neljä päivää myöhemmin Look Mountainissa Jeffersonin piirikunnassa Coloradossa.

Buffalo Billin omaelämäkerta on julkaistu suomeksi Sorella Soverin käännöksenä Otavan nuortenkirjastossa vuonna 1957.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c William “Buffalo Bill” Cody 1907. Viitattu 2.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]