Villi länsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buffalo Billin villin lännen show’n juliste noin vuodelta 1899.

Villi länsi (engl. Wild West) tarkoittaa Yhdysvaltojen länsiosassa sijainnutta aluetta 1800-luvun loppupuolella, jolloin siellä vallitsivat laittomat ja seikkailulliset olosuhteet. Nykyinen romantisoitu käsitys villistä lännestä perustuu vain osittain todellisuuteen.[1] Villiin länteen on sijoitettu hyvin monia seikkailukirjoja ja -elokuvia sekä videopelejä.[2]

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajaseudun osavaltiot Yhdysvaltain kartalla.

Yleensä villillä lännellä viitataan ”rajaseudun” (frontier) uudisasuttajien elämään ajanjaksolla, joka ulottui Yhdysvaltain sisällissodasta 1861–1865 vuoteen 1890. Rajaseudulla tarkoitettiin kiinteästi asutetun alueen ”rajan” länsipuolista aluetta, josta kuka tahansa saattoi ilmaiseksi vallata itselleen tietyn kokoisen vapaan maa-alueen. Rajaseutuun kuului nykyisiä Texasin, Kansasin, Oklahoman, Nebraskan sekä Pohjois- ja Etelä-Dakotan osavaltioita vastaava alue.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisasutuksen leviäminen länteen ja rataverkoston rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvulla britit asuttivat Pohjois-Amerikan itärannikkoa, mutta jo Appalakkien takana alkoi intiaanien asuttama alue.[4] Alue tuli Yhdysvaltojen omistukseen 1803, kun silloin Louisianaksi kutsuttu alue ostettiin Ranskalta. Mississipin ja Tyynen valtameren välinen alue oli eurooppalaisille täysin tuntematon ja kartoittamaton joitain hajanaisia kertomuksia lukuun ottamatta. Ensimmäisenä tutkimusretkikuntana aluetta lähti keväällä 1804 tutkimaan kahdeksi vuodeksi Lewisin ja Clarkin retkikunta.[5] Merkittävää oli myös ensimmäisen uudisasukkaan Daniel Boonen (1734–1820) toiminta alueen tutkimisessa.[6]

Rauhattomuuden aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tombstonen kaupungin perustaja Ed Schieffelin vuonna 1880 otetussa valokuvassa.

Lain valvonta tällä harvaan asutulla alueella oli hankalaa. Niinpä väkivaltarikollisuutta ja sen seurauksena myös oman käden oikeutta esiintyi suhteellisen paljon. Riitoja ja erimielisyyksiä ratkaistiin kaksintaisteluin, joita kuvataan usein elokuvissa, mutta väijytys oli yleisempi tapa tappaa vastustaja.[3] Nimitys ”villi länsi” viittaa tähän rauhattomuuteen.

Intiaanipäällikkö Istuva Härkä

Alueella käytiin myös viimeiset intiaanisodat. Ajan merkittävimpiä intiaanipäälliköitä olivat Geronimo ja Istuva Härkä.

Rajaseudun sulkeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitus julisti rajaseudun suljetuksi 1890, kun väestönlaskennan perusteella todettiin, ettei selvää kiinteän asutuksen rajaa enää ollut olemassa.[3] Uusi rajaseutu (the last frontier) tosin avattiin Klondiken kultalöydön myötä Alaskaan vuonna 1896, ja sekin on toisinaan liitetty villin lännen käsitteeseen.lähde?

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villin lännen historia rikollisineen, revolverisankareineen, intiaaneineen ja karjapaimenineen on osa americanaa eli yhdysvaltalaista kansallisromantiikkaa. Villin lännen kuvaus eli western on kehittynyt kokonaiseksi elokuvan (”lännenelokuva”), kirjallisuuden ja sarjakuvan lajityypiksi. Westernien tapa kuvata villiä länttä on perustaltaan historiallinen, mutta usein mukana on runsaasti liioittelua, romantisointia ja muita kuvitteellisia aineksia.

Tyypillisiä villin lännen tarinoiden hahmoja ovat karjapaimenet, intiaanit, kullankaivajat, seriffit ja lainsuojattomat. Tapahtumapaikka on yleensä tomuinen kylä tai pikkukaupunki aavikolla, missä vesi, hevoset, karja, öljy tai kulta aiheuttavat kiistoja. Usein hahmot käyvät saluunassa, jossa kiistoja ratkotaan revolvereilla.

Tunnettuja lännensankareita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villin lännen tunnetuimpia rikollisia ja muita pyssysankareita olivat esimerkiksi Billy the Kid, Daltonin veljekset, Doc Holliday, John Wesley Hardin, Jesse James ja Frank James, Butch Cassidy ja Sundance Kid.

Tunnetuimpia lainvalvoja olivat esimerkiksi Wyatt Earp, Bat Masterson, Wild Bill Hickok ja Roy Bean.

Muita kuuluisia villin lännen henkilöitä olivat esimerkiksi Buffalo Bill, Calamity Jane, Kit Carson, Davy Crockett ja Annie Oakley.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Davis, William C. & Rosa, Joseph G.: Villi länsi: Lewisistä ja Clarkesta Wounded Kneehin : kuohuva tarina Amerikan rajaseutujen asuttamisesta. WSOY, 1996 (alkuteos The West, 1994). ISBN 951-0-20636-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Wild West thewildwest.org. Viitattu 1.1.2013.
  2. 100 Greatest Western Movies historynet. Viitattu 1.1.2013.
  3. a b c Western frontier life in America World Book. North Carolina State University. Viitattu 1.1.2013.
  4. Else Christiansen: Lännen valloitus. Tieteen Kuvalehti Historia, 2010, nro 15, s. 66–71. Bonnier. ISSN 0806-5209.
  5. Davis & Rosa 1996, s. 14−15.
  6. Villin lännen alkuaika. Tunturisusi-sivusto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]